Kavurmayı, yeşilliksiz yeme

  • 0
  • 782
Yazı Boyutu:

Kurban etinden kavurma yeme hayallerikurarken, İzmir Kent Hastanesi Diyetisyeni Seda Uşarer, Kurban Bayramı’nda bugeleneklerin tadını çıkarmamız için önemli ipuçları verdi. Kırmızı etin besin değerlerinden yararlanabilmekiçin yanında mutlaka limonlu yeşil salata yenilmesini önerirken, “C vitaminietteki demirin emilimini artırır.  Etlebirlikte içilecek asitli içeçekler, meyve suları bilinenin aksine sindirimizorlaştırır. Bunun yerine ayran, yoğurt ya da cacık tercih edin” dedi.

KurbanBayramı’nın geleneksel sofralarının kurulmasına sayılı günler kaldı. Kavurma,bumbar dolması ya da mangal üzerinde yarı pişmiş pişmemiş sofraya getirilenpirzola, ciğer  Kurban’ın olmazsaolmazlarından.  Bu özlenen gelenekseltatlar fazlaca tüketileceği gibi yemeğin arkasından gelecek tatlılarla miderahatsızlıkları, sindirim bozuklukları yaşanması da doğal. İzmir Kent HastanesiDiyetisyeni Seda Uşarer, midelere bayram yaptıracağımız, üstelik uzun birtatili de içeren Kurban Bayramı’nda can sıkıcı rahatsızlıklarla uğraşmamak içinbazı beslenme kurallarını hatırlattı. Uşarer, kurban etlerinin uzun bir süreçtetüketileceği için saklama ve pişirme koşullarına da  uyulması gerektiğini vurgularken, etinyanında bol yeşillik yenmesinin önemine dikkat çekti. Uşarer şunları söyledi:“Kırmız et, kaliteli protein olmasınınyanında B1, B6, B12 ve A vitamini, demir, çinko, magnezyum, konjuge linoleikasit, doymuş yağlar ve niasin içermektedir. Bayram süresince et tüketimi diğergünlere oranla daha fazla olacağı için etin yanında mutlaka sebze tüketilmelidir.Özellikle C vitamininden zengin olan marul, domates, maydanoz, roka, yeşilbiber gibi sebzelerle hazırlanan salataya limon ve sirke ilavesi yapılması ettebulunan demirin emilimini arttırır. Özellikle kansızlığı bulunan kişileretlerini bu şekilde tüketmelidir. Etlerin yanında B12 vitamini hariç diğer Bvitaminlerinden zengin olan bulgur, esmer pirinç, kuskus gibi tahıllartüketilmelidir. Ya da tahıl değişimi olarak 1 – 2 dilim esmer ekmek ilaveedilmelidir. Yemeklerin yanına asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt yada cacık tercih edilmelidir. Asitli içecekler ya da meyve suları sindirimizorlaştıracağı gibi fazladan kalori ve şeker alımına sebep olur. Yemekten 45dakika sonra içilecek bir fincan Türk kahvesi ya da açık çay hem hazmı kolaylaştıracakhem de keyif verecektir.”

Ö
te yandan Uşarer, et ile yapılanyemeklere kesinlikle yağ ilave edilmemesi gerektiğini, böbrek, dalak, ciğergibi sakatatların yüksek oranda yağ içerdiğini, kolesterol değeri yüksekolanların tüketmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelliler Haftası'na renkli kutlama

En renkli buluşmaya geri sayım başladı!

Direnişin simgesi unutulmadı

Peyzaj mimarlarından Karşıyaka’ya hatıra ormanı

Bayraklı'da 19 Mayıs etkinlikleri başladı

“Özel” çocuklardan Başkan Kınay'a ziyaret

Arşiv