Şeker, kalp ve tansiyon hastalarına diyetinizi bozmayın uyarısı

  • 0
  • 867
Yazı Boyutu:

İzmir Katip ÇelebiÜniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Öğretim ÜyesiYrd.Doç.Dr. Barış Önder Pamuk, Ramazan Ayı boyunca  terbiye edilen metabolik dengenin  üç günlük bayramda bozulmaması gerektiğinisöyledi.Yrd.Doç.Dr. Pamuk, düşen metabolizma hızının, geniş aileyemekleri,tatlı tüketiminin artışı ve bir ay sevilen ve uzak kalınan çok sayıdabesini kısa sürede tüketme arzusu ile bozulduğunu kaydetti.

Aşırı tatlı ve yağlıyiyecekler hayati tehlike oluşturan rahatsızlıklara sebep oluyor
İKÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Bayramın bir adının da‘Şeker Bayramı’ olarak da geçmesi nedeniyle tüketilen tatlılar ve hamur işleri,Ramazan ayında verilen  kiloların hızlageri alınması riskini de beraberinde getirmektedir. Ayrıca basit şekerdediğimiz kan şekerini hızla yükselten gıdalar ve yağlı yiyeceklerinalınmasıyla birlikte şeker hastalarının hayati tehlike oluşturan şekerkomalarına girme oranları artmaktadır. Ayrıca kalp ve tansiyon hastalarında daciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır” dedi.

Diyete bayram arasımola vermeyin
Diabetik hastaların diyetlerini bozacak gıdalardan mutlak suretlekaçınmasını ifade eden Yrd.Doç.Dr. Pamuk, aşırı tüketimin sindirim sistemine de hazımsızlık, şişkinlik hissi oluşturarak zarar verdiğini söyledi.

Yrd.Doç.Dr. Pamuk, şeker, kalp ve tansiyon hastalarınınsürdürdükleri diyete bayram süresince de devam etmelerinin önemine vurguyaparak; 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısıolmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulması, sütürünleriyle yapılmış tatlı,meyve tüketimi alışkanlığının kazandırılmasınıkaydetti.

Sütlü tatlıları, lifligıdaları tercih edin
Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetlitatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Misafirlere ağır tatlılarikram etmekten kaçınarak, mevsim meyvelerinin sunumu sağlıklı olacaktır. Aşırıtatlı yeme isteği olan durumlarda glisemik indeksi düşük olan gıdalar tercihedilmelidir. Bunun için: Bir bardak yağsız süt+ şeftali veya 3-4 erik ya dakayısı+ 8-10 adet findik ya da birkaç ceviz yada beyaz peynir ve tahılekmeğinden yapılmış bir tost açlık hissi ve aşırı tatlı tüketiminin önlenmesineyardımcı olacaktır” diye konuştu.

Sıvı alımınıarttırın,egzersizi alışkanlık haline getirin
Bayram süresince sıvı alımının arttırılarak, günde yaklaşık 1.5- 2 litre suiçilmesi tavsiyesinde bulunan Yrd.Doç.Dr. Pamuk,  öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalareklenmesi gerektiğini vurguladı.

Yrd.Doç.Dr. Pamuk, “Metabolizma hızının artırılması içindüzenli fiziksel egzersizler yapılmalı, yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibiegzersizlere zaman ayrılmalıdır. Sağlıklı beslenme ve egzersizi yaşantımızboyunca devam eden bir alışkanlık haline getirmeliyiz”şeklinde konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv