Son 50 yılın en iyi mesleği aşçılık

  • 0
  • 992
Yazı Boyutu:

Füzyon mutfak ve moleküler gastronomi alanında yaptığıçalışmalarla dikkat çeken Şef Yasin Sözen, İzmir Üniversitesi Turizm ve Otelİşletmeciliği Bölümü’ne konuk oldu.  

Görüntüsü ve tarzı ile klasik şeflere pek benzemeyen,uyguladığı moleküler gastronomi reçeteleri ile tartışmalara neden olan, tabaktalezzetten önce füzyona önem veren Şef Yasin Sözen, İzmir Üniversitesi Turizm veOtel İşletmeciliği Bölümü Mutfak Organizasyonu dersine konuk oldu. İnsanlarınartık giyim ve araba zevklerinden daha fazla damak lezzetine önem verdiklerinisöyleyen Şef Sözen, “Son 50 yılın en iyi mesleği aşçılık” dedi. Yurt içi veyurt dışı meslek deneyimlerini öğrencilerle paylaşan Sözen, öğrencilere önemlitavsiyelerde bulundu. 

Yarışmalar çokfaydalı

Özellikle aşçılık yarışmaları ile birlikte gelişen merakın,yeni ve başarılı aşçılar yetişmesi adına faydalı olduğunu dile getiren ŞefSözen, “Aşçılık yarışmaları, kalabalık ortamda, stres altında, ekip içindeyemek yapabilme yetilerini geliştirmek için çok önemli. Ancak aldığınızeğitimin amacı yarışmalara katılmak değil, kendine özel, menüleri ile var olanbir şef olmak olmalı” dedi. Yarışmalar sayesinde Türk şeflerinin dünyadabilinirliğinin arttığını vurgulayan Sözen, “Yarışmalarda Türk bayrağını dünyayaaçıyoruz. Hem dünya Türk mutfağını hem de Türkiye dünya mutfağını tanıma şansıbuluyor. Bu da karşılıklı önyargıların yıkılmasını sağlıyor” dedi. Aşçılıkmesleğinin son yıllar içinde önemli bir ivme kazandığını ifade eden Sözen, “Son50 yılın en iyi mesleği aşçılık. Çünkü artık insanlar giyim ve arabazevklerinden daha fazla damak lezzetine önem veriyorlar” değerlendirmesindebulundu. 

“Her şey dahil”oteller Türk mutfağı önünde engel

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 40 milyon turisti ağırladığınıancak otellerde uygulanan “Her şey dahil” sistemi nedeni ile Türk mutfağı ileturistlerin buluşamadığın söyleyen Sözen, “Kişi başı ortalama geliri 798 Dolarolan turistleri her şey dahil sistemi ile otellerde ağırlıyor, günlüğü 3Euro’dan 5 öğün yemek yediriyoruz. Bu rakamlar için Türk mutfağının en güzelörneklerini vermeye elbette imkan yok. Ancak otelden çıkan turistin Türkmutfağı ile karşılaşma ihtimali bulunuyor” dedi. 
Gelecek için hedefinin Avrupa Aşçılar Birliği’nde görevalmak olduğunu dile getiren Şef Yasin Sözen’e Turizm ve Otel İşletmeciliProgram Başkanı Dr. Koray Akman ile Öğr. Gör. Ülker Erdoğan Aracı ve Öğr. Gör.Ceyda Lale söyleşisi sonunda teşekkür etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Bölge Bölge Türkiye

Arşiv