Kaza olmadan önlenebilmeli

  • 0
  • 764
Yazı Boyutu:

Çalışma hayatını yeniden düzenleyen 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun genel çerçevede iş kazalarını önleyici ve koruyucu bir anlayış ile hazırlandığını ifade eden Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, “Elbette ki iş kazaları ve meslek hastalıklarını gerçekleştikten sonra değil; henüz oluşmadan engellemek son derece doğru bir yaklaşımdır. Ancak, uygulamanın bu kadar hızla hayata geçmesi ve arka arkaya kesilecek para cezaları işverenler için beraberinde bir çok sorunu getirecektir” diyerek sorunların çözüme ilişkin önerilerde bulundu.
 
Son dönemde çalışma hayatı ile ilgili ardı ardına çıkan kanun ve yönetmeliklerin pek çok konuda önemli düzenlemeler getirdiğini, işverenleri birçok sorumluluk ve yaptırım ile karşı karşıya bıraktığını hatırlatan Yorgancılar, söz konusu düzenlemelerin en önemlerinden birinin 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olduğunu hatırlattı.  6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ona bağlı olarak çıkarılan 30 yönetmeliğin çalışma hayatı ile ilgili önemli düzenlemeleri ve işveren açısından bir an önce uyulması gereken yükümlülükleri beraberinde getirdiğini vurgulayan Yorgancılar “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda belirtilen yükümlülüklere uymayan işyerleri hakkında oldukça yüksek para cezaları söz konusudur. Bu para cezalarına maruz kalmamak için işverenlerin konu hakkında detaylı olarak bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Odamız Endüstri İlişkileri Çalışma Grubumuz tarafından düzenlediğimiz bilgilendirme toplantılarında konunun en yetkili isimlerini davet ederek üyelerimizi bilgilendirilmiştir” diye konuştu.
 
Yorgancılar sorunlara ilişkin önerilerini ise şöyle sıraladı:
 
·         İşverence iş başlangıcında İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na istinaden verilmesi gereken eğitimler Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurumlarca ve işçinin kolay ulaşabileceği şekilde sunulmalıdır.
 
·         İş sağlığı konusunda koruyucu aleti kullanmayan işçi iş kazalarında, sigara içen işçi de meslek hastalıklarında kanun önünde işverenle beraber ortak sorumlu olmalıdır.
 
·         İşveren veya vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili zorunlu eğitime tabi olması hususunda gerekli hukuki düzenleme yapılmalıdır.
 
·         İşyerinin coğrafi hudutları dışında meydana gelebilecek kazalardan (görevli olmak dışında) işverenin ihmal ve kusuru yoksa işveren sorumlu olmamalıdır. Ayrıca şantiyelerde oluşan iş kazalarında cezai sorumluluk Şirket Sahibi, Yönetim Kurulu Başkanı veya Şirket Müdürü yerine Şantiye Şefinde olmalıdır.
 
·         Özel sağlık merkezi ve hastanelerinde verilen sağlık raporlarının takibi, sorgulanması ve kriterlerinin, Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalıdır.
 
İşyerinde iş güvenliği ile ilgili tüm tedbirler alınmış ve çalışanlara eğitimler verilmiş olmasına rağmen tamamen çalışanın hatasından kaynaklanan kaza durumlarında işverenin sorumluluğu hafifletilmelidir.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv