SYLVIA 23 Ekim’de yeniden sahnede...

  • 0
  • 718
Yazı Boyutu:

İzmirDevlet Opera ve Balesi’nin 20 Nisan’da İzmir Prömiyeri’ni gerçekleştirdiği L.Delibes’in Sylvia balesi, 23 Ekim 2013 Çarşamba günü saat 20.00’de SabancıKültür Sarayı’nda sunulacak. 

Sylvia konuk Fransız koreograf Marc Ribaudkoreografisiyle sahneleniyor. Şef Tulio Gagliardo Varas yönetiminde sunulaneserin dekor tasarımını Gülden Sayıl, kostüm tasarımını Sevtaç Demirer, ışıktasarımını da Müfit Özbek yaptı. Sylvia’dabaşlıca rolleri; Aslı Çilek Kaynarsu, Burcu Olguner, Asena Ökte, Kıvanç Ekin,Emre Kaynarsu, Doruk Demirdirek, Dolun Doyran, Sertan Yetkinoğlu, BanuDağcıoğlu, Yasemin Altınel, Aslı Ayhan, Hülya Atav üstleniyorlar. 

Konusu, İtalyan şair Torquato Tasso’nun eski Yunanmitolojisinden alarak yazdığı Aminta adlı masalsı metinden alınan Sylvia, Fransızbesteci Leo Delibes’in (1836-1891) müzikleriyle ve ilk kez 14 Haziran 1876’daParis’te oynanmıştır. Ülkemizde ilk kez 25 Ocak 1967’de Ankara’da sahneleneneser, 47 yıl aradan sonra da İzmir’de oynanıyor.    

Klasikbalenin en önemli eserleri arasında sayılan Sylvia’da, Yunan efsanesiningüzel perisi Sylvia ile Aminta’nın aşkı anlatılmaktadır. Sylvia balesinin konusu şöyle: İçlerinde Aminta’nın daolduğu grup, tanrılara tapınma amacıyla dans etmekteyken, Sylvia avcılarlagelir; Aminta, Sylvia’ya görünmek istemezse de Sylvia onu fark eder. Sylvia,aşk tanrısı Eros’a okunu yöneltir, durumu fark eden Aminta, Eros’u korumakadına öne atılır ve okla yaralanır. Eros da Sylvia’yı yaralar. Sylvia,Aminta’dan etkilenmiştir ve hayıflanmaktadır. Dev bir avcı ve deniz tanrısıPoseidon’un oğlu Orion, durumdan yararlanarak Sylvia’yı kaçırıp adasınahapseder… Sonuçta aşk, her zorluğu yenecek; tanrıların da yardımıyla Sylvia veAminta mutlu olacaklardır. Sylvia, bu sezonda; 23 ve 31 Ekim’de, 2Kasım’da, 5 ve 7 Aralık 2013 tarihlerinde D.E.Ü. Sabancı Kültür Sarayı’ndayinelenecek.                 
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Avrupa Film Günleri başladı

Paris Yalnızlığı İzmirli sanatseverlerle buluştu

Cumhuriyet Kültürünün 100 Yılı

Çekirdekten Ormana

Yeni Türkü fırtınası

Ali Ekber Çiçek, Ege'de anıldı

Arşiv