Ofis çalışanları için bel ve boyun ağrılarını en aza indirmenin yolları

  • 0
  • 739
Yazı Boyutu:

İzmir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon BölümBaşkanı Doç. Dr. Serkan Bakırhan, yapılacak küçük ancak önemli düzenlemelerleofis çalışanlarının bel ve boyun ağrılarının önüne geçilebileceğini söyledi.  

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, İzmir Üniversitesiakademik ve idari personeli için “Ofis Çalışanlarının Omurga Sağlığını KorumaYöntemleri” başlıklı, bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. BölümBaşkanı Doç. Dr. Serkan Bakırhan yaptığı sunumda, ofis çalışanlarında sıklıklagörülen bel ve boyun ağrılarının artan iş yükü nedeni ile tüm dünyada artışgösterdiğini söyledi. Bel ve boyun ağrılarını “günlük yaşamda,fiziksel-psikolojik performansı düşüren önemli sağlık sorunlarından birisi”olarak nitelendiren Bakırhan, “Kas iskelet sistemine ait ağrıların büyükkısmını oluşturan bel ve boyun ağrılarını insanların yüzde 80-90’ı yaşamlarındaen az bir kere çekmektedir. Merdiven inme-çıkma, yürüme, koşma gibiaktivitelerde önemli kısıtlılık yaratan bu rahatsızlıklar, Almanya’da birmeslek hastalığı olarak kabul edilmiş ve İsveç’te erken emeklilik nedenlerininyüzde 25’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde de bel-boyun ağrılı hastaların yıllıkmaliyeti her geçen yıl yükselmektedir” dedi. 

Risk faktörlerini en aza indirin
Akut bel ve boyun ağrılarının ani pozisyon değişikliği, yükkaldırma, düşme gibi nedenlerle oluşabildiğine dikkat çeken Bakırhan, “Akut belağrıları istirahat ve ilaç tedavisi ile yüzde 90 oranında 1 ila 3 haftaarasında iyileşmektedir. Ancak kronik bel ağrıları üç aydan uzun süreliağrılardır” dedi. Önemli olanın bel ve boyun ağrılarına neden olan riskfaktörlerini fizyoterapistler tarafından çizilen uygun egzersiz ve korumayöntemleri ile azaltmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bakırhan, “Zayıf sırt vekarın kasları bel bölgesindeki kaslara ekstra yük bindirir. Eşya ya da bavultaşımak gibi alışık olmadığınız ağır bir aktivite sonucu ortaya çıkar. Mevsimdeğişiklikleri, rüzgâra maruz kalmak, uzun süreli klimalı ortamda bulunmakkaslarda dolaşım bozukluklarına neden olur. Kadınlarda menapoz sonrası kemikerimesi ile ortaya çıkan bu ağrılar, trafik kazası, yüksekten veya ıslakzeminde kayarak düşme gibi önce geçirilen travmalara bağlı olarak dagörülebildiği gibi ilerleyen yaşa bağlı kemik yapısındaki kayıplar da önemlibir neden olabilir” dedi. 

Korunmak için yapılması gerekenler
Doç. Dr. Serkan Bakırhan, sözlerini şöyle sürdürdü:“Fizyoterapistler tarafından belirlenen düzenli egzersizprogramlarına ek olarak düzgün ve dengeli oturmak, ağırlıkları doğru ve dengelikaldırmak, düzgün yatma pozisyonu, yatma ve kalkma prensiplerini doğruuygulamak, omurgaya ait kasları güçlendirmek, kilo almamak ve sigarayıbırakmak, bel ve boyun ağrılarından korunmak için yapılması gerekenlerinbaşında gelir. Bunlara ek olarak beli zorlayacak sportif faaliyet, vurma,çarpma, düşme gibi zorlamalardan kaçınmak, uzun süreli oturma, öne eğilmeyi gerektirenmesleki faaliyetlerde saatte bir ara verip bütün omurgayı çalıştırmak vedüzenli beslenme, dinlenme, egzersizlerle bedensel ve ruhsal dengeli bir yaşamsürmek de çok önemlidir.” 

İş yerinde dikkat edilmesi gerekenler
İş yerinin fiziki olanaklarına ek olarak kişinin çalışmaalışkanlıklarının da bel ve boyun şikâyetlerini doğrudan etkilediğinihatırlatan Bakırhan, “İşi bir an önce tamamlama düşüncesiyle sağlıklı bir işplanına sahip olmadan yapılan işler, işle ilgili kapasite üstü baskıya maruzkalma, yorgunluk, dikkat dağınıklığı, kötü postür ve hatalı hareketalışkanlıkları, iş uyumu ve memnuniyetin azlığı da stres faktörünü artırmasınedeni ile iş yerinde dikkat edilmesi gereken şeylerdir” dedi. 

Bilgisayar başında çalışırken bunlara dikkat!
Oturulan sandalyenin doğru yükseklikte olması, iki ayağınyere mümkünse ayak altlığı ile birlikte dengeli olarak basması, bacak bacaküstüne atılmaması, bel desteği kullanılması, klavye, monitör ve Mouse ile doğrumesafenin ayarlanması ve monitör yüksekliğinin göz hizasını geçmemesigerektiğine dikkat çeken Bakırhan, “Düzenli aralıklarla işe ara verilipegzersiz yapılmasının bel ve boyun ağrılarının azalmasında büyük etkisiolacaktır” diye konuştu. Bakırhan’ın sunumunun ardından Ögr. Gör. Uzm. Fzt.Hülya Özlem Şener ve Yrd. Doç. Dr. Fadime Doymaz uygulamalı olarakyapılabilecek egzersizleri gösterdi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv