Ortopedi De Yeni Dönem

  • 0
  • 1.148
Yazı Boyutu:

SağlıkMuhabirleri Derneği (SMD) İzmir Şubesi üyeleri ile bir araya gelen Dokuz EylülÜniversitesi Ortopitedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Mustafa Özkan, ortopedi cerrahisindeki yenilikleri anlattı.  

SAĞLIK MUHABİRLERİ İLE BULUŞTU
 Ortopedi alanında artık birçokoperasyonu ‘Artroskopi Yöntemiyle’ yaptıklarını belirten Özkan, “Küçükkesilerden girip, kamera ile  izleyerek yaptığımız ameliyatlarda, hastanın operasyon sonrası ağrısı çok daha az oluyor ve iyileşme süresikısalıyor” dedi. 

Ortopedik açıdan minimal invazivgirişim denilen, çok küçük bir yerden girilerek yapılan artroskopikameliyatların önemli bir noktaya geldiğini anlatan Özkan, “Bu yöntem sonzamanlarda ortopedi de çok önemli bir cerrahi şekli haline gelmiştir. Buoperasyonun iki  önemi var. Birincisi hasta yönünden önemli. Küçükkesikler yapıldığı için hastanın ameliyat sonrasında ağrısı çok daha az oluyor,iyileşme süresi kısalıyor. Özellikle hastanın iş hayatına dönmesi daha çabukoluyor. Bu cerrahinin diğer bir yönü ise hastaların hastane kalış sürelerikısaltmasıdır.  Hastanın kalış süresinin kısalması hastaneninmasraflarının azalması demek, bu çok önemli bir nokta. Ameliyat sonrası hasta memnuniyeti de çok olumlu. Ameliyat sonrası ağrısız bir dönem olmasıhastanın konforunu yükseltiyor” dedi. 

OMUZ AMELİYATLARINDA DA  ALTINYÖNTEM
 Omuzla ilgili birçok ameliyatı artıkartroskopik olarak yapmaya başladıklarını anlatan Özkan, “Bunlardan en önemlisiözellikle ortopedi kliniklerine çok sık olarak giren omuz ağrılarıdır.Özellikle belli bir yaşı geçmiş olan bayanlarda çok sık olarak görülmektedir.Bu omuz ağrılarının çok sık görülmesinin nedenlerinin biri de omuz bölgesindekisıkışmalar ve adele grubundaki yırtıklardır. Bu tür hastalarda ilk önceözellikle konservatif tedaviler dediğimiz fizik tedavi, ilaç tedavisi gibiyöntemler kullanıyoruz. Ancak bazen bir hasta grubu var ki ameliyat olmadurumuna geliyor. Özellikle sporcularda (kollunu kullanan sporcular: basketbol,voleybol, tenis…)  artroskopik yöntemi kullanıyoruz” diye konuştu. 

SPORCULARDAKİ EN SIK GÖRÜLÜN OMUZÇIKMALARI
 Sporcularda ve genç nesillerde ensık gördüğümüz problemlerin başında ‘omuzda tekrarlayan çıkıklar’ geldiğiniifade eden Özkan, bu rahatsızlığı da artroskopik yöntemle tedavi ettiklerinisöyledi. Özellikle genç hastalarda bir kez omuz çıkığı olduğu zaman bununtekrarlama oranı yüzde 80-90 civarında olduğunun altını çizen Özkan, şubilgileri verdi  “Böyle durumda bunun ameliyat dışında tedavisi mümkün değildir.Eskiden açık cerrahi yöntemlerini kullanırken şimdi aynı tedaviyi kapalıcerrahi ile yapıyoruz. Kapalı cerrahi ile ilgili bazı özel el aletlerivar.  Belli bölgelerden açtığımız deliklerden içeri girerek  elaletleriyle yine yırtık olan dokuyu tekrar normal yerine dikebiliyoruz. Budurum özellikle sporcularda çok önemli, bu yöntem ile sporcunun herhangi birkasını kesme riskiniz olmuyor. Ameliyat sonrası hasta daha çabuk iyileşiyor.Omuz bölgesinde yaşadığımız omuz hareketi kısıtlıklarında ve dirsek bölgesinde‘tenisçi dirseği’ dediğimiz durumda da özellikle konservatif tedavilerin yanıtvermediği zamanlarda da artık kapalı cerrahi yöntemini kullanıyoruz. Bunundışında dirsek bölgesindeki kırık tedavisinde de bu yöntemi kullanabiliyoruz.El bileği cerrahisinde daha ufak ve özel skoplar kullanarak problemleri ortadankaldırabiliyoruz. Kısacası son dönemlerde omuz, dirsek ve el bileğibölgelerinde artroskopik yöntemler  altın standart olmaya başladı” 

ORTOPEDİ ALANINDA TEKNOLOJİ ÖNEMLİBİR YER ALIYOR 
“Teknoloji inanılmaz bir şekildegelişiyor. Özellik tıp alanında teknoloji ile birlikte inanılmaz farklılaşmalarortaya çıktı” diyen Özkan, “Yaptığımız ameliyatlarda çok farklı cihazlarkullanır hale geldik, hasta yönünden çok büyük avantajlar ortaya çıktı. Özelaletler üretiliyor, ameliyatlarda daha küçük kesikler yapıyoruz. Yani artıkbunun sonunda protezler bile artroskopik şekilde yapılır hale gelebilir.Örneğin şu an bilgisayar destekli protezler yapmaya başladık. Bilgisayar bizeneyi ne kadar keseceğimizi  ve parça alacağımızı 3 boyutlu olarakgösteriyor ve o şekilde o  dizaynı alıp hastanın dizineuygulayabiliyorsunuz.  Böylelikle çok anatomik protezler yapabiliyoruz veözel navigasyon sistemleriyle protezleri yerleştirebiliyorsunuz. Şu an yapılanameliyatların hepsi anatomiye uygun hale geldi. Teknoloji özellikle ortopedialanında çok önem arz ediyor.  Kullanılan aletlerin fonksiyonelliği,ameliyatlarımızın başarısını da arttırıyor” diye konuştu. 

ARTROSKOPİ NEDİR?
 Özkan, artroskopi yöntemi hakkındada şu bilgileri verdi: “Artroskopide, eklemin içinin görüntülüyoruz. Bir kamerasistemimiz var. Bu kamera siteminde eklemin içine giren skop dediğimiz bir aletvar. Skobun ucunda ise görüntü yansıtıcısı var. Eklemin içine girdiğiniz zaman,eklemin içini ekrana yansıtıyor, böylelikle biz eklemin içine girdiğimiz zamanbire bir olarak eklemin içini görebiliyoruz, izleyebiliyoruz. Yani tendomu hemeklemin içerisinden hem de yukarısından bütün olarak değerlendirebiliyoruz.Daha önceden bu anlatılarımı açık yöntemle yapıyorduk, açtığımız zaman ekleminiçini göremiyorduk ve sadece yukarıdan hasarlı olan bölgeyi tahlil edipbırakıyorduk. Artroskopiyle birlikte eklemin içini görüp aynı zamanda başkaproblemler varsa onları da görebiliyoruz, tedavi edebiliyoruz. Bu da hastamemnuniyetini büyük bir oranda arttırmaktadır”
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv