ROMA’DA HRİSTİYANLIĞIN TARİHİNE, AKHİSAR IŞIK TUTUYOR

  • 0
  • 883
Yazı Boyutu:

Hristiyanlığın yayılmasında önemli yeri olan Akhisar, sahip olduğu tarihi birikimini Hristiyanlığın kalbi Roma’ya taşıdı.
 
Akhisar Belediyesi’nin “Marka Kent” olma çalışmaları kapsamında, Akhisar‘ın sahip olduğu tarihi, kültürel zenginliklerin bilinmeyenleri gün yüzüne çıktı. Akhisar’ın Ulusal ve uluslararası ölçüde tanıtımına yönelik yapılan tanıtım projelerinden biri daha hayata geçti. İstanbul, Antalya ve İzmir-Çeşme’de gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarının son durağı Roma’da gerçekleştirildi.
 
Hristiyanlığın yayılmasına dair izlerin gün yüzüne çıktığı Thyateira Antik Kenti kazıları, uluslararası fotoğraf sanatçısı Mehmet Okutan tarafından kare kare belgelendi. Hıristiyanlığın ilk yedi kilisesinden biri gün ışığına çıkarken, aydınlanan Hristiyanlık tarihi, Akhisar Belediye’si ve İlay Ajans tarafından “İnançlar Işığında Modern Yüzlü Bilge Kent: Akhisar” enstalasyon fotoğraf sergisiyle Roma’da sergilenmeye başlandı.
 
Manisa Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, 9000 yıllık bir tarihsel geçmişe, 5000 yıllık bir kentlilik bilincine sahip olan Akhisar toprakları üzerinde “dinler tarihi” açısından çok önemli bir değeri günyüzüne çıkarttıklarını belirtti. Tanrıverdi, yapılan bu çalışmayla ülkeler arası  din turizminin ilerleyeceğine inandığını belirterek ; “Hem İtalyan ve hem de Avrupalı dostlarımız kendi, kendi dinleri açısından bu önemli yapıyı ziyaret için Türkiye’ye, Akhisar’a gelecektir.” Dedi.
 
Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı ise Akhisar’ın “inanç turizm’i” açısından yeni bir adres olacağını belirtti. Hızlı sözlerine şöyle devam etti; “Çalışmalarını 2011 yılında başlattığımız Akhisar Thyateira Kazısı, kent müzemiz ve şu anda burada ve Türkiye’nin çeşitli illerinde açtığımız sergiler olarak sıralayabiliriz. Fiziki konumu itibarıyla; Bergama, Sardes, Philedelfia ve Selçuk – Efes “inanç turizmi” aksının tam ortasında yer alan Akhisar’ın, “inanç turizmi” açısından yepyeni bir adres olduğunun altını bir kez daha çizmek isterim.”
 
Thyateira ve Sergi Hakkında;
Akhisar ya da antik adıyla Thyateira, MÖ 2200 yılında kurulduğu sanılan Lidya’nın ve Pergamon Krallığı'nın önemli bir şehri olarak görülüyor. Akhisar, Hristiyanlığı Anadolu’da yayan Aziz Pavlus’un Batı Anadolu'da kurduğu 7 kiliseden birini barındıran antik kent.
Kutsal kabul edilen ilk yedi kiliseden birine ev sahipliği yapan ve bu özelliğiyle İncil’de iki ayrı yerde adı geçen Akhisar’ın tanıtılması amacıyla Thyateira’ya ait fotoğraflar, Roma’da sergilenerek tarih severlerle buluştu.
22 Ağustos - 7 Eylül arasında Roma’daki Türk Büyükelçiliği’nin Roma Meydanı’nda bulunan sergi salonunda sergilenen fotoğraflar, Akhisar’ı Hristiyanlık alemine tanıtmakta büyük önem taşıyor. Sergi ile, inanç turizminin beşiği olmaya aday Akhisar, İzmir Selçuk’taki Meryem Ana Kilisesi’nden sonra Hıristiyanlığın hac merkezlerinden biri olması planlanıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Dostluk Kazansın gün sayıyor

Okumaktan ve yazmaktan vazgeçmeyin

Genç sanatçıdan keman resitali

Arşiv