Son 5 yılda krizi fırsata çevirdi

  • 0
  • 886
Yazı Boyutu:

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı'na terar seçildi. 
Türkiye’nin ham çelik üretim kapasitesinin son 3 yılda 11 milyon ton artarak 49 milyon ton’a ulaştığını belirten Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Halil Şahin, Çelik sektörünün 5 yıllık süreçte dünyadaki ekonomik kriz ortamını fırsata dönüştürdüğünü söyledi.
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Olağan Genel Kurul toplantısında Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığına tekrar seçilen Şahin, 2008 global finans krizi öncesinde ve kriz esnasında sürdürülen çalışmalar neticesinde devreye giren kapasitelerin, sektörün krizi büyüyerek atlatmasına imkân sağladığını kaydetti.
 
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan Şahin, “2009 yılında 25 milyon ton üretim rakamına sahip olan Türk Çelik Sektörü, 2010 yılında üretimini yüzde 42 oranında yükselterek, 25 milyon tondan, 36 milyon tona çıkardı. Günümüzde ise 49 milyon tona çıktık. Bu rakamlar, sektörün krizi fırsata dönüştürme becerisini göstermesi açısından önem taşıyor. Toplam demir çelik ürünleri ihracatımızın, yüzde 40'ın üzerinde artışla, 12 milyar dolardan 17 milyar dolara, birim ihracat değerimizin ise, 2009 yılındaki 641 $ seviyesinden, 845 $ seviyesine çıkması, sektörümüzde sadece nitelik açısından değil, nicelik açısından da bir gelişme içerisinde olduğunu ortaya koyuyor” diye konuştu.
 
HEDEFE ULAŞMAK İÇİN SUNİ YÜKLER KALDIRILMALI
Sektörün son yıllarda gösterdiği performansın, 2023 yılı hedefleri açısından da umut verici olduğunu belirten Şahin, şöyle devam etti: “2023 yılı için belirlenen 500 milyar dolar ihracat hedefi içerisinde Çelik ihracat değerinin 55 milyar dolar seviyesine ulaşması amaçlanıyor. Bunun için dünya pazarlarında günümüzde yüzde 2.8 seviyesindeki payımızı yüzde 4’e çıkarmamız gerekiyor. 2012 yılı itibariyle 49 milyon ton seviyesinde bulunan çelik sektörümüzün üretim kapasitesinin, 2023 yılında 85 milyon tona yükseltilmesi, Üretimimizin ise 70 milyon tona ulaşması şart. Mevcut durum itibariyle, dünyanın en büyük 10'uncu çelik üreticisi olan Türkiye'nin, 2023 yılında 7'nci sıraya yükselmesi ve Almanya'yı da geride bırakarak, Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi konumunu elde etmesi gerekiyor. Bu  hedeflere ulaşabilmek için Hükümetin de sektörün üzerindeki suni yüklerin kaldırılması yolu ile bu konudaki çabalarımıza destek vermesini bekliyoruz. Sektörümüzün devlet yardımlarından yararlanamadığı hususu dikkate alınarak, öncelikle bu yüklerin kaldırılmasına ihtiyaç duyuyoruz.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Arşiv