Ömür boyu, her gün en az üç fincan

  • 0
  • 952
Yazı Boyutu:

Gastroenteroloji Profesörü Ethem Tankurt, kahvenin karaciğerkanserine koruyucu etkisinin Kore’de yapılan uzun süreli ve büyük bir hastagrubunu kapsayan bir çalışma ile gösterildiğini söyledi. Bugüne kadar kahveninbu özelliğinin gözlemlere dayandırıldığını ilk kez bilimsel istatistikisonuçlar alındığını belirten Prof. Dr. Tankurt, “Çalışmada; yaşam boyu 20 000fincan üzeri kahve tüketmiş kişilerde karaciğer kanseri oluşma riskinin  normal ve sirozlu kişilerde yüzde 44-45oranında daha az olduğu bulundu. Bu etkiden faydalanmak ise gençliktenitibaren, her gün üç fincan ve üzerinde kahve içmekle mümkün” dedi. 

40 YIL HATIRI KADAR KORUMASI DA VARMIŞ
İzmir Kent Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr.Tankurt, sosyolojik faydası “40 yıl hatırı vardır” sözcükleriyle dillendirilenkahvenin, insan sağlığına olumlu etkisinin Kore’de yaklaşık 8 yıllık birçalışmanın sonuçlarıyla ortaya konduğunu belirtti. Tankurt, bu çalışmanınsonuçlarını Türk kamuoyunu bilgilendirmek için değerlendirdi.  Kahve tüketiminin, en tehlikelihastalıklardan karaciğer kanserinden korunmada önemli rolü olduğunu ifade edenProf. Dr. Tankurt, “Kahve tüketenlerin karaciğer testlerinin tüketmeyenleregöre daha iyi çıktığı biliniyor. Zaman zaman kahvenin olumlu etkilerine yönelikgözlemlere dayanan, çok küçük hasta gruplarından elde edilen verilen gündemegetiriliyor. Ancak bu kez kahvenin karaciğer kanserinden koruduğu Kore’degerçekleştirilen bir çalışmayla ortaya kondu. Çalışmanın uluslar arası tıpdergisinde yayınlandığını ve bilim adamlarının ve kamuoyunun bilgisinesunulduğu ifade eden Prof. Dr. Tankurt şunları söyledi:

“Daha önce batı ülkelerinde tek tük kahvenin karaciğerkanseri ile ilişkisini gösteren çalışmalar vardı. İlk kez bu kadar geniş birhasta grubunda kontrollü bir çalışma olması önemli. 1364 hastayı kapsayan birçalışma. Çalışmanın bizim de içinde olduğumuz coğrafi bölgeden çıkmış birbölgeden çıkması da önemli. Bu araştırmada karaciğer kanseri, kronik karaciğerhastalığı (sirozu) olan hem de hastaneye kontrol (check-up) için başvurmuşkişiler alınmış. Karaciğer kanseri olma sıklığına bakılmış. Karaciğer kanseriolan kişilerde risk ve koruyucu faktörler sorgulanmış. Örneğin alkol kullanımı,obezite ve yağlı karaciğer hastalığı. Sigara içme de risk faktörü. Kronikhepatit b ve kronik hepatit c dediğimiz, C’ye bağlı siroz ki bizim ülkemizdeyaygın görünür. Bunlar zaten bizim bildiğimiz karaciğer kanseri oluşumuna yolaçan risk faktörleri. Ki bu araştırmada da bunlar doğrulanmış. Bunlar karaciğerkanseri oluşmasını sıklaştırıyor ve artırıyor. Gerek normal gerekse kronikkaraciğer hastalığı olan kişilerde.

Yeni olansa bu kişilerin kahve ne kadar tükettikleri,öncelikle tüketip tüketmedikleri, tüketiyorlarsa günde ne kadar bir fincan, ikiüç fincan şeklinde ayrı ayrı sorulmuş ve ne sürede tükettikleri sorulmuş. Çalışma sonucu ilginç olan şu görülmüşki hayat boyu denilen bir süre uzun süre. Örneğin 20 bin gün. Burada sınırolarak alınmış. Günde 3 fincan baz alınmış. Çok belirgin olarak yüzde 44-45oranında normal ve sirozlu olan kişilerde karaciğer kanseri oluşmasını önlüyor.Kahveyi uzun süre ve günde 3 fincan ve üstü tüketenlerde karaciğer kanseri öbürrisk faktörleri olsa dahi belirgin olarak daha az  gözüküyor. Burada yalnız hepatit B birazilginç. Hepatit B’ye bağlı bir karaciğer kanseri ise kahve buradakorumuyor.  Ama bunun dışındakisebeplerde örneğin alkol, yağlı karaciğer, obeziteye bağlı, sirozda busebeplerin oluşturduğu karaciğer kanserinde kahve tüketimi ve özelliklegençlikten beri kahve tüketimi varsa üç fincan ve üzeri ise bu grupta karaciğerkanseri oluşmasını engelliyor.”

KAHVENİN SAKINCALI OLDUĞU DURUMLAR VAR
Öte yandan Prof. Dr. Ethem Tankurt, kahve tüketimininsakıncalı olduğu durumlarla ilgili de uyarıda bulundu. Reflüsü olanların kahvetüketim konusunda dikkatli olması gerektiğini kaydeden Tankurt, “Kahve kafeiniçerdiği için kalp hastalıkları, ritm bozuklukları, hipqertansiyonu olankişilerin kahveyi ölçülü ve dikkatli tüketmesi lazım. Öyle sorunları yoksakaraciğer kanserine karşı kahve faydalı. 20 bin gün, günde 3 fincan denilmesi,gençlikten beri kahve tüketimi ile ilgili. Siroz olduktan sonra kahve tüketmeyebaşlamanın bir etkisi olacağını sanmıyorum. Sağlıklı genç kişilerin kahve tüketmektenkaçınmamalarını öneririz” dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv