Su ürünlerinin geleceği yetiştiricilikte

  • 0
  • 681
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin suürünleri üretiminde yetiştiriciliğin payı her geçen daha da artıyor. Türkiye’ninsu ürünleri üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre yüzde 8.34 azalarak 644bin 852 tona gerilerken, aynı dönemde su ürünleri yetiştiriciliği yüzde12.51’lik artışla 212 bin 410 tona ulaştı.

Özellikle 2000’li yılların başından itibaren Türkiye’nin suürünleri yetiştiriciliğine büyük yatırımlar yaptığını belirten Türkiye SuÜrünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı SinanKızıltan, su ürünlerinin geleceğinin yetiştiricilikte olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin 1986 yılında 3 bin ton seviyesinde olan suürünleri yetiştiriciliğinin sonraki yıllarda sürekli artarak 2000 yılında 79bin tona ulaştığını anlatan Kızıltan, “Su ürünleri yetiştiriciliği 2000 yılısonrasında Türkiye’de yapılan büyük yatırımlarla üretim artışını devam ettirdive 2012 yılı sonunda 212 bin tona ulaştı. Toplam su ürünleri üretimindeki payıyüzde 33 seviyesine ulaştı. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde bu oranın yüzde 50’ninüzerine çıkmasını hedefliyoruz. Yetiştiricilik sayesinde doğadaki av baskısıazalıyor ve doğal stokların korunması da sağlanıyor” diye konuştu.

Su ürünleri yetiştiriciliğinde iç sularda yüzde 52,42’likpayla alabalık üretimi en fazla üretilen balık olurken, denizlerde ise levrekyüzde 30.84’lük payla ilk sırada yer aldı. Levrek üretimini yüzde 14.47’likpayla çipura izledi.

Su ürünleri yetiştiriciliğindeki büyük artışınTürkiye’nin su ürünleri ihracatına da yansıdığına dikkati çeken Türkiye SuÜrünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı SinanKızıltan, Türkiye’nin 2000 yılında 59 milyon 655 bin dolar olan su ürünleriihracatının 2012 yılı sonunda 467 milyon doları aştığını, en büyük ihracatpazarımız olan Avrupa ülkelerinde daha sağlıklı olduğu için kültür balığınıntercih edildiğini, 2023 yılında ise sektörün 1.5 milyar dolar ihracat hedefibelirlediğini belirtti.

İÇ TÜKETİMİ ARTTIRMAKİÇİN BALIK-EKMEK ŞENLİKLERİ DÜZENLENİYOR
Türkiye’nin su ürünleri ihracatını arttırmak ve iç tüketimiyükseltmek amacıyla 2008 yılında Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nu Ekonomi Bakanlığıve Ege, İstanbul ve Akdeniz Su Ürünleri İhracatçı Birlikleri işbirliğindekurduklarını anlatan Kızıltan, “Su Ürünleri Tanıtım Grubu ihracatımızıarttırmak için uluslararası gıda fuarlarında Türk su ürünlerinin tanıtımınıbaşarıyla gerçekleştiriyor. Büyümeyi ve gelişmeyi kolaylaştıran, kemikleringelişmesine yardımcı olan, Omega 3 deposu, kalsiyum, demir, fosfor, iyot vevitamin yönünden zengin, merkezi sinir sisteminin gelişimine yardım eden,zihinsel sağlığa olumlu etki eden, öğrenim başarısını, beyin gelişiminidestekleyen, kan ve dolaşım sistemi konusunda koruyucu etkisi olan, algılama vedikkat yetisini güçlendiren, kilonun sağlıklı düzeyde tutulmasına yardımcı olanbalığın iç tüketimini arttırmak içinde ilköğretim okullarında balık-ekmekşenlikleri düzenliyoruz. Bu çalışmalar sonucunda iç tüketimi de kişi başı 8kg.’dan, 15 kg.’a çıkarmayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv