Karaciğer kız kardeşten, böbrek babadan

  • 0
  • 783
Yazı Boyutu:

Diyalize mahkum edenhastalığın karaciğerdeki bir enzim eksikliğinden  kaynaklandığı bir böbreğini kaybettikten sonraortaya çıkan Yozgatlı maden işçisi Doğan Kadim (23) çift organ nakliyle hayatbuldu. Kadim’e bir çocuk annesi kız kardeşi Kamer Özbulut (21) karaciğerindenparça verirken, böbrek babası Ömer Kadim’den (43) geldi. Arka arkayagerçekleştirilen iki nakil sonrası hayata gülümseyen Kadim, “İnsanın elineböyle bir şans bir kez geçer. Kardeşime, babama minnettarım” dedi.


İZMİR’E DÜĞÜNÜ GELDİ,HAYATI DEĞİŞTİ
Yozgat’ın Akdağ Madeni ilçesi Ortaköy’de oturan ev hanımıNeşe Kadim (42) ile maden ocağında çalışan Ömer Kadim’in (43) 4 çocuğunun enbüyüğü olan Doğan Kadim, babası gibi maden işçisi oldu. Her gün yerin onlarcametre altında toz toprak içinde çalışan Doğan, bildiği hiçbir sağlık sorunuyokken kendini hastanede buldu. Maden işçisi gence kronik böbrek yetmezliğitanısı koyuldu. Doğan, Yozgat’tan Ankara’ya Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne sevkedildi, bir ay yattı. 13 Mayıs 2010’da diyalize girmeye başlayan Doğan, işindenayrılmak zorunda kaldı. Haftada üç gün diyalize bağlanan Doğan’ın hayatınıdeğiştirecek olaylar ise  kuzeninindüğünü için geldiği İzmir’de, 2010 Ağustos’ta başladı. Düğünden sonra durumukötüleşip Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan  Doğan’ın sol böbreği ameliyatla alındı.Böbreklerinin neden iflas ettiği bilinmeyen Doğan’ın böbreklerinden çıkantaşlar incelendi ve sorunun karaciğerden kaynaklandığı ortaya çıktı.Karaciğerinde bir enzim eksikti ve oksalat işlenemiyor, böbreklerinde taşyapıyordu. Üstelik taşlar böbrek kanallarının tümünü tıkamıştı. Tanı, sevkedildiği İzmir Kent Hastanesi’nde kesinleşti, doktorlar karaciğerinin değişmesigerektiğini belirtip, nakil önerdi. Kadim Yozgat’a döndü, işten ayrılmasınedeniyle ortaya çıkan sigorta sorunları çözen genç maden işçisi, nakil olmakiçin İzmir’e Kent Hastanesi’ne geldi.  Donörtaramaları tamamlanan ve vericileri saptanan Kadim, 23 Temmuz Salı günü çiftenakil yapılmak üzere ameliyata alındı.

 

KIZ KARDEŞ VE BABADANCAN AŞISI
Kadim’e önce Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu,Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr.Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafındankaraciğer nakli gerçekleştirildi. Kadim’e 21 yaşındaki bir çocuk sahibi  kızkardeşi Kamer Özbulut’tan alınan karaciğerparçası nakledildi. Karaciğer nakli tamamlandıktan sonra ameliyata bu kezüroloji uzmanları Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Nefroloji UzmanıDr. Serkan yıldız ve koordinatör hemşire Havva Kara’dan oluşan ekip girdi.Doğan Kadim’e babası 43 yaşındaki maden işçisi Ömer Kadim’den alınan böbreknakledildi. Naklin ertesi günü önce baba Kadim ve kız kardeş Özbulut, bir günsonra da Doğan kadim servisteki odalarına alındı. Ayrı ayrı odalarda tedavilerisüren hastalardan baba Ömer Kadim dün taburcu oldu. Servisteki odasındakendisine hem hayat hem de moral veren kız kardeşi ve babasının yanında yenidendoğduğunu söyleyen ve yaşam sevincini paylaşan Doğan Kadim, “kardeşim, babam…evlatlarını kurtardılar, diyalize bağımlı bırakmadılar. Ellerinden geleniyaptılar. Allah razı olsun onlardan, beni bu dertten kurtardılar. Ömür boyuminnettarım. Köyüme dönünce artık topraktan pislikten uzak bir iş bulupçalışmak istiyorum. Çünkü insanın eline böyle bir şans bir kez geçer. Çokmutluyum” dedi.

