Köylere okul servisi, ESHOT’un değil Milli Eğitim’in işi”

  • 0
  • 779
Yazı Boyutu:

İzmirBüyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, ulaşım hizmeti verdiği bazıköylerin taşımalı eğitim kapsamından çıkarılarak bu köylerdeki okulservislerinin kaldırılması nedeniyle bir açıklama yaptı. Binlerce öğrencininmağduriyetine yol açan uygulama sonrası kurumlarının hedef gösterilmesinindoğru olmadığı dile getirilen açıklamada, “Köylerinde okul bulunmayanöğrencilerin merkezi ilköğretim okullarına taşınmasını esas alan TaşımalıEğitim modelinde, ulaşım hizmetinin sağlanması Milli Eğitim müdürlükleriningörevidir” denildi.  

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT GenelMüdürlüğü’nün konuya ilişkin yaptığı açıklama şöyle:

“2013-2014 Eğitim-Öğretim Dönemi’nin başladığı günden buyana, Taşımalı Eğitim kapsamındaki pek çok köyde öğrencilerimiz okullarınaulaşma konusunda sıkıntı yaşamaktadır. Bugüne dek Milli Eğitim Müdürlüğütarafından tahsis edilen servislerle okullarına taşınan öğrencilerin buhizmetten yoksun bırakılmasına gerekçe olarak,  Büyükşehir Yasası’ndayapılan değişiklikle mahalle statüsü kazanan köylerin taşımalı eğitim kapsamındançıkarılması gösterilmektedir. Konuyla ilgili kamuoyuna yansıyan bazı haberlerve içeriğindeki görüşlerde, belediye otobüslerinin sefer yaptığı köylerdenservis araçlarının kaldırıldığı belirtilmekte, dolayısıyla belediyeotobüslerini taşımalı eğitim sisteminin bir aktörü haline getirme çabaları suyüzüne çıkmaktadır. Ancak böyle bir yaklaşımın hiçbir mantıklı gerekçesiolmadığı gibi yasal dayanağı da bulunmamaktadır. Ortaya çıkan fiili durum, birtakım mevzuat gerekçeleriyle geçiştirilemeyecek kadar ciddi ve acil çözümgerektiren sakıncalar içermektedir.

T
aşımalı Eğitimuygulamasının devam ettiği bölgelerde, bu kapsamda öğrenim gören öğrencilerinöğretim kurumlarına Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarca servis araçlarıtahsis edilerek taşınması yasal bir zorunluluktur. Toplu ulaşımı sağlayanotobüslerin bu kapsamda bir ikame aracı olarak görülmesi ise hem yasal olarak,hem de güvenlik açısından ciddi sakıncalar taşımaktadır. Öğrenci taşımakamacıyla yapılacak hizmetlerin Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretimYönetmeliği kapsamında belirlenmiş, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’negöre yerine getirilmesi gerekmektedir. Küçük yaştaki öğrencilerin toplu ulaşımaraçlarıyla tek başlarına seyahat etmeleri ve otobüs güzergahları ile okullararasındaki mesafenin uzaklığı göz önünde bulundurulduğunda, doğabileceksıkıntılar ne bizler ne de veliler açısından kabul edilebilir değildir.

1
32 köye ulaşımhizmeti veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, burada özellikle lise öğrencilerinihedeflemektedir. Okul servisi olarak hizmet verecek taşıtların özellikleri iseyasa ve yönetmeliklerle belirlenmiştir. Taşımalı ilköğretim ile ilgili iş veişlemlerin yürütülmesi için yetkili kişiler, ‘Millî Eğitim Bakanlığı MillîEğitim Müdürleri Yönetmeliği’ gereğince millî eğitim müdürü ve kendisine bağlıyöneticilerdir.

Taşımalı Eğitim,Milli Eğitim Bakanlığı Taşımalı İlköğretim Yönetmeliği’nde, ‘İlköğretim okulubulunmayan, çeşitli nedenlerle eğitim-öğretime kapalı, birleştirilmiş sınıfuygulaması yapan ilköğretim okullarındaki öğrencilerin, taşıma merkeziilköğretim okullarına günübirlik taşınarak kaliteli bir eğitim-öğretimgörmelerini sağlamaktır’ şeklinde ifade edilmektedir.

E
ğitimin herkeseulaştırılması, fırsat ve imkân eşitliğinin sağlanması amacıyla uygulamaya konantaşımalı eğitimin bazı unsurları, bu konuda görevli ve yetkili olmayankurumlara devredilecek kadar basit bir konu olarak algılanmamalı, binlerceöğrencimizin eğitim hakkının kısıtlanmasına yol açacak yaklaşımlardankaçınılmalıdır. Dolayısıyla Milli Eğitim yetkililerinin Taşımalı Eğitim’ingereğini yerine getirerek servis hizmetini devam ettirmesi ya da sorunukökünden çözerek söz konusu köylere okul hizmeti götürmesi gerekmektedir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv