Kimsesizlerin Kimsesi

Balçova Üretici Kadın Kooperatifi’nin Kurucu Başkanı ve üyesi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü öğrencisi-Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’da bu sayımızın konuklarından.

  • 0
  • 1.031
Kimsesizlerin Kimsesi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

1968 yılında Denizli’de dünyaya gelen ve orta öğrenimini Almanya’da tamamladıktan sonra Lise öğrenimini Aydın’ın Söke ilçesinde devam ettiren, uzun yıllar Kuşadası’nda turizm sektöründe çalışan ve son olarak Tusan Otel ve Club Solara İşletmelerinde yöneticilik yapan, işi derecede Almanca bilen,1992 yılından beri Balçova’da ikamet eden, Balçova Termal Tesisleri Eski Genel Müdürü- Önceki dönem Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi, Taylan ve Ozan’ın annesi, Balçova’nın başarılı Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’ya sorduk söyledi.

1)Eş, Anne ve Başkan desek ve soru sormasak Sevgili Başkan Bizimizmir Magazin okurlarına ne anlatır?
İki kelime ile anlatabilir aslında hepsi Onur Verici. İnsanların iyiliği için yıllarını veren Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi, her anne-babanın özlemle isteyeceği erdeme ve kişiliğe sahip olan Taylan ve Ozan’ın annesi. Burada şunu da belirtmeliyim. İki yıldır Taylan’ın eşi Gözde’de hayatımızın bir güzelliği oldu. Dolayısıyla Gözde’nin de annesi. Yine iki yıldır Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya. İlçedeki büyüklerimin kızı Fatma, gençlerin ablası Fatma, kimsesizlerin kimsesi Fatma. Bunların hepsi için diyeceğim şey Onur Verici, Gurur Verici olması.     

2) Balçova Üretici Kadın Kooperatifi’nin Kurucu Başkanı ve üyesisiniz. Açar mısınız?
Balçova’da 2005 yılının başında Semtevleri kuruldu. Semtevleri’nde kadınlara bir yandan el beceri kursları verildi diğer yandan da kadınlar sosyal hayatın içine çekildi. Eğitim seminerleri, sosyal aktiviteler düzenlendi. Bir süre sonra kadınlar artık Semtevleri’ne sığmamaya başladı. Bu sığmama yer anlamında değil tabi ki. El beceri kursunda ürettikleri ile ürünler üreten kadınlar bu ürünlerden para kazanmaya başladı. Sosyal aktivitelerle kendilerini geliştirerek ekonomik ve siyasal hayatın aktörü haline geldiler. İşte sığmama böyle başladı. Daha sonra kadınlarla bu hareketi büyültüp kurumsallaştırma arayışları içine girdik. Balçova Kadın Kooperatifimiz böyle kuruldu. Burada kadınlar ürettikleri el emeklerini ve organik gıdaları satarak para kazanıyorlar. Şimdi bu satışları internet üzerinden yapacağımız alanlar oluşturuyoruz.   
 
3)Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır sözü burada tersine dönüyor. Sevgili Mehmet Ali Çalkaya’da sizin arkanızda mıdır? 
Mehmet Ali Çalkaya ilk gençlik yıllarından itibaren ülkesi ve milletinin iyiliği için çalışan bir kişi. 15 yıllık belediye başkanlığı döneminde de bu ilkesinden asla taviz vermedi. Kendisi sadece İzmir’de değil tüm Türkiye’de örnek gösterilen sosyal belediyecilik uygulamalarına imza attı. Bu konuda çok şanslı olduğumu söyleyebilirim. Çünkü 30 yıllık hayat arkadaşım aynı zamanda en iyi danışmanım.

4)Hobileriniz? Fobileriniz? Desek…
Söyleyebileceğim hobim farklı yerleri gezerek farklı kültürleri görmek. Ama fobilerim yoktur.

5)Gelecek için bir hedefiniz var mı?
Hayat o kadar hızlı akıyor ki, özellikle bizim ülkemizde kişisel gelecek planı yapmak biraz zor. Ama ülkemin geleceği ile ilgili hedeflerim ve umutlarım var. Örneğin gençlerimizin eğitim alanlarına uygun iş olanaklarına sahip olduğu bir gelecek istiyorum. Her çocuğun eşit ve kaliteli sağlık hizmetine kavuşacağı bir gelecek istiyorum. İnsanların aç ve açıkta olmadığı bir ülke hedefim için tüm gücümle çalışıyorum. 

6)Peşinizden gelmek isteyen genç kızlara,. Kadınlara ne önerirsiniz?
Aslında benim kariyer planlamamda belediye başkanı olmak gibi bir hedef yoktu. Şartlar böyle gelişti. Ama belediye başkanı olduktan sonra aktif siyasetin ve insanlara hizmet etmenin mutluluğunu gördüm. Özellikle genç kızlarımızın ve kadınların mutlaka siyaset ile ilgilenmelerini istiyorum. Bunun herhangi bir partiye bağlı olması önemli değil. Önemli olan siyaset ile ilgilenip ülkenin geleceğinde söz sahibi olmaları.
Şimdi de sıra 8 Mart Dünya Kadınlar günü ile ilgili sorularımıza geldi…

7)Toplumsal Hayatta Kadının Yeri? İle başlıyoruz.
Kadın hayatın kendisidir zaten. İnsanın vücut bulmasından ilk nefesi almasına kadar olan zamanın adı bile kadındır. Hayatta da kadın olmazsa olmazdır. O yüzden erke veya kadın diye ayrım son bulana kadar Kadın Hayattır diyoruz. 

8)Eğitimde fırsat eşitliği var mı?
Ülkemizde daha çok gelir adaletsizliği olduğunu düşünüyorum. Paranız olmadıktan sonra eğitime ulaşma şansınız çok az. Burada kadın veya erkek ayrımı biraz daha arka planda kalıyor. Türkiye’de paranız yoksa iyi eğitim almanız çok zor. Biz ilçemizde bu adaletsizliği yıkmak için çok çalışıyoruz. Bu konuda önemli bir yol aldık. Belediyemizin katkılarıyla Balçova’da artık parası olan da olmayan da çocuğuna eğitim aldırabiliyor.
 
9)Siyasette Kadının Yeri ile ilgili düşünceleriniz nelerdir?
Ne yazık ki istediğimiz seviyede değil. Bunun için kadınlar mücadele ediyor. Biz Balçova Belediyesi olarak bunu da önemli ölçüde aştık. 20 yıl önce kadın meclis üyesinin olmadığı Balçova’da bugün bir kadın belediye başkanı, kadın siyasi parti ilçe başkanları, mecliste neredeyse yarı yarıya kadın meclis üyeleri var.

10)Çalışan Kadınlar- Kadın girişimciliği?
Kadınların ekonomik hayatın içinde yer almaları çok önemli. Bu kadının toplumda söz sahibi olması için önemli bir eşik. Bu sadece büyük işletmesi ya da çok önemli görevler üstlenmek anlamında değil. Kadının kendi parasını kazanması çok önemli. Bir fabrika işçisi de olsanız o fabrikanın genel müdürü de olsanız önemli olan kendi paranızı kazanıyor olabilmeniz.

11)Kadına Taciz, Şiddet, Kadın Cinayetleri konusunda ne diyeceksiniz?
Taciz, şiddet, cinayet ve benzerleri kime yapılırsa yapılsın suç. Ama ne yazık ki kadınlar daha çok maruz kalıyor. Bunların önlenmesi ya da en aza inmesi için öncelikle eğitimli bir toplum olmak gerekiyor. Kadınların ise çok güçlü olması gerekiyor. Yasaların çok iyi uygulanması gerekiyor. Örneğin İstanbul Sözleşmesi gibi cinsiyet, cinsel yönelim, cinsel kimlik, yaş, sağlık durumu, engellilik durumu, medeni hal, göçmenlik ve mültecilik gibi durumlarda ayrımcılık yapılmamasının gerekliliğini vurgulayan bir sözleşmemiz var. Bugünlerde bu sözleşme bile tartışmaya açılıyor. Bu tartışmaların olması bile mücadeleden bir an bile vazgeçmemiz gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mizah yaşamdaki çelişkilerden doğar

Müzik yapmak nefes almak kadar önemli

Hakan Aysev: Benim tek kahramanım Annem

Şeker Ağa konuk

Kendi romanlarımın kapaklarını kendim tasarlayıp yağlıboya tabloya işliyorum

Huzurlarınızda Yücel Erten!

Arşiv