Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme

  • 0
  • 644
Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenme
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Beslenme alışkanlıklarının değiştiği, öğün sayısının azalırken, yiyecek çeşitliliğinin ve besin tüketiminin arttığı Ramazan ayının ardından, herkes bayram ziyaretlerinde sohbetleri tatlandıracak ikramlarla karşılanır.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Dilek Ongan, Ramazan ayı sonrası için önemli beslenme önerilerinde bulundu.

“Sütlü tatlıları, meyveleri tercih edin”
Geleneksel Bayram ikramlarının enerji ve yağ içeriği yüksek, kan şekerini hızla arttıran tatlılar ve hamur işlerinden oluştuğunu ifade eden Yrd.Doç.Dr.Dilek Ongan, “Bu ikramlardan az miktarda yemek, sütlü ve meyve tatlıları tüketmek, çikolata-şeker yerine kuru kayısı, kuru incir vb kuru meyve tercih etmek en doğru seçimdir.” diye konuştu.

“Ramazan ayı sonrası beslenme düzeninize dikkat edin”
Ramazan Bayramı ile birlikte Ramazan öncesi yeme düzenine geri dönmek, kahvaltı öğününü atlamamak, Ramazan boyunca yapılan sahuru gece yemek şekline dönüştürmemek gerektiğini belirten Yrd. Doç.Dr. Ongan, “Güne kahvaltı ile başlanmalı ve öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda peynir veya yumurta, domates, salatalık, yeşilbiber, maydanoz, taze meyve ile tam tahıllı ekmek tüketerek güne sağlıklı başlanabilir. Gün içerisinde ikram edilen tatlılardan tüketileceği için kahvaltıda bal/reçel/pekmez vb. şekerli yiyecekler ile günlük şeker ve enerji alımını arttırmamak gerekir” dedi.

“Kilo artışı tetikleniyor”
Hareketsiz geçen Ramazan ayı ile fazla enerji alımı sonucu kilo artışının tetiklendiğine dikkat çeken Yrd.Doç.Dr.Ongan, “Bayram ziyaretlerine yürüyerek gitmek ve fiziksel aktiviteleri arttırmak fiziksel ve zihinsel sağlığı olumlu yönde etkilemekte, oruç tutma nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasını sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.
“Diyabet, kalp ve hipertansiyon hastaları bayramda da dikkat”
Diyabet, kalp ve hipertansiyon hastalarının, uyguladıkları beslenme tedavisine bayram süresince de özen göstermesi gerektiğini hatırlatan Yrd.Doç.Dr. Ongan, bebek ve çocukların, büyüme ve gelişmeye katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şekerli besinlerden ve gazlı-şekerli içeceklerden uzak durması uyarısında bulundu.
 “Diyetisyenlere başvurun”
Sağlıklı olmak için yeterli ve dengeli beslenmenin, yaşamın her döneminde önemli olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Ongan, “Ramazan ayının ardından Bayramı da sağlıkla karşılayabilmek için yeterli ve dengeli beslenme kurallarına uymak gerekmektedir. Bu konuda diyetisyenlere danışarak doğru bilgi, uzmanından edinilmelidir. ”dedi
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

ESHOT’ta görev değişimi

Çiğli’de Coşkulu 1 Mayıs Kutlaması

1 Mayıs'ta çalışanlarıyla bir araya geldi

Emeğin gücüyle geleceği inşa edeceğiz!

Bize her yer Taksim

Meydanlar bizimdir

Arşiv