Sağlıkta Amerikan Modeli…

  • 0
  • 528
Sağlıkta Amerikan Modeli…
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi tarafından “Hemşirelikte Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Bakım Uygulamaları Sempozyumu” düzenlendi.
Etkinlikte  “Hemşirelikte Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Bakımın Yeri” konulu panel yapıldı.

 Panelin oturum başkanlığını, Prof. Dr. Ayfer Karadakovan ve Prof. Dr. Sultan Taşçı yaptı.  Panele Doç. Dr. Ülkü Yapucu Güneş konuşmacı olarak katıldı.
Tanımlatıcı ve alternatif tedaviler beden zihin ve ruh üzerine odaklanan ve sağlık bakımına holistik bir yaklaşım sunan girişimler olduğunu belirten Doç. Dr. Güneş, “Tamamlatıcı ve bütünleştirici terapileri sağlayan sağlık bakım ortamları hastaların rijit protokollerden ziyade daha bireysel ve holistik bir yaklaşım içinde bakım almasına izin verir” dedi.

Hemşirelik okullarında uygulanan eğitim müfredatları da hasta bakımını geliştirmek ve değişen sağlık bakım çevresine ayak uydurmak için sürekli gelişmek durumunda olduğunu söyleyen Doç. Dr. Güneş. “Bu tamamlayıcı tedavilerin hemşirelik müfredatı içine entegrasyonu istisnai bir durumdur. Bu entegrasyonun gerekçesi toplum tarafından tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanımının artması geleneksel ve alternatif modellerin kombinasyonuyla ortaya çıkan güvenlik sorunlarıdır” diye konuştu.

YASA BİZE NE VERİYOR
Konuşma sonrasında söz alan Oturum Başkanı Prof. Dr. Sultan Taşçı, Amerika’da ki sağlık enstitüsün bir benzerinin de Türkiye’de açıldığını söyledi Prof. Dr. Taşçı, “Bizim en çok konuştuğumuz konu tanımlamaya ve terimlemeye ihtiyacımız var. Amerikan Sağlık Enstitüsü, Amerika’da sadece bu araştırmaları desteklemekle kalmıyor. Lisans programlarının genişlemesi için meslek ayırıyor. Şuan sağlık sistemimiz içerisinde Amerika da ki enstitüler gibi bir enstitü kuruldu. Türkiye Sağlık Enstitüsü Başkanlığı alt biriminde alternatif ve uygulayıcı tedaviler yapılıyor” dedi.

Türkiye’de 2014 yılında çıkan yasa ile bunu alt yapısının oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Taşçı, “ Yasa biz hemşirelere ya da uygulayıcılara ne veriyor dersek bize verilmeyen önemli bir şey var bu uygulamaları hekim gözetimi olmaksızın hemşire olarak yapabilmemiz mümkün değil. Araştırmalar yapabilir ama uygulayıcı olarak para kazanamazsınız” dedi.
İZMİR(Ege Ajans/Cem Artan- Çağla Eğilmez)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Arşiv