Türkiye, Karaciğer naklinde Avrupa lideri

  • 0
  • 1.285
Yazı Boyutu:

İngiltere’nin başkentiLondra’da yapılan Dünya Karaciğer Nakli Kongresi’nden dönen Doç. Dr. MuratKılıç, Türkiye’nin özellikle canlı vericili karaciğer nakillerinde Avrupa veAmerika’nın önüne geçtiğini söyledi. Nakildeki başarı oranımızın da yüzde 90seviyelerinde olduğunu belirten Doç. Dr. Kılıç, bBu oranın da Avrupa ve Amerikaile aynı olduğunu kaydetti. Dünya Kongresi’nde Türkiye’nin çok ilgi gördüğünüifade eden Doç. Dr. Kılıç, “Bu ilginin nedeni karaciğer nakillerinde Avrupalideri olmamız, Çin, Japonya, Kore ile başa baş gitmemiz” dedi.

 

İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr.Murat Kılıç, ekibinden Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr.Dr. Cahit Yılmaz ve Opr. Dr. Rasim Farajov ile birlikte geçen hafta Londra’da,Uluslararası Karaciğer Nakil Topluluğu’nun (ILTS) düzenlediği Dünya Kongresi’nekatıldı. Kongrede biri sözlü, 2’si poster üç sunum yaptıklarını, kongreyeTürkiye’den çok sayıda merkezden de katılım olduğunu belirten Doç. Dr. Kılıç, kongreile ilgili değerlendirme yaptı. Hem sayı hem başarı oranının özellikle canlıvericili karaciğer nakillerinde Türkiye’yi “Avrupa’nın lideri”  haline getirdiğini belirten Doç. Dr. Kılıç,şunları söyledi:  “Bu kongre tüm dünyadankaraciğer nakli yapanları buluşturdu, son gelişmeler paylaşıldı. İzmir KentHastanesi Karaciğer Nakli Ekibi olarak üç çalışmamızı sunduk. Bunlardan biri‘Çocuklardaki immunsüpresyon yani bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçkullanımıyla ilgiliydi. Nakil sonrası vücudun bağışıklık sistemini baskılayanilaçlar kullanılmak zorunlu, bu ilaçların da yan etkileri var. Bizimçalışmamızda bu yan etkileri en aza indirerek çocukların normal büyüme vegelişmelerinin sağlanması için en uygun ilaç kullanımı hedefleniyor. Sadecenakil yapmak değil nakil sonrası bakım da önemli. Özelikle bebek ve çocuktanakil sonrası takip çok önemli. Bu bildiri o nedenle çok değerliydi. Kentolarak da Türkiye olarak da Avrupa ülkelerine göre daha yüksek sayıda bebek veçocuk karaciğer nakli yapıyoruz. Bugüne kadar 700 nakil yaptık, bunların 220’sibebek ve çocuk. Türkiye’de en çok bebek-çocuk nakli yapan merkez biziz.Türkiye’de her yıl 100-120 çocuk nakli yapıyor, bunların yarıya yakınını bizgerçekleştiriyoruz. Bu bilimsel değerlendirme ve çalışmalarımız için önemli birkaynak oluşturuyor. Diğer çalışmamız; çocukların nakil sonrası büyüme vegelişmeleriyle ilgiliydi. Üçüncü sunumumuz ise Budd-Chiari Sendromu (karaciğer toplar damarının tıkanması)tedavisinde canlı vericili karaciğer nakli deneyimimizdi. Bu dünyada çok özelbir hastalık. Bunda en çok karaciğer nakli yapan yerlerden biriyiz dünyada,bugüne kadar 15 vaka  yaptık, o nedenleilgi büyüktü. Sayı olarak az görülse de çok özel ve nadir bir hastalık olduğuiçin dünyadaki en büyük serilerden birisi. 15 vakada sadece bir kaybımız oldu,yüzde 93-94 sağ kalım var. Başarı yüksek ilgi de öyle oldu. ”

 

YAŞARKENBAĞIŞLIYORLAR AMA…
Öte yandan Kent olarak yılda 150 civarında karaciğer nakligerçekleştirdiklerini, Türkiye’de bu sayının 1300’le ulaştığını kaydeden Doç.Dr. Kılıç, “.Türkiye’deki merkezler özellikle canlı vericili nakillerde Avrupave Amerika’ya göre çok önde. Uzak Doğu ülkelerinde çok iyi ülkeler var, Çin,Japonya, Kore, onlarla da başa baş gidiyoruz” dedi.

Nüfüsu Türkiye’den fazla olan Almanya’da (80 milyon) yıllıkkaraciğer nakli sayısının bin 100- bin 200, 60 milyon nüfuslu İngiltere’de 800civarında olduğunu kaydeden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Tüm dünyada organ naklinde sıkıntı yaşanmasına karşınülkemizde bu konuda son yıllarda önemli bir gelişme kaydedildi. Bizde ailebağları güçlü. Ailede biri hasta olduğunda tüm bireyleri seferber oluyor. İşinilginç yanı insanlar organlarını yaşarken bağışlarken, öldükten sonrabağışlamıyorlar. Bu durum canlı vericili nakilleri artırırken, kadavradannakiller yetersiz kalıyor. Hala nakillerin 4’te biri kadavradan. Oysa kadavrabağışla 5-6 hasta hayat bulabilir, bu oranı tersine çevirmeliyiz.”


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv