Protez Yapıştırıcıları Dikkatli Kullanın

  • 0
  • 674
Yazı Boyutu:

Özellikle damak protezi kullanan hastalarda en sık karşılaşılan sorunlardanbirisi tutuculuktur.
Protezin yemek yerken ya da konuşurken hareket etmesi veya ağızdan çıkmasıhastanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tarz sorunlarıgidermek için yapılacak olan çeşitli cerrahi ve protetik müdahalelerin dışında farklıfirmalar tarafından geliştirilmiş ve piyasada oldukça yaygın olarak bulunabilecekprotez yapıştırıcıları bulunmaktadır.

“Kalıcıbir uygulama değil”
Protez kullanıcılarına bilgilendirmelerde bulunan İzmir Kâtip Çelebi ÜniversitesiDiş Hekimliği Fakültesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Dilek Enhoş, macun ve toz halinde bulunabilen bu ürünlerin gerekkullanım kolaylıkları gerekse de düşük maliyetleri sebebiyle hastalartarafından tercih edildiğine dikkat çekti. Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Unutulmamalıdırki, bu tarz ürünlerin etkisi saatler içerisinde kaybolur. Yani kalıcı biruygulama değildir. Gün içerisinde yenilen ve içilen gıdalar ile bu ürün ağızda çözülmektedir.Buna bağlı olarak da günde 2 ya da 3 kez uygulamanın tekrarı gerekmektedir”diye konuştu.


“Hijyensorunu ağız içi mantar enfeksiyonuna davetiye çıkarır”
Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, protez temizliğine dikkat edilmesi gerektiğinibelirterek, hijyene dikkat etmeyen hastalarda ağız içi mantar enfeksiyonugörülebileceği uyarısında bulundu. Protezin gün içerisinde 2 kez ağızdan çıkartılıpiç yüzeyinin bir diş fırçası yardımıyla temizlendikten sonra su ile çalkalanmasınıtavsiye eden Yrd.Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Hasta akşamları yatarken protezinimutlaka ağzından çıkartmalıdır. Ancak bazen hastalar yapışkan etkininkaybolmaması için protez iç yüzeyinin ve ağız içinin temizliğini erteleyip tümgün protezlerini ağızda tutabilmektedirler. Bu durum da ağız içi mantarenfeksiyonları riskini arttırmaktadır” dedi.

“Kimyasaliçerik taşıyan ürünler dikkatli kullanılmalı”
Protez yapıştırıcılarının kimyasal içerikli olduğundan aşırı miktarlardakullanımından kaçınılmasını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, bu ürünlerinnasıl kullanılması gerektiği hakkında bilgilendirdi. Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş,“Macun formundaki ürün yıkanıp kurutulmuş protezin içine 2-3 noktaya mercimektanesi büyüklüğünde uygulanır. Ağıza yerleştirilen protez sıkıca bastırılarak yerineoturtulur ve 15 dakika boyunca bir şey yiyip içilmez. Bu sayede ürününsertleşerek yapışmanın tamamlanması sağlanır. Toz olan formun kullanımında iseprotezler yıkanır ve içi kısımları nemliyken protezin tüm iç yüzeyine tozserpilir. Fazla olan toz uzaklaştırıldıktan sonra protez ağıza yerleştirilerekyine 15 dakika yemek yemeden ya da bir şeyler içmeden beklenir” şeklindekonuştu.



“Eskiproteze sahip hastalara Diş Hekimi kontrolü şart”
Protezi eski (4-5 yıl ve üzeri) hastanın, çene kemiklerindeki erimeye bağlı olarakuyumun azalabileceğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Dilek Enhoş, “Protez ile hastanınyumuşak dokuları
arasında boşluk oluşabilir. Bu durumda yapıştırıcılar yeterli olmayacaktır.Hastanın bir diş hekimine giderek protezinin içi kısmının desteklenmesi hattatüm protezin yenilenmesi çok daha sağlıklı olacaktır” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv