Türer “Kıl keçisine” de teşvik istedi

  • 0
  • 1.090
Yazı Boyutu:

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, Ziraat Bankası’nın hazine destekli kredilerinden kıl keçisi yetiştiricilerinin de yararlanmaları için harekete geçti.  Bakanlar Kurulu, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin 2013 üretim yılında uygulayacağı düşük faizli kredi limitlerini ve faiz oranlarını belirledi. Resmi Gazete’de 15 Şubat tarihli sayısında yayınlanan kararnameye göre göre süt üretimi yapan küçükbaş hayvan yetiştiricileri sıfır faizli kredi kullandırılacak.
 
Geçtiğimiz yıl halk arasında “kara keçi” olarak bilinen Kıl Keçisi ile Maltız Keçisi yetiştiren hayvan sahiplerinin, 0 faizli destekli krediden yararlanamadığını anımsatan Başkan Türer, süt keçisi üretimi yapan tüm küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin destekten yararlanmasını talep etti.
Kararnamenin 7. Maddesine dikkat çeken Türer, “7. Maddede, kredi kullanımlarındaki teknik kıstaslar (hayvanların cinsi, yaşı, sertifikasyona ilişkin tanımlamalar gibi) ve bu kıstaslarla ilgili değişiklikler ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüşü alınarak hazırlanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak tebliğ ile belirlenir ifadesi yer alıyor. Buna göre sıfır faizli kredilerden sadece Saanen keçisi için kullanılabilecek. Hazırlanacak tebliğe kıl keçisi ve maltız keçisi de eklenmeli” diye konuştu.
Karaburun’u örnek gösterdi
 
İzmir’in Karaburun ilçesinde kıl keçi yetiştiriciliğinin yapıldığına dikkat çeken Özer Türer, “İzmir Birliği olarak en fazla keçi sütü aldığımız ilçelerden biri Karaburun. Karaburun ilçesindeki yetiştiricilerimiz en fazla destek alması gereken bölgeyken bu destekten yararlanamıyor. Bu yanlıştan dönülmeli” dedi.
Karaburun Kıl Keçisinin Halk Elinde Islah Programı kapsamında destekleneceğini belirten Türer, süt verimi artışı ve gen kaynağının koruması için sıfır faizli krediden kıl keçisinin de yararlanmasının önemli olduğunu belirtti.
 
Birlik başkanlarından yardım istedi
Bu hafta hazırlanacak tebliğde ırktan bağımsız süt üretimi yapan tüm hayvan sahiplerinin desteklenmesini isteyen Özer Türer, diğer il birlik başkanlarına da çağrıda bulundu. İl Birliği olarak kendi illerinde Ziraat Bankası il ve bölge müdürlüklerine başvuruda bulunmalarını isteyen Türer, “Bu hafta yayımlanması beklenen tebliğde mutlaka kıl ve maltız keçilerine de yer verilmeli” şeklinde konuştu.
 
Kredi şartları belirlendi, sıra tebliğde
Bakanlar Kurulu, 2013 üretim yılında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırma koşullarını belirledi. Resmi Gazete’nin 15 Şubat tarihli sayısında yayınlanan kararname ile kredi limitlerinde bazı değişiklikler yapılırken, yem bitlileri, su ürünleri yetiştiriciliği, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliğine ilk kez sıfır faizli kredi uygulaması başlatılıyor.
Bakanlar Kurulu Kararnamesi’nde geçen yıl hayvansal üretim konularında en düşük 250 bin lira olan kredi dilimi 750 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca toplamda damızlık süt sığırcılığı hariç kullanılabilecek en yüksek kredi tutarı 10 milyon liradan 15 milyon liraya çıkarıldı. Damızlık süt sığırcılığında üst limit geçen yıl olduğu gibi 20 milyon lira olacak.
 
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde 5 milyon lira üst limitli yatırım ve işletme kredilerinde de yüzde 100 faiz indirimi uygulanacak. Küçükbaş hayvan besiciliğinde 1 milyon 500 bin lira üst limitli yatırım kredilerinde yüzde 100, işletme kredilerinde yüzde 50 indirim uygulanacak.  Bakanlar Kurulu kararına ilişkin uygulama tebliği Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra faiz indirimli kredilerin kullandırılmasına başlanacak.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Egeli yaş meyve sebze ihracatçılarında ödül coşkusu

Aydın Ticaret Borsası Üyelerine, İhracat Yıldızları Ödülü

Folkart, En İyi İşverenleri Listesi’nde

Yapay zekayla gıda kayıplarının önüne geçecek

Kirazdaki ihracat hedefi 300 milyon dolara yükseldi

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Arşiv