KERBELA balesi ile ÖYLESİNE BİR DİNLETİ adlı çocuk oyunu 20 Ekim’de Denizli’de, 22 Ekim’de Muğla’da

  • 0
  • 1.266
KERBELA balesi ile ÖYLESİNE BİR DİNLETİ adlı çocuk oyunu 20 Ekim’de Denizli’de, 22 Ekim’de Muğla’da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Devlet Opera ve Balesi, geçen sezon “DünyaPrömiyeri”ni gerçekleştirdiği Kerbela adlı bale ile Öylesine Bir Dinleti adlıçocuk oyununu 20 Ekim 2014 Pazartesi günü Denizli Pamukkale Üniversitesi HasanKasapoğlu Kültür Merkezi’nde; 22 Ekim 2014 Çarşamba günü de Muğla Gazi MustafaKemal Atatürk Kültür Merkezi’nde sahneleyecek.

 

Pamukkale Üniversitesi Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi’nde 20Ekim 2014 Pazartesi günü saat 11.00’de Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti, saat20.00’de ise Kerbela balesi sahnelenecek. Denizli’deki gösterilere aitbiletler, Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi’nde ve Çatalçeşme Gişesi’nde 16Ekim’den itibaren satışa sunulacak.

 

Muğla Büyükşehir Belediyesi evsahipliğindegerçekleştirilecek olan Muğla gösterilerinin tarihi ise 22 Ekim 2014. GaziMustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde saat 11.00’de Çocuklar İçin ÖylesineBir Dinleti, saat 20.00’de ise Kerbela balesi sahnelenecek. Muğla’dakigösterilere ait biletler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi Gişesi’nde17 Ekim’den itibaren satışa sunulacak. 

 

Kerbela balesinin müziği ve librettosu Can Atilla’ya ait.Eserin konusu Ali Berktay’ın aynı adlı tiyatro oyunundan alınmıştır.

 

Koreografisi Mehmet Balkan tarafından gerçekleştirilen Kerbela’yıLale Balkan sahneye koydu. Dekorlarını Tayfun Çebi, kostümlerini GülayKorkut’un hazırladığı eserin ışık tasarımlarını da Tarı Deniz yaptı. Başlıcarolleri; Dolun Doyran, Doruk Demirdirek, Emre Kaynarsu, Aslı Çilek, BurcuOlguner, Asena Ökte, Tolga İyiuyarlar, Sertan Yetkinoğlu, Serhat Nüfusçu,Bülent Özdemir, Cüneyt Şekercioğlu üstleniyorlar.

 

İslam tarihindeki en önemli ayrışmaya neden olan ve Hz.Ali’nin oğlu Hz. Hüseyin’in Kerbela’da katledilişini anlatan Kerbela balesininkonusu şöyle: İslam Halifesi Hz. Ali, Haricilerden Abdurrahman bin Mülcemtarafından öldürülür. Hz. Ali’nin ölümü Muaviye’ye yirmi yıl sürecek biriktidar yolu açmıştır. Kendinden sonra da oğlu Yezit’in iktidarını sağlamakadına önlemler alan Muaviye, başarılı olmuş; o dönem yöneticilerini çeşitliyöntemlerle ikna etmiştir… Hz. Hüseyin, Kufelilerin kendisini Halife olarakgörmek istediklerini belirten mektuplarına itibar ederek az sayıda taraftarı veailesiyle Kufe’ye gitmiş; Yezit’in askerleri tarafından Kerbela’dakatledilmiştir.

 

Geçtiğimiz 10 Ekim’de “İzmir Prömiyeri” gerçekleştirilen Çocuklarİçin Öylesine Bir Dinleti, Murat Göksu tarafından yazılarak sahnelendi.Seyircisi çocuklar olan, şarkılarla ve seçkin opera aryaları ile süslenen eser,“Opera aryaları ile çocuklara operayı sevdirme” düşüncesinden yola çıkılaraktasarlandı. Olağanüstü bir ilgi ve beğeni ile karşılanan oyun; şimdiye değinsahnelendiği her yerde seyirci rekorları kırmıştır.

 

Çocuklar İçin Öylesine Bir Dinleti, Denizli ve Muğla’da NilayGenç Çebi’nin piyanosu eşliğinde sunulacak. Oyunda rol alan sanatçılar da şunlar:Murat Duyan, Melisa Yenal, Zafer Rengin Baykal, Tankut Eşber, Bekir Baytekin,Barış Yener, Nejat Şengün, Esra Bengütaş. Oyunun dekorları Kaan Güreşçi,kostümleri Aydan Çınar, ışık tasarımı ise Oktay Kanca’ya ait.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sanat ve ideoloji konuşuldu

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

Arşiv