Okul gemisinde resepsiyon

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı kutlamaları kapsamında İzmir Limanı’na demirleyen Romanya’nın 3 direkli okul gemisi Mircea’da bir resepsiyon verildi.

  • 0
  • 1.514
Okul gemisinde resepsiyon
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı kutlamaları kapsamında İzmir Limanı’na demirleyen Romanya’nın 3 direkli okul gemisi Mircea’da bir resepsiyon verildi.

Romanya İzmir Başkonsolosu Miora Ştefan ve Romanya Okul Gemisi Mircea Komutanı Albay Mircea Tarhoaca ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, NATO Müttefik Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Mustafa Oğuz, Güney Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğamiral Fatih Sezal, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, Güney Afrika Cumhuriyeti İzmir Fahri Başkonsolosu Tamer Taşkın ile askeri ve sivil erkan katıldı. Program sunumunu gemide yer alan Türk öğrencilerden Kaan Bilgen üstlendi.

Resepsiyona katılan konuklar Romanya’nın bolluk ve bereket simgesi olan geleneksel çörekten kopardıkları birer parçayı tuza banarak güverteye çıktı. Romanya ikramlıklarının sunulduğu resepsiyonun açılış konuşmasını gemi komutanı Albay Mircea Tarhoaca yaptı.

Konuşmasını Türkçe yapan komutan, İzmir Limanı’nda böylesine harika bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Seksen yıllık hizmeti boyunca MİRCEA’nın İzmir ve İstanbul’u bir çok kez ziyaret ettiğini belirten Mircea, “Şimdi, mesleki dayanıklılık ve olgunluk kazanan geleceğin deniz subayları ile birlikte yeniden bir aradayız. Ayrıca bugün, Türkiye Deniz Harp Okulu ile akademik işbirliğimizi güçlendirme şansına sahip olduk. Sınır içi ve sınır ötesinde okulumuzu temsil etmenin yanında, Romanya Deniz Kuvvetleri ve bizler denizcilik becerilerini yüksetme ve yelkenli bir geminin güvertesinde yaşamanın heyecanını Türkiye’de bir kez daha yaşamanın ayrıcalığını duyuyoruz” dedi.Romanya Deniz Harp Okulu öğrencileri tarafından gerçekleştirilen dans gösterisinin ardından konuşan Başkonsolos Miora Ştefan, Güzel yelkenli gemi Mircea’nın 3 hafta önce başladığı yıllık eğitim geçidinin İzmir’deki 3 günlük aktarma ile sona erdiğini söyledi.

Ştefan, “İzmir’deki bu aktarma Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının 100. Yıl kutlamalarında Romanya’nın Türkiye’ye vereceği en güzel hediyedir. Türkiye Cumhuriyeti’nden biraz daha genç olan Okul Gemisi Mircea, bu yıl 84 yaşına girdi ve Romanya’nın tüm dünyada gerçek elçisi oldu. Romen ve dost ülkelerden denizci yetiştirdi. Bu geziye katılan askeri öğrenciler arasında iki Türk öğrenci ve aileleri de bizimle beraberler bu gün. Bu eşsiz deneyimi asla unutmayacaklarına eminim” diye konuştu ve gemi komutanına İzmir’i unutmamaları için saat kulesi içerikli bir plaket armağan etti.
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya ise Romanya’nın 6 Şubat’da meydana gelen deprem ile ilgili çağrıya ilk yanıt veren ülkeler arasında yer aldığını, 115 arama kurtarma personeli, 8 köpek ile Hatay ve Osmaniye’de görev yaptıklarını söyledi.
Kaya sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkede gerçekleştirilen ayni ve nakdi yardım kampanyalarının yanı sıra UNHRC ve AB’nin katkılarıyla Romanya’nın ülkemize 7478 çadır göndermiştir. Romen Triac Vakfı Elbistanda Konteyner kent kurulmmasını teminen AFAD hesabına 1 milyon Euro aktarmıştır. Bakan Aurescu Brüksel’deki Bağışçılar Konferansında 12 milyon ek Euro ek mali yardım taahhüdünde bulunmuştur.
Dönemin Romanya Dışişleri Bakanı Bagdan Aurescu’nun ülkemize gerçekleştirdiği ziyarette iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi YDSK’yı kuracak olan metin üzerinde anlaşılmış Romanya Başbakanı’nın ülkemize yapması öngörülen ziyaretinde sonuçlandırılacaktır”

Resepsiyon Özel bir denizcilik geleneği olan Arya Sancak töreni ile sona erdi.
Resepsiyon Fotoğrafları için

Fotoğraf Galerisi
YORUM YAZ
Diğer Haberler

EN Hotel’de “Bahara Merhaba” partisi

Chaine des Rotisseurs İzmir Scappi’de

Bu kermes çocukların geleceği için

Coşkulu Bahar Festivali

Bu konser Çocuk acil ve yoğun bakım için

Birinci Yılda 14 yeni üye

Arşiv