Saman nezlesini ciddiye alın

  • 0
  • 1.071
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Kulak BurunBoğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahimAladağ; “genellikle bahar aylarında ortaya çıkan saman nezlesinin (alerjikrinit), tedavi ile kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu; ancak samannezlesi gibi aylar süren rinit bulgularının farklı nedenlere bağlı olarak daortaya çıkabileceğini” söyledi.

 

“Saman nezlesi ile soğuk algınlığınıkarıştırmayın”

Saman nezlesinin, polen ve akar gibialerjik özelliği olan maddelerin, hassas bünyelerde oluşturduğu üst solunumyollarının iltihabi hastalığı olduğunu ve diğer rinit tabloları gibi burunakıntısı, burun tıkanıklığı gibi durumlara yol açtığını belirten Doç. Dr.İbrahim Aladağ, bu hastalığın uzun süreli rinite yol açan başka hastalıklarla karıştırılabileceğinisöyledi. Doç. Dr. İbrahim Aladağ, “Saman nezlesi bulguları gösteren her dörthastanın birinde alerjik olmayan rinit denilen farklı bir hastalıkmevcuttur.  Hamilelik, yaşlılık gibinormal fizyolojik süreçler alerjik olmayan rinit tabloları oluşturabileceğigibi, sosyal yaşamda karşılaştığımız birçok dış etkenler bu duruma yolaçabilir. Uzun süreli burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi durumlardauzmana danışmadan ve hastalığın sebebi ortaya konmadan, soğuk algınlığıilaçları ve alerji şurupları gibi geçici yöntemlerin kullanılması hastalığıkötüleştirebileceği gibi tedavide geç kalınmasına da yol açabilmektedir” diyekonuştu.

 

“Burunhijyenine dikkat edilmeli” 

Sebebi ne olursa olsun, burun iltihabıylaortaya çıkan uzun süreli burun tıkanıklığı ve burun akıntısının, bedensel vezihinsel performanslarını düşürerek hastaların sosyal yaşamlarını ciddi şekildeetkilediğini belirten Doç. Dr. İbrahim Aladağ, “Alerjik ve alerjik olmayanrinitte, muhtemel alerjen ya da tahriş edici maddelerden uzak durmak ve sıkburun yıkama alışkanlığını edinmek, bu hastalarda hekime gitmeden önceyapmaları gereken en önemli koruyucu tedavi yöntemleridir ”dedi.

 

“Tümörlerin de saman nezlesi benzeribelirtileri olabilir”

Sigara dumanı, egzoz gazları, temizlikmalzemeleri, parfüm ve deodorantlar gibi solunumla alınan birçok tahriş edicimaddenin vücutta farklı etkiler bıraktığını söyleyen Doç. Dr. Aladağ,  uzun süreli burun tıkanıklığının ihmalegelmemesi gerektiğine vurgu yaptı.  Doç.Dr. Aladağ, “Rinit nedeni olabilecek onlarca farklı hastalık olabilir. Hatta tümörlerinde saman nezlesi benzeri belirtiler oluşturabileceği unutulmamalıdır. Bunedenle, uzun süreli burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi durumlarda, kesintanının konulması ve uygun tedavinin düzenlenmesi için mutlaka bir uzmankontrolünden geçmek gereklidir” şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv