Troya Bornova’da hayat buldu

  • 0
  • 900
Yazı Boyutu:

Bornova Homeros Festivali, Bornova’da yaşadığı bilinen Homeros’un İlyada destanından uyarlanan Anadolu Ateşi’nin ‘Troya Dans Gösterisi’ ile açıldı. İki hafta sürecek Festival’in açılış gününde Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, kent tarihine ve sanatına yaptıkları katkılar nedeniyle Şadan Gökovalı ve Hasan Arıcan’a ‘Homeros Onur Ödülü’ verdi. Binlerce Bornovalının doldurduğu Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Amfitiyatrosu’ndaki Troya Dans gösterisi büyük bir ilgiyle izlendi.
 
Bornova Belediyesi’nin bu yıl ilk kez gerçekleşterdiği birbirinden renkli etkinlikler ve konserlerin yeraldığı Bornova Homeros Festivali, Genel Sanat Yönetmenliğini Mustafa Erdoğan’ın yaptığı ‘Troya Dans Gösterisi’ ile başladı. Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Amfitiyatrosu’ndaki açılış gecesinde anlamlı bir ödül töreni de yapıldı. Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, kent tarihine yaptıkları katkılarla öne çıkan Prof. Dr. Şadan Gökovalı ve Hasan Arıcan’a ‘Homeros Onur Ödülü’ verdi. Bornova’da yaşadığı bilinen ünlü ozan Homeros’un adını taşıyan Festival’de Bornova’nın yurtiçindeki ve yurtdışındaki kardeş kentlerinden gelen heyetler de yeraldı.
 
Troya Dans Grubu’nun gösterisi izleyenleri hayran bıraktı. 4 ton ağırlığındaki Truva atının da sahneye çıkarıldığı gösteride, Truva Savaşları destansı bir dille antatıldı. Gösterinin sonunda barışa yapılan vurgu ve sahneye yansıtılan Türk Bayrakları büyük bir coşkuyla alkışlandı. Gösteri öncesinde Spiker Fikret Alan’ın Homeros’un İlyada destanından okuduğu bir bölüm beğeniyle dinlendi.
 
Festival’in açılışı nedeniyle yaptığı konuşmada, Bornova’nın 8 bin 500 yıllık tarihi olan bir kent olduğunu anlatan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Levantan köşkleri, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalma mimari eserleriyle ve Cumhuriyet tarihinin çok özel kentlerinden biri olan Bornovamızın bir başka özelliği de Truva savaşlarını İlyada ve Odessa destanlarıyla bize sunan Homeros’un yaşam kenti olması. Homeros adını verdiğimiz uluslararası festivalimizde biraraya gelmenin mutluluğunu yaşıyorum” dedi. İki hafta boyunca sürecek Festival’de sergiler, kültür sanat etkinlikleri, yarışmalar, sportif faaliyetleri, oyunlar ve konserler ve pek çok etkinliğin yeraldığını belirten Başkan Sındır, “Etkinliklerimiz Bornova’nın dört bir yanında festival coşkusunu yaşatacak” diye konuştu.
 
“Homeros Festivali’nin bizimle başlaması büyük onur”
Troya Dans Gösterisi’nin yönetmeni Mustafa Erdoğan, Bornova Homeros Festivali’nin kendi gösterileriyle başlamasının büyük bir onur olduğunu söyledi. Anadolu Ateşi’nin iki projesiyle dünyayı gezdiklerini, Bornova’da 4 bin 700’üncü oyunlarını oynadıklarını ifade eden Erdoğan, “İzmir’de olmak, burada gösteri yapmak bizim için olağanüstü bir duygu. Türkiye’nin en iyi seyircisinin karşısına çıktık. Anadolu Ateşi’ni en çok seven şehir İzmir. Buraya büyük bir heyecanla geldik ve mükafatını aldık. Gösteri sonundaki alkışlar bunun bir göstergesi. Bornova Homeros Festivali’nin bizimle başlaması ayrıca bir onur. Çünkü biz bütün dünyaya Homeros’un hikayesini anlatıyoruz. Gösterimizdeki kostümlerin tamamı ve Troya Atı şu anda Meksika City Meydanı’nda sergileniyor. Oradaki insanlara Troya ve Homeros ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu oyunu sergilemek üzere Haziran’da orada olacağız. Daha sonra Küba’ya geçeceğiz’’ dedi.
 
HOMEROS ONUR ÖDÜLÜ İKİ KENT TARİHÇİSİNE
HASAN ARICAN: Girit göçmeni bir ailenin çcocuğu olarak Bornova’da dünyaya gelen Hasan Arıcan, uzun yıllar ticaretle uğraştı.1984-1994 yılları arasında İzmir Büyükşehir ve Bornova Belediye meclisi üyeliği görevlerinde bulundu. Bornova sevdalısı olarak bilinen Arıcan’ın eski Bornova fotoğraflarını biraraya getirdiği ve Bornova’daki yaşamı anlattığı üç kitabı bulunuyor.
 
ŞADAN GÖKOVALI: Muğla’nın Gökova beldesinde doğan Şadan Gökovalı, İzmir İktisadi ve Ticari İlimler Akademis’ni bitirdi. Turizm dalında doktorasını alan Gökovalı, iletişim bilimleri dalında profösör ünvanını aldı. Yılın gazetecisi ve Türk Dil Kurumu ödüllerini aldı. İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen yarışmalarda turizm, araştırma röportaj dallarında sayısız ödül kazandı. Ege Üniversitesi’nde öğretim üyeliği, TRT’te 15 yıl yapımcılık ve yöneticilik yaptı. İzmir, Şirince, Selçuk, Efes, Bergama Antalya ve Muğla’nın onursal hemşehriliğine layık görüldü. Halikarnas Balıkçısı’nın tüm yapıtlarını yayına hazırladı. Muğla ve İzmir kültürüne en fazla hizmet eden kişi olarak seçildi. Çoğu araştırma ve Türkiye’nin önemli turizm merkezleri hakkında olan beş altı ayrı dilde yayınlanmış 30’u aşkın kitabı bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sessizce, TAD'da

İzmir 3. Uluslararası Çoksesli Korolar Festivali’ne hazırlanıyor

Loreena McKennitt geliyor

“İki Yaka Livaneli Şarkıları” depremzede öğrenciler için

Valslerden Semailere

İTK'da İngilizce Müzikaller

Arşiv