Su ürünlerinde yetiştiricilik hızla önem kazanıyor

  • 0
  • 793
Yazı Boyutu:

Türkiye İstatistik Kurumu 2012 yılı su ürünleriistatistiklerini yayınladı. Buna göre su ürünleri avcılığından sağlanan üretimyüzde 16 oranında gerilerken yetiştiricilik üretimi ise yüzde 12.5 oranındaartış gösterdi.  Bu durumun küresel olarak ele alınmasının gerektiğininaltını çizen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay TUİK verileri ışığında dikkat edilmesi gereken hususlarhakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Su Ürünleri Sektörü StratejikSektör İlan Edilmeli”
Dünyadaolduğu gibi Türkiye’de de gıda sektörleri içerisinde en hızlı büyüyen sektörünsu ürünleri sektörü olduğunu belirten Dekan Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay,ekonomiye çok ciddi katkı sağlayacak bu sektörün stratejik sektör ilan edilmesigerektiğini açıkladı.

Ekonomikkrizlerle boğuşan Yunanistan’ın su ürünleri yetiştiriciliğini stratejik sektörilan ettiğini hatırlatan Dekan Prof. Dr. Tekinay, “Türkiye’de de bu sektöründesteklenmesi ve daha da büyümesinin sağlanması gerekmektedir. Bu aşamada daçevresel etki anlamında, pazar anlamında, insan kaynakları anlamında ve yeniürün geliştirme anlamında ciddi çalışılmalar yapılmalı. Bunun yanında sektörün,sivil toplum kuruluşlarının, devletin ve üniversitelerin yapması gerekenlervar. Önemli olan bu harmoniyi sağlayabilmek. Bu sağlandığında sektörün önü parlaktır.Biz gerek eğitim ve araştırma faaliyetlerimizi, gerek se sektörle olanişbirliği faaliyetlerimizi bu merkezde toparlıyoruz” şeklinde konuştu.

Avcılık Düşüyor, YetiştiricilikGelişiyor
“Türkiye suürünleri üretimini avcılık ve yetiştiricilik perspektifinden değerlendirdiğimizzaman bir on yıl öncesinde yetiştiriciliğin avcılığa olan oranı yüzde 10mertebesindeyken bugün bu rakam neredeyse yarı yarıya yükselmiş durumda.Dünyadaki duruma göre baktığımız zaman ise balıkçılıktan sağlanan üretim değerininyaklaşık 90 milyon ton civarında olduğu, bunun yaklaşık 64 milyon tonlukkısmının yetiştiricilikten sağlandığı gözlenmekte. 2000 yılı verilerine göre 95milyon tonluk üretimin 35 milyon tonu yetiştiricilikten elde edilmiş” diyenProf. Dr. Tekinay, bu durumun ülkemizdeki yansımasına dikkat çekerek “Yaklaşık600 bin tonluk üretimimizde yetiştiriciliğin değerleri 10 bin tonlardan bugünartık 200 bin tonlara yükselmiş durumda. Bu yetiştiricilik sektörü açısındansevindirici bir durum. Ben inanıyorum ki yetiştiricilik rakamları belki on yılavarmadan avcılık üretimi değerlerini aşacaktır” açıklamasında bulundu.

Büyümenin Gerekliliği YerineGetirilmeli
2012 yılındaüretim planlaması yapılmaksızın ciddi artış sağlayan alabalıkyetiştiriciliğinde yaşanan fiyat krizinin etkisinin hala sürdüğünü hatırlatanProf. Dr. Tekinay, benzer problemlerin yaşanmaması için iç tüketiminarttırılması, ihracat olanaklarının arttırılması, yeni ürünleringeliştirilmesine yönelik projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Yetiştiricilik potansiyelinin çok fazla olduğuülkemizde bu sektörün devlet tarafından ciddi şekilde desteklenmesi gerektiğinibelirten İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinayyapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Çevre ile etkileşimi en aza indirgeyecekprojeler geliştirilmeli. İç tüketimi arttırmaya yönelik projelergeliştirilmeli. İhracat olanaklarının arttırılması için yurt dışı fuarfaaliyetlerine ağırlık verilmeli. Şirket bazında bu fuarlara katılımgösterilmeli. Sektöre kaliteli su ürünleri mühendisleri, kaliteli su ürünleriteknikerleri yetiştirilmeli. Sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak eğitimmüfredatlarıyla su ürünleri fakültelerinin öğrencilerini uygulama ağırlıklıeğitmesi gerekli. İç tüketimin arttırılmasına yönelik eğitim kurumlarındandestek alınmalı.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli genç gazeteciler kariyer etkinliğinde

Eğitim’de Alternatif Yolculuğa Devam

Buca'dan üreticiye fidan desteği

Vefatının 23. Yıldönümünde anlamlı tören

Vali Elban’dan İzmir Ekonomi’ye ziyaret

Son 30 gün önerileri

Arşiv