4 çocuk babasın Ömer Kadim, 10 yaşında Yaşar ve 5 yaşındaSeyfettin adlı iki oğlunun da bulunduğunu, Seyfettin ağabeyi Doğan gibi aynıhastalık yüzünden bir aylık olduğundan bu yana diyalize bağlandığını söyledi.Büyük oğlu Doğan’a kızıyla birlikte can aşısı olduklarını belirten baba Kadim, “Bnde kızım, oğlum da ameliyatlardan sonra çok iyiyiz. Nakilden önce oğlumun saatisaatine uymuyordu, bir anda kötüleşiyor, soluğu acilde alıyorduk.Doktorlarımıza da çok teşekkür ediyoruz” derken, 11 aylık kader adında bir kızıolan kızkardeş Kamer Özbulut da, “Abime hem karaciğer hem böbrek nakliyapılacak denildiğinde beynimizden vurulmuşa döndük. Annem, babam da organvermek istedi, karaciğeri ben vereceğim dedim. Hepimizin tuttu,  Allahın izniyle kardeşimi kurtardık. Bundansonra geleceğe bakacağız. Biz birbirimiz için canımızı veririz. Ben o durumdaolsaydım o da bana verirdi” diye konuştu.

 

DOKTORLARI NE DİYOR
Öte yandan İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakil ProgramıSorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç, çifte hakil yaptıkları hastanın vücudunda kalantek böbreğinin çıkartıldığını,bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.Kılıç, hastası hakkında şu bilgileri verdi:    “Hastamız nadir rastlanan bir hastalığı sahip. Karaciğerdekibir enzim eksikliğine bağlı vücudunun her yerinde kalsiyum oksalat kristalleriçöküyor ve özellikle böbrekte hasar yaratıp böbrek yetmezliğine yol açıyor.Hastamızda da esas problem kronik böbrek yetmezliğiydi. Bu yüzden diyalizegiren bir hastaydı. Ama bu durumun çözülmesi için klasik böbrek nakli yanındakaraciğer nakli de yapmamız gerekiyordu. Çünkü karaciğerdeki enzim eksikliği buhastalığın devamına sebep olacağından sadece böbrek nakli yapmış olsak birkaçyıl içinde tekrar böbrek gidecekti. Bu yüzden eş zamanlı hem karaciğer hemböbrek nakli yaparak hastayı sağlığına kavuşturmuş olduk. Aynı gün yapıldı. İkiekip olarak önce biz karaciğeri değiştirdik, yolunda giden bir ameliyat olduk.Sonra da Işık hocanın ekibi böbrek naklini gerçekleştirdi. Sabah 9’da başladık,akşam saat 1 gibi bitti. İki ayrı vericiyi kullanmış olduk. Bir verici için hemkaraciğer hem böbrek vermek ağır bir ameliyat olacağı için iki ayrı vericiseçtik. Birisi kardeşi, birisi babasıydı. İşler planladığımız gibi, yolundagitti. Hasta da ameliyattan sonra idrar yapmaya başladı, karaciğer tarafında dabir aksilik olmadı. Şimdi gayet iyi durumdalar.”


İzmir Kent Hastanesi Böbrek nakli Programı Sorumlusu Opr.Dr. Işık Özgü de şunları söyledi:  “Hastamızıyaklaşık üç yıl önce tanıdık, biraz da geç ortaya çıkmış bir böbrek yetmezliğiidi. Aslında çok daha erken yaşlarda bu patolojide biz böbrek yetmezliğinibekleriz. Hem tanıyı kesinleştirmek amacıyla hem de o zamanki durumuna birazdaha yardımcı olabilmek amacıyla sol böbreğini de çıkarmıştık. Bu ameliyatsırasında sağ böbreğini de çıkardık. Çünkü hem yüksek tansiyona nedenolabiliyor hem enfeksiyon kaynağı olabiliyordu. Dolayısıyla bu ameliyatsırasında  ek olarak bir de kalan sağböbreğini de çıkardık. İleride başka tıbbi problemlerle karşılaşmamak için. Heriki ameliyat da gayet güzel gitti, her şey iyi gidiyor, inşallah bundan sonrada böyle gidecek. Bunlar ender görülen vakalar, çok sık yapılan vakalar değil.Hastamızın bir de küçük kardeşi var, aynı sorunu yaşıyor. Büyük ihtimallebüyüyüp kilo aldığında bu ameliyatın ona da yapılması gerekecek.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv