Klima çarpıyor, şaşırtıyor

  • 0
  • 703
Yazı Boyutu:

Sıcak yaz günlerindeen önemli konfor araçlarından biri haline gelen ve tüm olumsuz etkilerinekarşın vazgeçilemeyen klimalar hem çarpıyor, hem şaşırtıyor. Klimanın göğüste,sırtta ani batar tarzda ağrılara yol açtığını belirten Göğüs HastalıklarıProfesörü Ülkü Bayındır, “Göğüs ağrısı olan kalp hastası mıyım diye,kardiyologlara başvuruyor. Kalbin sağlam, diyorlar bize gönderiyorlar.İnandırıncaya kadar canımız çıkıyor” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanlarından Prof.Dr. Bayındır, en önemli serinleme aygıtlarından klimanın yol açtığı sağlık sorunlarıhakkında bilgi verdi. Klimanın sıcak havanın getireceği psikolojik ve bedenselrahatsızlıkları önlediğini ancak başka sağlık sorunları yol açtığına dikkatçeken Prof. Dr. Bayındır, “Klimanın çarpma ve enfeksiyon tarzında zararlarıvar” diyerek şöyle konuştu: “Eğer direkt olarak klimaya maruz kalınıyor, helede terli terli klimanın karşısına geçiliyorsa o anki serinlemenin faturası ağırolabiliyor. Terli şekilde  klimanınönünde durursanız kas tutulmaları, kas kasılmaları olabilir. Boynunuzu döndüremezsiniz,göğsünüze sırtınıza ani batar tarzında ağrılar girebilir. Bunlar klimanınvücudu ani soğutması nedeniyle oluşan kas tutulmalarıdır. Nitekim böyle batartarzda göğse ve sırta vuran ağrılar nedeniyle kalp hastası olduğu korkusunakapılan, bu şikayetle kardiyologlara koşan çok insan var. Bu ağrıların kalpleilgili bir rahatsızlıktan kaynaklamadığı söylenip bize yönlendirilen hastalarıikna etmemiz çok zor oluyor. Ağrıların klima nedeniyle oluştuğunu inandırıncayakadar canımız çıkıyor. Klimaların diğer zararları ise içinde bulunan bakteri,virüs ve mantarlardan oluşan olaylar. Virütük enfeksiyonlarda doğrudan doğruyanezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonu gibi yakınmalar ortaya çıkarıyor. Klimaiçerisinde mantarlar varsa bunların özellikle endotoksinleri aşırı duyarlıbünyelerde bir aşırı duyarlılık reaksiyonu yapabilir. Klimayla karşılaşıldıktanbirkaç saat sonra birden bire yüksek ateş, öksürük, halsizlik, titremebelirtileri çıkabilir. Bu kişilerin akciğer filmleri normaldir, hiçbir problembulunmaz. Klimadan uzaklaştırdıktan sonra da iyileşirler.”

Prof. Dr. Bayındır, klima kaynaklı en ciddi hastalığın ise“lejyoner hastalığı” olduğunu söyledi. Bayındır, “Esas korkulan her zamankarşılaşmadığımız ama direnci düşük kişilerde klimaların o nemli ortamlarındakolaylıkla üreyebilen legianella pneumophila adlı bakterinin yol açtığızatürredir. En çok da bebekleri, yaşlıları, bronşit, böbrek yetmezliği, kalpdamar hastalığı gibi kronik hastalıkları olan, bağışıklık mekanizması bozulmuş,uzun süre kortizon kullanan kişileri etkiler. Bu tür sorunları olan hastalaraönerim ise gerekmedikçe klimalı ortamda bulunmamaları, doğal havalandırmayıtercih etmeleridir. Eğer klima kullanmak zorundalarsa klimayla yüz yüzegelmemeleri gerekir. Arabada klima kullanılacaksa soğuk hava camlara veayaklara verilmelidir” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv