“San Romano Savaşı Belgeseli” 50. Yıl Köşkü’nde

  • 0
  • 798
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi 50.Yıl Köşkü Sanat Galerisi' nde Paolo Uccello' nun "Tuvaldaki Başyapıt: SanRomano Savaşı" adlı sanat belgeseli sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Sanat eğitimi amaçlı yayınlanan film gösteriminde PaoloUccello' nun en önemli eseri “San Romano Savaşı” anlatılıyor. San RomanoSavaşı, 1432 yılında İtalya' nın büyük şehir devletlerinden Floransa' nın Sianave diğer şehir devletleriyle karşı karşıya geldiği ünlü bir savaş olarakbiliniyor. Paolo Uccello San Romano Savaşı' nı üç ayrı panelde işliyor. Odönemin zenginlerinden biri tarafından yaptırılan bu eser ilk olarak aynı odanınduvarlarını süslese de daha sonra üç panel üç ayrı şehre dağılıyor. Üç paneldenen meşhuru olan ilk panel Londra Ulusal Galeri' de yer alıyor. Bu paneldeFloransa liderinin Siena ordularına karşı gelişi ve savaşın ilk aşamalarıresmediliyor.

Floransa' nın Uffuzi Galerisi' nde yer alan orta paneldesavaşın en şiddetli anı anlatılıyor. Orta panel aynı zamanda ressam PaoloUccello' nun üzerine imzasını attığı tek panel. Paris' te Lauvre Müzesi' ndeyer alan üçüncü panelde ise destek kuvvetlerinin gelişi ve savaşın bitişiresmediliyor. Uccello, klasik gerçeklik yerine farklı konularda çalışmalaryapıyor. Perspektif konusunda takıntılı olan Uccello, eserlerinde bunu başarılıbir şekilde uygulayarak seyircide gerçek bir derinlik algısı oluşturmayıamaçlıyor. Paolo Uccello' nun derinlik ve görsel perspektif üzerine yaptığı buincelikli çalışma döneminde öncü olmasını sağlıyor.
Fadime Kuzu-İZMİR(Ege Ajans)


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

İTK'da İngilizce Müzikaller

Arşiv