Katkı maddeli gıdaların neden olduğu beslenme bozukluğuna dikkat

  • 0
  • 1.006
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi TıpFakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Yurtseven, “abur cubur” olaraknitelendirilen katkı maddesi içeren besinlerin çocuklarda vitamin-mineraleksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQdüşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabildiğinisöyledi.  

İzmir Üniversitesi TıpFakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Dr. Ali Yurtseven, katkı maddesi içeren gıdaların tüketimi nedeni ileçocuklarda en sık görülen sorulardan biri olan beslenme bozukluğuna dikkatçekti. Genellikle “abur cubur” diye tarif edilen boyalı, besin değeridüşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdaların sık tüketiminin uzun vadedeyaratacağı sorunlar hakkında bilgi veren Yurtseven, “Bu durum vitamin-mineral eksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite),aşırı zayıflık, IQ düşüklüğü gibi büyüme ve gelişmegeriliklerine sebep olabilmektedir” dedi. 

Bilimselaraştırmalar ve tıp dünyasının katkı maddesi içeren besinlerin çocuklardazararlı olduğuna dair kuvvetli kanıtlara sahip olduğunu ifade eden Yrd. Doç.Dr. Yurtseven, “Katkı maddesi olan gıdaların tüketimi ile çocuklarda ensık karşılaşılan sorunlardan biri beslenmebozukluğudur. Bu tip gıdalar genellikle abur cubur diye tarif ettiğimizboyalı, besin değeri düşük, aşırı tuzlu veya aşırı şekerli gıdalar olabilmekteve dolayısıyla çocukların iştahını kapatabilmektedir. Bu durumda  bu tipgıdaları sık kullanan çocuklar büyüme ve gelişmeleri için gerekli temel besinmaddelerini almamaktadırlar. Bu durum vitamin-mineraleksikliği, kansızlık, fazla kilolu olma (obezite), aşırı zayıflık, IQdüşüklüğü gibi büyüme ve gelişme geriliklerine sebep olabilmektedir”dedi. 

Yurtseven ayrıca, katkı maddesi içeren ürünlerin alerjikhastalık görülme ihtimalinin artması ve alerjik hastalığı olan hastaların şikâyetlerininartmasına da neden olabildiğini söyledi. Katkı maddeleri ile kanser oluşumu arasındaki bağın daaraştırıldığına vurgu yapan Ali Yurtseven, “Bunlarında dışında dikkat eksikliği, hiperaktivite, zeka seviyesinde gerilik, migren atağı gibi hastalıklara da katkımaddesi içeren ürünlerin yol açtığına dair kuvvetli şüphe mevcuttur” diyekonuştu. 

Hazır gıda tüketimiengellenmeli
Anne-babaların başta okula-kreşe giden çocuklar olmak üzere mümkünolduğunca çocuklarına doğal, evde kendi yaptıkları yiyecekleri vermeleriniöneren Yrd. Doç. Dr. Yurtseven, bu yolla ev dışında hazır gıda tüketmenin önlenmişolacağını söyledi. Yurtseven ayrıca, anne-babaların çocukları konu hakkındabilinçlendirmeleri gerektiğini, Sağlık Bakanlığı ile Gıda Tarım ve HayvancılıkBakanlığının ortak çalışmalarla katkı maddesi içeren ürünlerin üretimininazaltılmasına yönelik tedbirler alması gerektiğini de sözlerine ekledi. 

Hangi besinleredikkat edilmeli?
Her türlü şekerlemeler,hazır meyve suları, kola-gazozgibi gazlı içecekler, hazır çorba, puding, meyveli hazırsatılan yoğurtlar, salam-sucuk-sosisgibi işlenmiş et ürünleri, cipsler,ketçap-mayonez gibi çoğu uzun ömürlü ambalajlı ürünlerde katkımaddesi bulunmaktadır.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv