Küçükbaşta örnek İzmir modeli

  • 0
  • 847
Yazı Boyutu:

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer,küçükbaş hayvancılıkta başarının sırlarını verdi. İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri BirliğiBaşkanı Özer Türer;  İşbankası GenelMüdürlüğü’nün Erzurum’da düzenlediği “İş’le Buluşmalar Toplantısı”nda küçükbaşhayvancılıkta İzmir modelini anlattı.
 
İŞ Bankası tarafından 2008 yılından bu yana düzenlenen,değişen ekonomi ve piyasa koşullarında bölgesel ve uluslararası fırsatların,yeni iş alanlarının ve sektörel gelişim fikirlerinin gündeme geldiği"İş'le Buluşmalar" toplantılarının 33’üncüsü Erzurum Palandöken’deyapıldı.Küçükbaş Hayvancılık alanında yaptığı çalışmalarla adındansık sık söz ettiren İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler BirliğiBaşkanı Özer Türer, “Küçükbaş hayvancılıktan para kazanmak mümkün mü?“ başlıklıbir sunum gerçekleştirdi.

Türkiye İşbankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin açılışkonuşması yaptığı programın moderatörlüğünü Dünya Gazete Genel Yayın YönetmeniHakan Güldağ gerçekleştirirken Türkiye’nin ilk robotunu üreten altınay RobotTeknolojileri sahibi Hakan Altınay ve Dünya Gazetesi yazarı Rüştü Bozkurt diğerkonuşmacılardı.Soğuk zincir önemliTürkiye’de ilk kez koyun ve keçi sütünü ayrı ayrı tanklardasoğuk zincire alan İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri BirliğiBaşkanı Özer Türer, konuşmasında soğuk zincirin önemini vurguladı. Türkiye’deve dünyada küçükbaş hayvan sütünün ve süt ürünlerinin pazarlama ve satışsıkıntısı olmadığını belirten Türer, “Koyun ve keçi sütü üretimi 10 kat artsabırakın ihracatı iç piyasada bir satış sıkıntısı yaşanmayacaktır. Türkiye’de vedünyada koyun/keçi sütü üretimi talebi karşılamaktan çok uzak. Burada önemliolan verimli bir işletme modeli kurup para kazanabilmek” dedi.Kazandıran 10 altın kuralTürer, küçükbaşta para kazanmanın 10 altın kuralınıdinleyicilerle paylaştı. Kuralları şu şekilde sıraladı: “Meslek edinin, Sütsağımı yapın, laktasyon süresini uzatın, ırk seçimine dikkat edin, birliklereüye olun ve çalışmalara katılın, koruyucu hekimlik uygulayın, kan değişiminegidin, iki yılda üç doğumu başarın, ıslah yapın, kayıt tutun” şeklinde oldu.Küçükbaş hayvancılıkta birinci şartın meslek edinmek veprofesyonel yaklaşmak olduğuna değinen Başkan Türer, “Osmanlıdan kalangeleneksel yöntemlerle para kazanmamız mümkün değil. Artık saldım çayıra mevlamkayıra dönemi gerilerde kaldı. Bir işletme mantığı ile yaklaşmalı ve meslekedinmeliyiz. Mesai harcadığımızda para kazanmamak mümkün değil” dedi.Başkan Türer, Erzurum’daki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinebirliklere üye olun ve çalışmalarına katılın çağrısında bulundu. Türer, “Eğerbugün İzmir’de koyun sütü 90 kuruştan 1.90 TL’ye, keçi sütü 60 kuruştan 1.45TL’ye yükseldiyse, ilde süt üretimi iki kat arttıysa bu İzmir İli DamızlıkKoyun Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin çalışmaları sonucudur” dedi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Bedavaya versekte alan yok

Arşiv