Şifa bulurken hastalanmayın

  • 0
  • 1.141
Şifa bulurken  hastalanmayın
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri veZührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şemsettin Karaca, günümüzdeilaç kullanımının artmasına bağlı olarak, ilaç reaksiyonlarının sağlığa yaptığıolumsuz etkilerinin de arttığını söyledi. Prof. Dr. Karaca, yüksek maliyetlereyol açarak sağlık ekonomisini de olumsuz etkileyen ilaç reaksiyonlarının ciddisağlık sorunlarına yol açtığına vurgu yaptı.

5,5 Yıllık bir araştırma sonucu…

Prof. Dr. Şemsettin Karaca danışmanlığında Dr. SinanÖzçelik’in hazırladığı uzmanlık tezi bu anlamda önemli bilimsel verileri ortayakoydu. Tez oluşturulurken,  İKÇÜ Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesindeson 5,5 yılı içeren bir çalışma yapıldı. Çalışma çerçevesinde İlaç döküntüsü nedeniyle yataraktedavi edilmiş ve diğer bölümlerden dermatolojiye danışılmış hastalardeğerlendirildi.

“Antibiyotikler, ağrı kesiciler ve sinir sistemi ile ilgiliilaçlar risk grubunda”

Sonuçları dünyadaki verilerle karşılaştırıldığında, ilaç döküntülerinin tedavininönemli bir yan etkisi olarak karşımıza çıktığını söyleyen Prof.Dr.Şemsettin Karaca, araştırmalarında ayrıca literatüre benzer şekilde, kadınlardabiraz daha fazla yan etki görüldüğünü belirtti.

Prof.Dr.Karaca, “Çoklu ilaç kullanımı ile diyabet vehipertansiyon gibi kronik bir hastalığa sahip olmanın risk faktörü olabildiğinigözlemledik. Çalışmamızda deride en fazla reaksiyon yapan ilaçlarınantibiyotikler, ağrı kesiciler ve santral sinir sistemi ile ilgili ilaçlarolduğunu gördük. Bu bakımdan hekimler klinik yaklaşımda, hastalar isekullanırken bu gruptaki ilaçlara özellikle dikkat etmelidirler” diye konuştu.

“Reaksiyonlar, daha çok açık tenli kişilerde görülmekte”

 

Prof. Dr. Şemsettin Karaca, en sık kızamık benzeri ilaçdöküntüsünü, ikinci sırada ise halk arasında ‘kurdeşen’ olarak bilinenürtikeri  saptadıklarınıkaydederken;  önemli oranda  ilaçların güneş ışınları  ile etkileşerek oluşturdukları ‘güneşalerjisi’ ile karşılaştıklarını vurguladı.

 

Prof.Dr. Karaca, etkileşimin  güneş yanığı ve güneş alerjisi olmak üzere ikişekilde görüldüğünü anlattı. Prof.Dr. Karaca, “Güneş yanığı  genellikle ilaç alımından saatler sonra; güneşalerjisi  ise ilaç alımını takiben 1-2 hafta içinde oluşur.  Reaksiyonlar, herkeste olabilmekle birliktedaha çok açık tenli kişilerde görülmektedir. Akne tedavisinde kullanılanilaçlar deriyi güneşe karşı duyarlandırarak reaksiyona yol açabilmektedir.Çalışmamızda  kinolon ve betalaktam grubu içeren, antibiyotiklerin degüneş yanığı yapmış olduğunu tespit ettik” diye konuştu.

 

“Reçetesiz ilaçlara, bitkisel ürünlere, merhemlere dikkat”

Reçetesiz satılan ilaçlar, bitkisel ürünler ile bazıyiyecekler, toksinler, vitaminlerin de güneş alerjisi oluşturabildiğinisöyleyen Prof.Dr.Karaca, “Çalışmamızda ilaca bağlı alerjik egzama görülenolguları da inceledik. Önemli sayıda yara merheminde (sarı merhem) alerjikegzama olgusu saptadık. Özellikle cerrahi branşlar tarafından kullanılanbir ilaç olan topikal nitrofurazonu reçete ederken alerjik ekzema yapma potansiyeliningöz önünde bulundurulması gerektiğini ve güncel kullanımının sorgulanmasıaçısından  ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz”dedi.

 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv