Romanya ile ticaret Türkiye’nin AB üyeliğine yarar

  • 0
  • 836
Yazı Boyutu:

Romanya ile Türkiye arasındaki ticaretin artmasının Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine katkı sağlayabileceği ifade edildi. Romanya Büyükelçisi Radu Onofrei ile İzmir’de göreve yeni başlayan Başkonsolos Cerasela Nicolaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaretinde gündemin ağırlıklı konusu ekonomik ilişkiler oldu.
 
Romanya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 6 milyar dolar civarında olduğunu ifade eden Yorgancılar, İzmir’in bundan 350 milyon dolarlık pay aldığını anlattı. Ender Yorgancılar, deniz, kara ve havayolu ulaşım imkanlarının değerlendirilip Türkiye’nin Karadeniz’deki komşusu Romanya ile ticaret hacmini ve yatırımları karşılıklı olarak artırılabileceğini belirtirken, “Romanya’nın AB’ye üye olmasının getirdiği avantajlar var. Türk sanayicilerinin direkt yatırımları var. Hükümet nezdindeki görüşmelerle iki ülke arasındaki ticareti ilk aşamada 10 milyar dolara ulaşmayı hedefliyoruz. İzmirli sanayiciler olarak da sektörler bazında karşılıklı görüşmelerimizi yapıp ticaret hacminin artırılması için yol haritasını çizeceğiz” dedi.
 
Stratejik ortaklık planı
Romanya Büyükelçisi Radu Onofrei, Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin gelişmesini ve Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecini desteklediklerini kaydetti.
Romanya’nın en önemli ekonomik partnerlerinden birisinin Türkiye olduğunu belirten Büyükelçi Onofrei, iki ülke arasındaki ticaret hacmini stratejik ortaklık planı ile geliştireceklerini bildirdi. Radu Onofrei, “Özellikle sanayi alanında işbirliğine önem veriyoruz. Sanayi ve teknoloji üzerine çalışma gruplarını oluşturduk. Aynı zamanda hizmet sektörü içinde işbirliğinin geliştirilmesi çok önemlidir. İş ve ekonomik alandaki işbirlikleri ülkelerin refah düzeyini de artıracak. Türkiye ile Romanya arasındaki ekonomik ilişkilerin gelişmesi, Türkiye’nin AB üyeliğine de katkı sağlar. İzmir ekonomik ilişkiler adına iyi bir partner. 350 milyon dolarlık ticari hacmini daha da geliştirebiliriz” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv