Maddiyatı değil manayı öne çıkarma çabasındayız

  • 0
  • 705
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Devlet TürkMusikisi Konservatuarı’nın davetiyle Ege’ye gelen Türk Halk Müziği SanatçısıErdal Erzincan, Kültür Sanat Evi’nde öğrencilerle sohbet etti. Dr. Gani Peşkenve Dr. Zeynel Demir’in moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide, Erdal Erzincantüm sorulara içtenlikle yanıt verdi. Söyleşi sonrası Konservatuvar Müdürü Prof.Dr. Mehmet Öcal Özbilgin de Erzincan’a çiçek takdim etti.

Sözlerine bu davetimemnuniyetle kabul ettiğini belirterek başlayan Erdal Erzincan, geçimini buişten sağlasa da amaç birliği yapmanın daha önemli olduğunu dile getirdi.“Maddiyatı değil manayı öne çıkarma çabasındayız. Bundan güç alıyorum ben. Bende bu piyasanın içerisindeyim. Bu piyasada maddiyat ön planda, o nedenle güçalmakta zorlanıyor ve yalnızlık çekiyoruz. Ama bu piyasada doğrukalınabileceğine de inanıyorum” dedi.Kendi öğrencilikdönemiyle şimdiki dönem arasındaki en büyük farkın teknoloji olduğunu söyleyenErdal Erzincan, “Keşke teknolojik imkânlarımız olsaydı der, bugünkü imkanlarıhayal ederdik. Ama şimdi iyi ki o imkanlar elimizde olmamış diyorum ben. Çünkübelki de yanlışlar yapardık bunun üzerine. Elinizde bu imkanlar varken, zararlarınınfarkında olursanız bizim keşke dediğimiz avantajları kullanabilirsiniz.Önünüzde bir tuzak var yani,” sözleriyle öğrencilere tavsiyelerde bulundu.“Ben Arif Sağ hocamızıdinleyerek başladım. Onun her işini takip ettim. İnsanlar da benim aynı Arif Sağgibi çaldığımı söylediler. Önceleri hoşuma gitti ama sonraları sorgulamayabaşladım, Arif Sağ olmak bu kadar kolay olamaz diye düşündüm. Arif Sağ’ınkimleri dinlediğini araştırdım ve onun arkasında birçok sanatçı isim gördüm.Aramızdaki farkın da ben bir kişi dinleyip analiz ederken, onun yüzlerce ismianaliz etmesi olduğunu anladım. O isimlere yönelmeye karar verdim. Beslendikçeüretim değişiyor. Arif Sağ ayrı bir tarz, Neşet Ertaş ayrı bir tarz. Hepsi aynıçalışmayla ortaya farklı bir ürün sunan isimler. İşte orda kendiniz devreyegiriyorsunuz. Aksi takdirde sanattan söz edemezsiniz zaten” diye konuştu.
Akademik kariyerden sonraasıl eğitimin muhabbet olduğunu söyleyen Erdal Erzincan, yaptıkları işingeleneğinde de bu muhabbetin bulunduğunu ve öğrencilere birbirleriyle olanilişkileri geliştirmelerini önerdi.
 
Erdal Erzincan’ın Arif Sağ ile birlikte yazdığı ve2009 yılında basılan “Bağlama Metodu” adlı bir kitabı bulunuyor. On yılı aşkınbir süredir de kendi kurduğu müzik kursunda öğrencilerine dersler vermeyisürdürüyor. İZMİR (Ege Ajans/MustafaSayın-Muharrem Belge)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Piyano Öğrencileri Dinletisi

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Arşiv