Osteoporoz riski basit önlemlerle azaltılabilir

  • 0
  • 945
Yazı Boyutu:


 İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp FakültesiFiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr.Seçil Demirdal,20 Ekim Dünya Osteoporoz(kemik erimesi) Günü ile ilgili önemlibilgilendirmelerde bulundu.

Kemik kütlesinde azalma ve kemik yapısında bozulma
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen‘’Osteoporoz’’un, kırık riskine yol açan, azalmış kemik gücü ve artmış kemikkırılganlığı ile ilgili bir iskelet sistemi hastalığı olduğunu belirten İKÇÜTıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Seçil Demirdal, hastalıkla birliktekemik kütlesinde azalma ve kemik yapısında bozulma gözlendiğini söyledi.Yrd.Doç.Dr. Seçil Demirdal, “Hastalığın en önemli klinik sonucu el bileği,kalça ve omurga kırıklarının gelişmesidir. Kırıkların yanı sıra boyda kısalmave sırtta kamburluk da görülebilir. Kırık sonrasında hastalarda günlükaktivitelerde ve yaşamı bağımsız idame ettirebilmede önemli ölçüde kısıtlanmaolduğundan osteoporoz, toplum sağlığı açısından giderek önem kazanmaktadır”dedi.

En riskli grup kadınlar
Osteoporozdan kadınların erkeklere göre daha fazlaetkilendiğine dikkat çeken İYrd.Doç.Dr.Demirdal, risk gruplarını şöylesıraladı: “Ailede osteoporoza bağlı kırık geçirmiş bireyin bulunması,kadınların erken yaşta adetten kesilmesi, düşük kilo, kalsiyum içerengıdalardan fakir beslenmek, güneş ışığından yeterli derecede yararlanmamak,sigara-alkol ve aşırı kafein tüketimi ve hareketsiz yaşam osteoporoz için enfazla tanımlanan risk faktörleridir”
Osteoporoza bağlı kırıkları önlemek için dikkatedilmesi gereken noktalar
Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte osteoporozgörülme sıklığının da arttığını kaydeden Yrd.Doç.Dr.Demirdal, ileri yaşgruplarının günlük yaşamlarında daha özenli davranmasına vurgu yaptı. “İleriyaşla birlikte düşmenin önlenmesi osteoporoza bağlı kırıkların önlenmesinde çokönemlidir. Engebeli ve kaygan zeminlerden, ev içinde takılıp düşmeye nedenolabilecek halı ya da kablolardan, kötü ışıktan, uygun olmayan ayakkabı vegiysilerden kaçınmak gereklidir. Ayrıca yürüyüş, denge ve güçlendirme egzersizleriosteoporozun önlenmesinde oldukça önemlidir” diye konuştu.

Bazı hastalıklarda ve ilaçlarla osteoporoz riskiartıyor
Yrd.Doç.Dr.Demirdal, iltihaplı eklem romatizmasıveya şeker hastalığının varlığı; kortizon, tiroid ya da nöbetlerle kendinigösteren sara hastalığına yönelik kullanılan ilaçların osteoporoz riskiniarttırdığını, bu nedenle belirtilen hastalıklardan muzdarip olan veyabelirtilen ilaçları kullanan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde olmasıgerektiğini söyledi.

Risk basit önlemlerle azaltılabilir
İKÇÜ Tıp Fakültesi ÖğretimÜyesi Yrd.Doç.Dr.Demirdal, kalsiyum bakımından zengin gıdalar olansüt,peynir-yoğurt gibi süt ürünleri tüketilmesinin; aşırı zayıflıktan,bilinçsizce yapılan diyetlerden, sigara, alkol ve kafeintüketiminden,yaşlılıkla beraber düşme riskini arttıran durumlardan kaçınılmasının; güneş ışığından yeterli şekilde yararlanılmasının, düzenliegzersiz alışkanlığı kazanılmasının osteoporoza yakalanma riskini azalttığınıvurguladı. Yrd.Doç.Dr.Demirdal, böylece bu hastalığa bağlı sosyal, tıbbi veekonomik yükün artmasının önüne geçilebileceğini belirtti.


 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv