Kotasız ihracat istiyor

  • 0
  • 785
Yazı Boyutu:

Türk Doğaltaş Sektörü önümüzdeki yıllarda Çin’den sonra en büyük pazarı olmaya aday Hindistan’a kotasız ihracat yapmak istiyor. Hindistan’ın tüm dünyaya koyduğu 600 bin ton doğaltaş kotasını kaldırmasını isteyen Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan’da düzenlenen “Dünya Doğaltaş Kongresi”nde bu konuda kulis yaptı.
 
Türk doğaltaş sektörü, Hindistan’a kotasız doğaltaş ihraç etmek istiyor. Hindistan’ın tüm dünyaya uyguladığı 600 bin ton kotanın 180 bin tonluk kısmının Türk doğaltaş sektörü tarafından kullanıldığını belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Hindistan’ın kotayı kaldırmasını ya da arttırmasını istediklerini kaydetti.
 
Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ve Maden Bakanlığı sponsorluğunda gerçekleştirilen “Dünya Doğaltaş Kongresi”nde, doğaltaş sektöründe  söz sahibi ülkelerin temsilcileri bir araya geldi. Hindistan Maden Bakanlığı tarafından konferansa konuşmacı olarak davet edilen Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç’in; Türk doğaltaş rezervleri, doğaltaş ihracatımız ve Türkiye Hindistan Dış Ticaretine ilişkin sunumu Konferans katılımcıları tarafından ilgiyle izlendi.
 
Açılışını Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Birleşik Sekreteri Sumanta Chaudhuri’nin yaptığı Konferansta,  Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı ve Milletvekili Prof. H. N. Sharma, Hindistan Milletvekili Oscar Fernandes, Hindistan Granitçiler Birliği Başkanı C.M. Jolad, Brezilya Doğaltaş Federasyonu Başkanı Mauro C. Varejao, İtalyan Büyükelçiliği Ticaret Delegesi Erica Di Giovancarlo’nun yanı sıra Italyan, Alman ve Hintli sektör ve akademik çevrelerden temsilciler katıldı.
 
Kalsiyum karbonat içerikli doğaltaşlarda Türkiye’nin dünya lideri olduğuna işaret eden Erdinç, “Dünya’nın doğaltaş cennetiyiz. Hindistan’a Türkiye’nin gerçekleştirdiği 180 bin ton ihracat, Hindistan’ın toplam ithalatının yüzde 25’i olmakla birlikte çok küçük bir rakam. Türkiye’de 3-4 tane doğaltaş firmasının kapasitesi ile sınırlı bu rakamın arttırılması gerekir. Hindistan Devlet Başkanı Politika Danışmanı Milletvekili Prof. H. N. Sharma ile bu konuları detaylı olarak görüştük. Bundan sonraki süreçte temaslarımız sürecek. Kotanın kalkması için destek olacağı sözünü aldık. Türk doğaltaş sektörünün potansiyelini yerinde görmesi için Türkiye’ye İzmir Marble Fuarı zamanında davet ettik. Kendisini İzmir Marble Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı’na gelecek ve sektörün potansiyelini yerinde görecek. Bu da Türkiye-Hindistan ticari ilişkilerine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.
 
Hindistan’ın 1.2 milyarlık nüfusu ile Çin’den sonra dünyanın ikinci büyük pazarı konumunda olduğuna dikkati çeken Erdinç, Hindistan’da Türk mallarına büyük bir sempati olduğunu, bu artıyı fırsata çevirmek istediklerini vurguladı.
 
Türkiye ile Hindistan arasındaki dış ticaretin Türkiye aleyhine işlediğini hatırlatan Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç şöyle devam etti: “Türkiye, 2012 yılında Hindistan’dan 5 milyar 843 milyon dolarlık ithalat yaparken, 614 milyon 465 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Yaptığımız ihracatın yüzde 22’lik dilimini Madencilik sektörü yaptı. Doğaltaş ihracatımız ise yüzde 33’lük artışla 50 milyon 568 bin dolara çıktı. Hindistan doğaltaş ithalatındaki kotayı kaldırdığı takdirde bu rakam kısa sürede 4-5’e katlanabilir.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv