Kış ayları kalp krizine davetiye çıkarıyor

  • 0
  • 1.096
Yazı Boyutu:

Kardiyoloji UzmanıDoç. Dr. Cevad Şeküri, Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin 100 binden fazla kişiyleyaptığı araştırma sonucunda kalp krizi riskinin kış aylarında yaza oranla artışgösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi. Doç. Dr. Şeküri, “Buaraştırmada olguların kan basıncı, kan kolesterol düzeyi, kan şekeri, vucütkitle indeksi ve bel çevresi değerlerine bakıldı,  bu verilerin mevsimsel farkları araştırıldı.Sonuç; kış ayları kalp krizi açısından daha fazla dikkat gerektiriyor. Amandikkat” dedi.

T
üm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp damar hastalıklarınınen sık görülen ve en tehlikeli hastalıkların başında geldiğini belirten İzmirKent Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Şeküri, 29 Eylül Dünya Kalp Günü’ndeönemli uyarılarda bulundu. Yılda yaklaşık her 100 bin kişiden 200’ünün kalphastalıklarından kaybedildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Şeküri, “Bunu milyonnüfuslarla hesapladığımızda ortaya küçümsenmeyecek bir sayı çıkıyor” diyerek,akademik üyesi olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin Eylül sonunda tamamlananaraştırma sonuçlarını değerlendirdi. Şeküri şunları söyledi:
 
 “Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin, İsviçre merkezli yürütülen 7 Avrupaülkesinde 107 bin olguyu içeren araştırmasında mevsimler açısından kalp kriziriski araştırıldı. Ve bu araştırma sonucunda kalp hastalıkları riski kışın enfazla yazın en düşük olduğu saptandı. Bu araştırmada olguların kan basıncı, kankolesterol düzeyi, kan şekeri, vucüt kitle indeksi ve bel çevresi değerlerinebakıldı. Araştırmada bu verilerin mevsimsel farkları araştırıldı. Sonuçta,araştırmaya katılan bireylerin, Ocak ve Şubat aylarında kan basıncı, kolesterolve bel çevresi ortalamalarının Temmuz-Ağustos aylarına göre daha yüksek olduğuortaya çıktı. Kış aylarında kan basıncı 3.5mmHg, kolesterol 9.3mg/dl ve belçevresi 1cm lik artış gösterdi.

Bu veriler kış aylarında kalp olayları riskinin daha fazlaolduğunu göstermektedir.
Ayrıca kış aylarında stresfaktörünün daha fazla olduğu, soğuk havanın yarattığı damar spazmı ve birdesigara alışkanlığı eklendiğinde bu risk katlanarak artmaktadır. Özellikle buaylarda bu risklerden korunmak için ekstra çaba sarfetmek gerekiyor. Bunun içinkalp koruyucu diyet, günde yarım saat egzersiz (yürüyüş, bisiklet, yüzme, bahçeişleri gibi), kötü alışkanlıklardan uzak durulması, kilo alınmaması, idealkiloya ulaşılması, kış aylarına girmeden kan basıncı ve kolesterol kontrolüyapılmasını özellikle öneriyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv