Prostat kanserinde doğru bilinen yanlışlar

  • 0
  • 1.071
Yazı Boyutu:

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Ömer Öge, prostat kanserinin “yaşlıerkek”lerin hastalığı olarak bilindiğini söyledi. Prostat kanserinin çoğunluklayaşlı erkekler de görülse de hastaların önemli bir kısmını 50 ve daha gençyaşta olan erkeklerin oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Öge, “Bazı yiyeceklerinve aşırı cinsel ilişkinin de prostat kanserine neden olduğuna inanılıyor. Bu daprostat kanserinde doğru bilinen yanlışlardan biri” dedi.

İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Öge, pekçokhastalıkta olduğu gibi prostat kanserinin nedenleri konusunda doğru olduğunainanılan yanlış bilgiler bulunduğunu, bu bilgilerin hastalığın erken teşhis vetedavisini engellediğini bildirdi. Kent’e başvuran pekçok hastayla konuşmalarısırasında bu yanlış bilgilere sahip olduklarını gözlemlediğini belirten Doç.Dr. Öge, “Hastaların pekçoğu şikayet yoksa prostat kanserinin de olmayacağına kadar  yanlış bilgilere sahip” diyerek, prostatkanserinde doğru bilinen yanlışları 10 maddede şöyle sıraladı:
1:  Prostatkanseri yaşlı erkeklerin hastalığıdır. Çoğunlukla evet, ancak hastaların önemli bir kısmı da 50 ve daha gençyaşta olan erkeklerdir.
2: Şikayet yoksa prostat kanseri yoktur.  Yanlış. Prostat kanseri en az şikayet verenkanserlerin başında gelir. Özellikle erken kanserlerde hiç  şikayet bulunmaz .
3: Prostat kanseri korkulacak kadar hızlıilerlemez.  Bazı prostatkanserlerinin yavaş ilerleme eğiliminde olduğu doğrudur. Ancak önemli bir kısımhastalık çok saldırgan ve hızlı seyredebilir. 
4: Ailemde prostatkanseri yok, endişelenmeme gerek yok. Yanlış. Aile öyküsü ve bazı ırklarprostat kanseri riskini arttırsa da birçok hastanın ailesinde prostat kanseriyoktur yada bilinmiyordur.
5: PSA kanser testidir. Tam olarak öyledeğil. PSA kanserden değil, prostat tarafından salgılanan bir antijendir.Kanserde olduğu gibi kanser dışı prostat sorunlarında da PSA yüksekliğigörülebilir.
6: Yüksek PSA kanser var, düşük PSA kanser yokdemektir.  Kanserin PSA seviyesinisıklıkla yükseltmesi yanında bazı prostat kanseri vakalarında PSA seviyesidüşük çıkar. Prostat iltihabı gibi bazı durumlar kanser olmamasına karşın çokyüksek PSA ölçümlerine neden olabilir.
7: PSA testi muayenenin yerini tutar. Enbüyük yanlış.  Özellikle PSA’yıyükseltmeyen kanserlerin tek tanı konabilme şansı muayene sayesinde olur.Sadece PSA’ya güvenirsek prostat kanserlerinin yaklaşık ¼’ünü atlamış oluruz.
8: Prostat kanseri tedavisi mutlaka idrarkaçırma yada iktidarsızlığa sebep olur. Prostat kanser ameliyatları veya ışın tedavisi sonrası görülebilensorunların en sık  idrar kaçırma veiktidarsızlık olasılığı olması doğrudur. Ancak günümüzde gelişmiş teknik yöntemlerve deneyimli ellerde bu sorunlar oldukça nadir görülmektedir.
9: Prostat kanseri eşime yada başkalarınabulaşabilir. Yanlış. Prostat kanseri bir enfeksiyon hastalığı gibi bulaşıcıbir hastalık kesinlikle değildir. Netice itibarıyla cinsel ilişki ile debulaşması mümkün değildir.
10: Bazıyiyecekler ve aşırı cinsel ilişki prostat kanserine neden olur
. Bunlar söylenti dışında bilimsel değeri olmayan konulardır. Günümüzdeprostat kanseri riski açısından genetik ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardışında diğer söylentileri dikkate almamalısınız.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv