Lösemi, tedavi edilebilir bir hastalıktır

  • 0
  • 902
Yazı Boyutu:

İzmirÜniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, çocuklukçağında teşhis edilen Lösemi’nin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunuhatırlattı ve belirtileri konusunda aileleri daha dikkatli olmaya çağırdı.

İzmirÜniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Bölümü öğretim üyesiYrd. Doç. Dr. Serkan Ocakçı, akut löseminin çocuk ve ergenlik çağında 1 milyon kişinin 5 veya 6'sında görülebildiğinihatırlattı ve “Çocukluk çağında akut lösemi tedavisi erişkin hastalara göredaha yüz güldürücüdür. Hastalık tipi ve risk faktörleri uygun olmak koşulu ile10 hastanın 9’u uygun takip ve tedavi ile iyileştirilebilir” dedi. 02-08Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nda aileleri lösemi konusunda daha dikkatliolmaya davet eden Ocakçı, hastalık belirtileri hakkında bilgi verdi.

Belirtilere dikkat!
Löseminin ilk olarak yüksek ateş, halsizlik, kilo kaybı, burun kanaması,diş eti kanaması, vücutta morlukların belirmesi, iştahsızlık, boyunda, koltukaltında, kasıklarda lenf bezi şişmeleri, karaciğer ve dalak büyümesi ilekendini gösterdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ocakçı, “Bu belirtiler olduğundabir hekime başvurularak tam kan sayımı ve muayene yapılması gereklidir” dedi.

Risk faktörleri göz önünde bulundurulmalı
Yakın aile bireylerinde lösemi görülmesi başta olmak üzere erişkinler içinde dengesiz beslenme, alkol ve sigara kullanımı, aşırı kilo alma, kimyasalmaddelere yoğun ve kontrolsüz olarak maruz kalma, önceden kemoterapi veya ışıntedavisi uygulanmış olmasının önemli risk faktörlerini oluşturduğunu belirtenOcakçı, löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu hatırlattı ve “Çocuk ve ergenlik çağında 1 milyon kişinin 5veya 6'sı akut lösemi olabilir. Çocukluk çağında akut lösemi tedavisi erişkinhastalara göre daha yüz güldürücüdür. Hastalık tipi ve risk faktörleri uygunolmak koşulu ile 10 hastanın 9’u uygun takip ve tedavi ile iyileştirilebilir”diye konuştu.

Lösemi nedir?
Lösemili Çocuklar Vakfı verilerine göre Türkiye’de her yıl 16 yaş altı 1200ila 1500 çocukta lösemi vakası görülüyor. Kemik iliğinde bulunan kan yapıcıhücrelerin gelişimini tamamlamayarak anormal hücrelerin ortaya çıkması sonucugelişen lösemi, kanda bulunan oksijen taşıyan alyuvar, mikroplarla savaşanakyuvar ve kanamalarımızı durduran trombosit  hücrelerinin azalması ilekendisini gösteriyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv