Prostatla ilgili bilinmesi gereken 10 gerçek

  • 0
  • 1.290
Yazı Boyutu:

Üroloji Doçenti Ömer Öge, erkeklerin korkulu rüyalarındanbiri olan prostat konusunda doğru bilgilenmeye ihtiyaçları olduğunu söyledi. İyihuylu prostat büyümesinin, yaşlanma sürecinin doğal bir sonucu olduğunubelirten Doç. Dr. Öge, “Her kadının nasıl bir jinekoloğu olması gerekiyorsa erkeklerinde özellikle belli bir yaştan sonra üroloji uzmanı takibinde olması gerekir”dedi.

İzmir Kent Hastanesi Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Öge, iyi huyluprostat büyümesi konusunda bilinmesi gereken 10 gerçeği maddeler halinegetirdi. Öge, 10 maddede erkekleri şöyle uyardı:
1:  Prostat birhastalık değil, üreme sistemine ait ve her erkete bulunan bir organdır. Tabiîki her organın olduğu gibi prostatın da hastalıkları vardır.
2: İyi huylu prostat büyümesi yaşlanma sürecinin doğal birsonucudur. 60’lı yaşlara ulaşan erkeklerin yaklaşık %50 si prostat büyümesi ileilgili sorunlar ve şikayetler yaşar.
3:  İyi huylu prostatbüyümesi kanser gibi ölümcül bir hastalık değildir ancak tedavi edilmezseböbrek yetmezliği gibi yaşamı kısaltıcı hasarlar verebilir.4: İyi huylu prostat büyümesi kansere dönüşmez ancak iyihuylu büyümüş prostatlarda da kanser ortaya çıkabileceğinden ameliyat olmuşhastaların bile düzenli kontrollerinin yapılması gerekir.
5:  Prostat idrarkesesi çıkışında yerleştiği ve içerisinden idrar kanalı geçtiği için prostatbüyümesinin şikayetleri bu yerleşime bağlı olarak idrar ile ilgili şikayetlerolacaktır.
6: Zor ve sık idrar yapma, geceleri idrara kalkma, acilentuvalete koşma, idrardan sonra rahatlayamama en sık görülen şikayetlerdir.
7: Yaş ilerledikçe prostatın hacmi artar ve yıllar geçtikçeşikayetlerin artmasının sebebi bundan dolayıdır.
8: İdrar kaçırma önemli şikayetlerden birisidir, durumunilerlediğine, idrar kesesi ve/veya böbreklerin bozulduğunun işareti olmaihtimali yüksektir.
9: İdrarda yanmalar ve kanamalar prostat büyümesine bağlıolabileceği gibi, mesane kanserlerinin de habercisi olabileceğinden mutlakatetkik edilmesi gereken şikayetlerdir.
10: Prostat sorunları eş dost tavsiyesi, gazete yazıları veya internetokuyarak hastanın kendi kendini takip edebileceği bir durum değildir. Herprostat hastasının mutlaka bir Üroloji uzmanının takibinde olması gerekir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Arşiv