Nobel'i önce onlar bilgi

  • 0
  • 1.832
Yazı Boyutu:

Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nobel Tıp Ödülü Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen Nobel Tıp Ödülü’nü tahmin yarışması sonuçlandı. Bu yılki ödülün kök hücre çalışması yapan bilim adamı Shinya Yamanaka'ya verileceğini önceden bilen Fatma Sevde Coşkun yarışmanın birincisi oldu.

Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Nobel Tıp Ödülü Araştırma Topluluğu, ilginç bir yarışmaya imza attı.  ‘Doğru Tahmin’ ile ‘En İyi Hazırlanmış Tahmin’ olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada, katılımcılar Nobel jürisinden önce bu yıl tıp ödülünü alacak bilim adamlarını tespit etmeye çalıştı. Türkiye’deki tüm üniversite ve liselere açık olarak gerçekleştirilen yarışmaya ilgi büyük oldu. Bilindiği gibi bu yılki Nobel Tıp Ödülü, kök hücre çalışmaları ile tıp dünyasında yeni bir çığır açan bilim insanları İngiliz John B. Gordon ile Japon Shinya Yamanaka'ya verildi. Bu iki isimden Yamanaka’yı Nobel jürisi tarafından ismi açıklanmadan önce tahmin eden Fatma Sevde Coşkun yarışmanın birincisi oldu.
Nobel Tıp Ödülü Araştırma Topluluğu’nun danışmanlığını yapan Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Görevlisi Süleyman Kuyumcu, ilk kez düzenledikleri bu yarışmayı geleneksel hale getireceklerini söyledi. Kuyumcu, “Yarışmaya katılanların dünya çapında yapılan üst düzey bilimsel çalışmalar hakkında fikir sahibi olması, ne tür çalışma konularının insanlığa daha faydalı olacağı hakkında vizyon kazanması bizim asıl hedefimizdi. Böyle bir yarışma ile aynı zamanda Nobel Tıp ödülünün ülkemizin gündeminde daha fazla yer almasını da hedefledik” dedi.

BUGÜN TAHMİN YARIN GERÇEK ÖDÜL
Ödül töreninde konuşan Şifa Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, yarışmacıları kutlayarak, bugün Nobel ödülünü tahmin edenlerin, bunun hayalini kuranların yarın gerçek ödüle ulaşacağına olan inancını dile getirdi. Konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. Yarışmanın birincisi Fatma Sevde Coşkun ödülünü Rektör Prof. Dr. Yusuf Erdoğan’ın elinden aldı. En İyi Hazırlanmış Tahmin kategorisinde ise Merve Atıcı birinci, Melih Çamcı ikinci, Ali Fahri Akdağ da üçüncü oldu.
Lise öğrencilerini teşvik amacıyla verilen jüri özel ödülünü ise Özel Yamanlar Malhun Hatun Fen Lisesi’nden Kübranur Özvural ile Karşıyaka Anadolu Lisesi’nden Zeynep Şevval Çokay paylaştı. Her iki kategoride de dereceye girenlere iPad, cep telefonu ve fotoğraf makinası gibi ödüller verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Alice’den esinlendi

Doğa Kent Sanat Karma Sergisi Çetin Emeç'de

Arşiv