Sünnetin ideali genel anesteziyle mümkün

  • 0
  • 825
Yazı Boyutu:

Okulların tatilegirmesiyle birlikte sünnet sezonu da start alırken, Üroloji Uzmanı Doç. Dr.Ömer Öge, bilgisiz ve yetkisiz ellerde sünnetin telafisi mümkün olmayanhasarlar yaratabileceğine dikkat çekti. Lokal anestezi altında dahi yapılansünnette çocuğun acı hissetmese bile korku ve heyecan nedeniyle psikolojikolarak ciddi travmaya maruz kalacağını belirten Doç. Dr. Öge, “Birçok erişkinsünnet olduğunda duyduğu acıyı hatırlamamasına karşın yaşadığı korku ve heyecanhafızalarında net bir şekilde durmaktadır. İdeal sünnet genel anestezialtında uygulanmalıdır” dedi.

 

Sünnet, erkek çocuk sahibi anne babaların “ilk mürivvet”olarak çok özendikleri bir tören olurken, basit bir işlem olarak görünmesinekarşın çocuğun psikolojisi ve beden sağlığı üzerinde ciddi hasarlar verebilecekolması aileleri de kaygılandırıyor. Sünnetin dini ya da tıbbi nedenlerledünyada en sık uygulanmakta olan cerrahi bir işlem olduğunu belirten İzmir Kenthastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Ömer Öge, her dönem gündemde olup tartışılan“Sünnet hangi yaşta yapılmalı, anestezi genel mi lokal mi olmalı, lazer ilesünnet doğru bir yöntem mi, sünnet öncesi kan tetkiki şart mı?” gibi sorularınyanıtlarını verdi. Çocuğun olumsuz etkilendiği durumlarda ailenin deetkileneceğini,  çocukların zarargörmemesi için ebeveynlerin dikkatli olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Ögeşunları söyledi:

 

İDEAL SÜNNET İÇİNÖNERİLER

“Sünnet için ideal yaş doğumu izleyen ilk hafta (yeni doğansünneti) ya da 7 yaş civarıdır. Özellikle 2-4 yaş civarında uygulanan sünnetçocukta psikolojik travma yaratabileceğinden önermiyoruz. Ancak sünnet birsağlık problemi için uygulanacaksa bu bir zorunluluktur ve yaşın önemi yoktur. Ailelersünneti öncelikle bir cerrahi işlem olarak kabul etmelidir. Her cerrahi işlemgibi sünnet de ameliyathane şartlarını sağlayan sağlık kuruluşlarında ve biruzman hekim tarafından uygulanmalıdır. Bilgisiz ve yetkisiz ellerde sünnettelafisi mümkün olmayan hasarlar yaratabilir. İdeal sünnet anestezialtında uygulanmalıdır. Bölgesel uyuşturma altında dahi yapılan sünnette çocukacı hissetmese bile korku ve heyecan nedeniyle psikolojik olarak ciddi travmayamaruz kalacaktır. Birçok erişkin sünnet olduğunda duyduğu acıyı hatırlamamasınakarşın yaşadığı korku ve heyecan hafızalarında net bir şekildedurmaktadır. Sünnet için uygulanan yüzeysel anestezidir ve oldukça güvenlibir anestezi şeklidir. Anestezi öncesinde verilen bir ilaç yardımıyla çocukrahatlatılır ve sünnet stresinden uzaklaşır. Bu ilacın yarattığı kısa sürelihafıza kaybı sayesinde çocuk sünnet öncesi ve sonrasındaki stresli dönemi dehatırlamayacaktır.        Sünnet öncesindeçocuğun muayenesi yapılmalı ve özellikle kanama bozukluğu açısından dagerekliyse test yapılmalıdır. Böyle bir hastalığın atlanması durumunda çok kötüve ciddi sonuçlar doğabilir. Birçok hemofili hastasının tanısı sünneti takipeden durdurulamayan kanamalar sonrasında konmaktadır.”

Öte yandan “lazer ile sünnet, diye bir şey yoktur” diyenDoç. Dr. Öge, “”Bu şekilde pazarlanan sünnet esasında elektrikli bir havya ilesünnet derisinin yakılarak çıkarılmasıdır ki bu teknik ile istenmeyen kötü sonuçlaroluşabilir. Burada amaç lazer kelimesinin cazibesini kullanarak ebeveynleri cezbetmektir”dedi.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv