Koyun ve keçi sütü de AB yolunda

  • 0
  • 1.090
Yazı Boyutu:

Avrupa Birliği ülkelerine Türkiye’den süt ve süt ürünleri ihracatı yapılmasını sağlayacak izin, koyun ve keçi yetiştiricilerini de sevindirdi. Şimdilik 4’ü süt, 2’si dondurma olmak üzere toplam 6 firma ile sınırlı ihracat izninin, hijyen koşulları göz önüne alınarak yakın zamanda daha da genişletilmesi bekleniyor.
 
İzmir ili Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, koyun ve keçi sütünün de ihraç edilebilmesi için koyun ve keçi sütünün soğuk zincire alınması gerektiğini belirterek, bu konuda illerde birliklerin ve kooperatiflerin hizmet vermesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin koyun ve keçi sütü üretiminde Avrupa’da lider ülke olabileceğini belirten Türer, şunları kaydetti: “Küçükbaş hayvan sayısında lider olan Türkiye, koyun ve keçi sütünü soğuk zincire almayı başarırsa ve hastalıklarla mücadele ederse birkaç yıl içinde koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olacaktır. Süt tüketiminde dünyanın gerisinde kalan Türkiye, üretimde Avrupa’da öncü konumda bulunuyor… Türkiye, Avrupa’da keçi sütü üretiminde 4’üncü, koyun sütü üretiminde 1’inci sırada yer alıyor. Dünyada ve Türkiye’de koyun-keçi sütü ürünlerine talep katlanarak artıyor. Küçükbaş hayvan sayısı bakımından Türkiye şu anda lider bir ülke. Ancak hayvan hastalıkları ve sütün kalitesi nedeniyle yeteri kadar ihracat potansiyelini değerlendiremiyoruz.” Türer, küçükbaş hayvancılık ve süt üretiminde iddiasını “Üretimde öncü ülkeyiz, ihracatta neden olmayalım” sözleriyle dile getirdi.
 
AB standartlarında süt toplanıyor
Türkiye’de ilk kez koyun ve keçi sütü soğuk zincir projesini yaşama geçirdiklerini anlatan Türer, İzmir’de AB standartlarında süt topladıklarına dikkat çekti. Özer Türer, “Türkiye koyun ve keçi sütünü soğuk zincire almayı başarırsa ve hastalıklarla mücadele ederse, bir kaç yılda koyun ve keçi sütü üretiminde lider ülke olacaktır” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv