Turkcell Superonline, “Dijital Şehircilik” kavramına dikkat çekiyor

  • 0
  • 711
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin yenilikçi telekom operatörü Turkcell Superonline, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, planlı ve yaşanabilir kentler açısından “Dijital Şehircilik” kavramının önemine dikkat çekti.

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan açıklamasında Türkiye’nin de şehirleriyle “uluslararası dijital şehirler” arenasında yer almasını sağlayacak fiber optik altyapının önemine vurgu yaptı. Erkan açıklamasında “Türkiye açısından değerlendirildiğinde nüfusun genç ve dinamik oluşu, ekonomik gelişimin yüksek bir trend ile seyretmesi, bilgi ve iletişim teknolojilerine yatkınlık gibi unsurlar dikkate alındığında günümüzün nüfus yoğunluğu giderek artan şehirlerinde fiber optik teknolojisi git gide daha değerli hale geliyor. Fiber optik altyapının daha da yaygın hale gelmesi ve günlük yaşamda kullanımın artmasıyla elde edilecek katma değer, başta e-devlet, e-sağlık, e-belediyecilik ve benzeri uygulamalarla hem sosyal ve kültürel, hem de ekonomik anlamda fark yaratacaktır” dedi.

Erkan: “Kamu desteği önemli”
Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan açıklamasını şöyle sürdürdü: “Turkcell Superonline olarak 2008 yılından bu yana yaptığımız fiber optik altyapı yatırımlarıyla ülkemizin dijital dönüşümüne uygun ortam hazırlıyoruz. Bu yatırımlarımızı sürdürmek ve yaygınlaştırmak için kamu desteğinin son derece önemli olduğuna inanıyoruz.”
Erkan, EuroMonitor’ün tahminine göre 2030’da Türkiye nüfusunun 84 milyon olacağı ve bunun yüzde 75’inin şehirlerde yaşayacağının hesaplandığını hatırlatarak, söz konusu tablonun Türkiye’de de şehirlerin daha etkin yönetilebilmesi için dijital altyapının bugünden geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Erkan ayrıca “Turkcell Superonline’ın 28 bin km’yi aşan kendi altyapısı üzerinden “ışık hızında” fiber optik internet hizmetini sunduğu iller şu anda İzmir, Ankara, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Adana, Antalya, Gaziantep, Samsun ve Mersin’i içeriyor. Toplam 831 bini aşkın haneye fiber optik internet götürdüğümüz ve aralarında İzmir’in de bulunduğu bu 10 ilin yanı sıra, başka illerimizde de fiber optik altyapıyı kurabilmek üzere yerel yönetimlerle görüşmelerimiz sürüyor. Hedefimiz ‘dijital şehirler’ dönüşümüne öncülük etmek. Dönüşüm ancak bu teknolojinin yaygınlaşmasıyla mümkün olacak. Bunun için de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun, tüm kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin işbirliğini ve bu vizyonu desteklemelerini çok kritik buluyoruz.” dedi.

Dijital şehircilik konseptinin temelinde; akıllı evlere entegre belediye hizmetleri, sürekli online esnaf topluluğu, otomatik sayaç okuma, online şehir güvenlik sistemleri, bilgilendirme kioskları, video gözlem, dijital tabelalar, coğrafi bilgi sistemine entegre adresleme, anlık pozisyona göre hizmet önerme, akıllı toplu taşıma sistemi entegrasyonu gibi uygulamalar bulunuyor.

Dünyada Genişbant
Dünyada yaygın genişbant ve fiber optik altyapı konusunun önemini kavrayan ülkeler çalışmalara başlamış durumda. Avrupa Birliği, 2020 yılına kadar vatandaşların en az yarısının 100 Mbps internet bağlantısına kavuşmasını sağlama hedefini açıklarken, Birleşmiş Milletler de bir süre önce yayınladığı bir raporda, internet erişimini “bir insan hakkı”olarak tanımladı ve politikacıların bunu sağlamakla yükümlü olduklarını belirtti.
Bu konuda 10 yılı aşkın süredir stratejisi olan sayılı ülkelerden İsveç,  kısa süre önce hedeflerini yeniledi. Ekonomik koşulların giderek daha kritik hale geldiği küresel yapıda sürdürülebilir büyüme, gelişme ve demokrasi de doğrudan bu konudaki politikalarla ilişkili olarak değerlendiriliyor. İsveç,  2015’e kadar evlerin yüzde 40’ının, 2020’ye kadar da yüzde 90’ının minimum 100 Mbps internet olanağına kavuşturulmasını hedefliyor.  Benzer politikalar İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde de söz konusu.
Haziran 2011’de Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan Fiber Erişim Raporu da konunun önemine işaret ediyor. OECD ülkelerindeki hareketlenen fiber yatırım planlarını mercek altına alan raporda, ülke örnekleri incelenirken, fiberin yaygınlaştırılması için gerekli olan yol haritası da ortaya konuyor. Geleceğin teknolojisi olarak gösterilen Fiber Erişim için ülkelerdeki çalışmaların hızlandığına dikkat çeken OECD,  bu rapor kapsamında yatırım maliyetlerinin düşürülmesi ve tüketicilerin daha fazla fayda sağlaması için bazı tavsiyelerde bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

10 yılda 20 kat büyüyecek

TÜBİTAK Başkanından öğrencilere müjde

Intel ve BAU’dan iş birliği

Zirvede ‘Lucia’ sürprizi

Yapay zekâ hayatımızın ayrılmaz bir parçası olacak

Günümüzün Bilinmeyen Dünyası

Arşiv