Lohusa ziyaretine profesör uyarısı

  • 0
  • 1.609
Yazı Boyutu:

Yeni doğum yapan anneyi ve bebeğini ziyaret etmek için zamankaybetmeyen akraba ve yakınlara annelerin yapamadığı uyarıyı doktorları yaptı.Jinekoloji Profesörü Namık Demir, lohusalığın ilk günlerinde kadınların çeşitliproblemler yaşadığını vurguladı. Demir, “Anne bebeğini kucağına almak,emzirmek, yalnız kalmak ve hatta ameliyat nedeniyle gaz çıkarmak istiyor.Doğumdan birkaç saat sonra başlayan yoğun ziyaretler tüm bunlara engel olarak,annenin gerilmesine ve hatta sütünün geç gelmesine neden olabiliyor. Ayıpolmasın diye arkadaşlarına ya da akrabalarına bir şey diyemeyen anne adaylarınınhislerine tercüman olmak istedik. Tebrik ziyaretleri en erken 1 hafta sonrayapılmalı” dedi.  

Doğumun hemen ardından başlayan vücudun toparlanma sürecinelohusalık dönemi dendiğini belirten İzmir Kent Hastanesi Kadın Hastalıkları veDoğum Uzmanı Prof. Dr. Namık Demir, bu sürecin ciddiye alınması gerektiğinisöyledi. Prof. Dr. Demir, ister normal isterse sezaryenle gerçekleşen doğumdaannenin yorulduğunu, vücudunun da doğum öncesine dönüş başladığını o nedenle deçok iyi dinlenmesi gerektiğini kaydetti. Türk gelenek ve göreneklerinde yenidoğum yapan kadının ve bebeğinin ziyaretine gitmek için bir süre beklendiğiniancak günümüzde bu uygulamanın rafa kalktığını belirten Prof. Dr. Demir,lohusalığın ilk döneminde mümkün olduğunca anneye imkan tanımak gerektiğiniifade etti. 

ZİYARET İÇİN BİR HAFTA BEKLENMELİ
 Annenin toparlanması, bebeğini tanıması, emzirmeye alışması,bebeğiyle vakit geçirmesi için zamana ihtiyaç duyduğunu anlatan Prof. Dr.Demir, “doğumdan çıktıktan sonraki birkaç gün annenin kanaması olabiliyor.Ameliyattan kaynaklı gaz çıkarma sorunları yaşayabiliyor. Tüm bunlar içinanneye süre gerekiyor. Bu nedenle ziyaretler doğumdan 1 hafta sonra başlamalı.Ziyaretlerin 15 dakika ya da en fazla 45 dakika olarak sınırlandırılmasıgerekiyor. Anneler bu hislerini ‘ayıp olmasın’ diyerek dile getiremiyor. Oyüzden bu görevi biz yerine getirmek istedik. Aileye katılan yeni bebeğinsevinci ve heyecanını yaşarken, lohusanın durumu göz ardı edilmemeli. Ayrıcabebeğin kucağa alınmadan, uzaktan sevilmesi ve kesinlikle el temasındabulunulmaması gerektiğini de belirtmek gerekiyor” diye konuştu. 

GRUPLAR HALİNDE ZİYARET
Türk toplumunun misafirperver bir toplum olduğunu dilegetiren Prof. Dr. Demir, “çiftler bazen hastanede iki oda istiyorlar. Birikendileri kalmak için diğeri gelen misafirlerin oturması için. İş bu kadarileri gidebiliyor. Bu nedenle özellikle eve yapılacak olan ziyaretlerin gruplarhalinde yapılmasında fayda var. Lohusa ziyaretinde ortak bir bilinçoluşturulmalı. Bu uygulama, eski geleneklerimizde vardı. Bir haftadan önce anneve bebeği ziyaret edilmezdi. Şimdi doğumdan önce geliyorlar, doğumdan sonra dabir süre kalıp öyle gidiyorlar” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Başhemşiresi Tangül Pekey de lohusaziyaretlerinin anne bakımının aksamasına yol açtığını belirterek, “Doğumsonrasında annenin dinlenmeye ihtiyacı olduğu gibi pansumanının, meme bakımınınyapılması gerekiyor. Daha önce öğrenmiş olsa da bebeğini nasıl emzireceğini,gazını çıkaracağını, bakımını göstermemiz gerekiyor. Odada ziyaretçiler varsa,daha sonra yapılmasını istiyorlar. Anne ve bebeği için ziyaretlerin doğumdanbir hafta sonra başlaması en doğrusu” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv