Suyla şaka olmaz!

  • 0
  • 1.075
Yazı Boyutu:

Havaların ısınmasıyla su kazalarındaki artış dikkat çekiciboyutlara ulaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre su kazalarıdünyadaki kasıtsız ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alırken, her yıl 500bin kişinin bu nedenle yaşamını yitirdiği belirtiliyor. Türkiye’de de yıldaortalama 654 kişinin suda boğularak yaşamını kaybettiği ifade ediliyor.
 
 
İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Bilimleri FakültesiHemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Filiz Öğçe, su kazalarından çocuk ve gençerişkin erkeklerin daha çok etkilendiğini söyledi. Ölümlü su kazalarınınözellikle girilmesi tehlikeli ve cankurtaran bulunmayan sularda gerçekleştiğinedikkat çeken Doç. Dr. Öğçe, “Suda boğulmalarda, başlangıçta nefes tutmayıizleyen mücadele ve çabalama süreci görülüyor. Bilinç kaybı, suyun akciğerlerekaçması ve buna bağlı solunum ve dolaşım fonksiyonlarının durması ile durumciddileşiyor. Bu süreçte kişilerin mümkün olduğunca çabuk sudan çıkartılmasıgerekir. Ama unutulmaması gereken önemli bir konu, boğulmaların büyük birkısmını, boğulma tehlikesi geçiren kişiyi kurtarmak için onun arkasından suyaatlayanların oluşturduğu gerçeğidir” dedi.
 
 
Yardıma giderken boğulanlar

Cankurtaran eğitimi olmayanlar telaşla suya atlamakyerine, suda batmayan malzemeleri uzatarak kişinin karaya çekilmesi yönündeçaba harcanması gerektiğini belirten Doç. Dr. Öğçe, vakit kaybedilmeden de 112acil servis personelinden yardım istenilmesinin yararlı olacağını bildirdi.

 
 
‘Suda Panikle Enerji Tüketiliyor’

Suda en büyük problemin kişilerin paniğe kapılması olduğunukaydeden Doç. Dr. Öğçe, "Kişilerin bağırma ve nefeslerini tutmalarınedeniyle yüzeysel solunum yapıyor. Suya çıkma çabaları nedeniyle de enerjilerinitüketiyorlar. Bu da boğulma riskini arttırıyor. Su kazalarında bir diğertehlike de derin olmayan sulara balıklama atlanmasıdır. Bu nedenle boyunkırıklarına bağlı felç riski yaşanıyor" diye konuştu. Doç. Dr. Öğçe,okullarda zorunlu yüzme eğitimleri verilmesinin yararlı olacağınıbelirterek, su ile şaka yapılmamasının gerekliliğinin çocuklara vegençlere öğretilmesinin sağlanılmasını istedi.

 
 
Kaza sonrası için öneriler

Kişilerin derinliğinden emin olmadıkları sularaatlamamasının önemli olduğunu ifade eden Doç. Dr. Öğçe, şunları söyledi: 

"İnsanların suya girdikleri göl, akarsu ve denizlerdeeğitimli ve yeterli sayıda cankurtaran bulundurulmalı. Teknelerde yeterlisayıda can simidi ve can yeleği bulundurma zorunluluğu getirilmeli. Bu gibi tedbirler sıkı denetimlerle kontrol edilmelidir. İlk yardımve temel yaşam desteği eğitimleri herkese verilmeli. Kaza meydanageldiğinde ise; kişiye hafifçe dokunarak bilinç durumu değerlendirilmelidir.Kişi hareket etmiyor ama nefes alıyor ise olası kusma durumunda mideiçeriğinin akciğere kaçmasını önlemek için baş ve bedeni yan duracak şekildeyatırılmalıdır. Nefes almıyor ise sırt üstü yatırılıp burnu kapatılmaksuretiyle ağızdan ağıza nefes verilerek hayat öpücüğü de denilen suniteneffüs yaptırılmalıdır." 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv