Osteopöröze karşı kullanılan ‘bifosfanat’ içerikli ilaçlara dikkat

  • 0
  • 883
Yazı Boyutu:


İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi DişHekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiYrd.Doç.Dr. Hüseyin Akçay, bazı sistematik hastalıkların tedavisinde kullanılanbazı ilaçların ağız ve diş sağlığını olumsuz etkileyebildiğini söyledi.
 
“Kullanım sahası artıyor”
Kemik metabolizmasıyla ilgilikullanılan ‘bifosfanat’ içerikli ilaçların son yıllarda kullanımının artığınısöyleyen Yrd.Doç.Dr. Akçay, “Menopoz sonrası dönemde kadınlarda kemik mineralyoğunluğunu artırdığı ve osteoporoza bağlı oluşan kemik kırıklarını azalttığıiçin ‘Bifosfonat içerikli ilaçlar’ yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca bazıkemik hastalıkları, Paget hastalığı, meme-akciğer kanserleri gibi çeşitlitümörlere ait kemik tutulumlarının bulunduğu hastalarda da bifosfonat grubuilaçlardan faydalanılmaktadır” dedi.
 
"En büyük yan etkisi ağız içindeoluşuyor”
Bu ilaçların uzun süre kullanımınabağlı olarak çenelerde ölü kemik yapısının oluştuğunu söyleyen Yrd.Doç.Dr.Akçay,en büyük yan etkinin ağız içinde oluştuğunu belirtti.
 
 
“Ağız içinde tedavisi oldukça zorolan açık yaralar”
Ağız içinde tedavisi oldukça zor olanaçık yaralar şeklinde yan etkilerin belirdiğini ve bu yan etkilerin görülmesıklığının  günümüzde hızla arttığınadikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Akçay, bu yan etkilere kötü ağız hijyeni, diş etihastalıkları, diş çekimleri ve ağız içi cerrahi uygulamalar eklendiğindetedavisi zor yaralara  zeminhazırlandığını söyledi.“

Kemik ilaçlarını kullanan hastalarmutlaka diş hekimine başvursun”

Cerrahi işlemler başta olmak üzeretüm diş tedavilerinin bitirilmesinin ardından ilaç tedavisine başlanılmasınınuygun olacağını söyleyen Yrd.Doç.Dr.Akçay, “Bifosfonat tedavisi başlamış isehastalar ağız hijyeni konusunda çok daha titiz olmalı ve tedavisinebaşlandıktan sonra düzenli diş hekimi kontrollerini ihmal etmemelidir”dedi.Yrd.Doç.Dr.Akçay , bifosfonatiçerikli ilaçların uzun süre kullanımının ağız içi tedavi işlemlerinde önemliproblemlere yol açabildiğini, bu tip ilaçları kullanan hastaların dişhekimlerine, kullandığı ilacın türü, dozu ve kullanım süresi ile ilgili detaylıbilgi vermesine vurgu yaptı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv