Önleminizi alın, mide kanserinden korunun

  • 0
  • 1.183
Yazı Boyutu:

DokuzEylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden emekli olduktan sonraÖzel Gazi Hastanesi'nde göreve başlayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof.Dr.İlkay Şimşek, sağlık muhabirleriyle yaptığı buluşmada önemli bilgilerverdi. Türkiye ve Japonya'da mide kanseri,ülser ve endeskopi konusunda bilimselçalışmalarda bulunan ve yurt içi ve yurtdışı bir çok bilimsel derneklerinüyeliğini yürütenProf.dr.Şimşek, kullanılan fazla tuzun ve tuzlu besinlerin de  midekanserinin oluşumunda etkili olduğunu açıkladı.  Türkiye'de mide kanserivakalarının  özellilke türkiyenın batı bölümlerinde çok fazlagörülmediğini anca ölümcül olabilecek bir hastalık olmması nedeniyle koruyucuönlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Bunun yanında helicobakter piloriisimli bir mikrobunda aşırı tuz tüketimi yanında mide kanserine yol açtığıbilinmelidir. Japonya kadar çok fazla görülmediğini ancak koruyucu önlemlerinalınması gerektiğini anlatan Şimşek, "Helikobakter Pilori isimli bir mikrop veaşırı tuz tüketimi mide kanserine yol açmaktadır. Bu mikroptan korunmak içintemizliğe ve hijyene dikkat etmek gerekir" dedi.  

SAĞLIKMUHABİRLERİ İLE BULUŞTU  
SağlıkMuhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri ile Özel Gazi  Hastanesi'ndebir araya gelen Prof.Dr. İlkay Şimşek, önemli açıklamalarda  bulundu.Mide kanseri üzerine  Japonya'da Yokohoma Fujigaoka Hastanesi'nde  bilimselçalışmalar yapan Şimşek,  artık hem bilimsel çalışma hem de tedavi anlamındaGazi Hastanesi'nde hizmet vereceğini söyledi. Gazi Hastanesi'nin önemlibir sağlık merkezi olduğunu anlatan Şimşek, mide kanserinde erken tanıve endoskopik girişimler hakkında da burada  çalışmalar yürütmekistediğini söyledi. 

MİDEKANSERİ EN ÇOK JAPONYA'DA GÖRÜLÜYOR
Dünyadaen fazla mide kanserinin Japonya'da görüldüğünü belirten Şimşek,  şunlarısöyledi: "Türkiye'de mide kanseri çok fazla görülmüyor. Japonya kadargörülmemektedir.G örülmemekel beraber gerekli önemlerin alunması şarttır.Ancak  koruyucuönlemlerin alınması lazım.Ancak Japonlar balık ağırlıklı besleniyorlar vebunları muhafaza etmek içinde tütsülenmiş ve tuzlanmış tüketiyorlar.Bu sonuçlamide kanseri fazla görünür. 

MİKROPÜLSERE YOL AÇIYOR  
Helicobakterpiliori denilen mikrop  mide ve oniki parmak bağırsağı ülserine yolaçtığını anlatan   anlatan Şimşek, Bunun sebebinin eskiden sanıldığıgibi artmış mide asisi değil biraz önceki belirttiğimiz mikrop olduğunubelirtti. Helicobacter pilori dediğimiz bu mikroptan korunmanın temel kuralıtemizlik ve hijyen şartlarına uymaktır. Örneğin meyve ve sebzelerin iyiceyıkanması kentlerde su kanalizasyon alt yapısının düzgün olması gerekir..

Türkiye'denüfusun yüzde 80'inde helicobakter pilori  pozitif iken bu oran kuzeyavrupada  yüzde 40 lardaır.Ancak bu mikrobun her pozitif olduğu kişi herpozitif olan bu mikrop  nedeniylehastalığa  yakalanmıyor.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv