Türkiye meraları küçükbaşa uygun

  • 0
  • 800
Yazı Boyutu:

20-21 Mayıs 2013 tarihleri arasında Swissotel Grand Efes’te düzenlenen 2. Ulusal Süt Zirvesi’nin ikinci gününde komitelerin sonuç bildirgeleri açıklandı. 4 tema altında oluşturulan komitelerin bir gün önce yaptıkları toplantıda masaya yatırılan sorunlar, çözüm önerileri ile beraber komite başkanları tarafından sunuldu.
 
İlk açıklamayı yapan Çiftlik Yönetimi, Hayvan Sağlığı ve Refahı Komitesi Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, çalıştaylarında hayvan yetiştirme, hayvan ıslahı, hayvan besleme, hayvan refahı, hayvancılıkta mekanizasyon, hayvan barınakları ve çevre konuları işlediklerini dile getirdi. Türkiye’de yaklaşık 50 milyon civarında küçük ve büyükbaş olduğunu söyleyen Özder, AB ülkeleri içinde koyun sütü üretiminde birinci, keçi sütü üretiminde 4. sırada olduğumuzu belirtti.
 
Özder’in sonuç bildirgesini açıklarken maddeler halinde sıraladığı bazı sorun ve öneriler ise şunlar: “Ormanda keçi zararlıdır düşüncesi terk edilmeli. Küçükbaşta makineli sağıma geçilmeli. Yetiştiricinin eğitim düzeyi yükseltilmeli. Aile işletmeleri devam etmeli.” Türkiye’de kaba yem sorunu olduğunu söyleyen Özder, “Et ve süt meselesi, ot meselesidir” dedi.
Alet ve ekipmanların denetimleri artırılmalı
 
Kaliteli Süt Üretimi ve İşleme Teknolojileri Komitesi’nin başkanlığını yapan Prof. Dr. Nevzat Artık ise komite olarak sütlerde veteriner ilaç kalıntılarının bulunması, veteriner ilaçların imha prosedürünün çiftlik bazında bulunmaması gibi sorunlara değindiklerini ve çözüm önerileri oluşturduklarını söyledi. Süt sağım, depolama, nakil ve işlenmesinde kullanılan alet-ekipmanlarla ilgili denetlemenin yeterli olmadığını belirten Artık, mevzuata uygun olmayan sütlerin imhası için bir düzenleme bulunmadığını da ifade etti.
Beslenme ve Tüketim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Tanju Besler, “Mevzuatın dışında süte uygulanan taklit ve tağşiş dediğimiz uygun olmayan birtakım uygulamalar var, onların üzerinde durduk. ‘Sağlıklı beslenmede süt ve ürünlerinin tüketiminin yeri ne olmalıdır?’ sorusunu vurguladık. Geleneksel süt ürünlerinin tüketiminin artırılması hususlarını tek tek değerlendirdik” dedi.
 
Sütte en önemli sorun fiyat istikrarsızlığı
Komitede yer alan katılımcılara sorunlara dair sorular sorduklarını dile getiren Süt Politikası ve Ekonomisi Komitesi Başkanı Doç. Dr. Ayşe Uzmay, “Süt sanayisine yönelik sorunların ilk sırasında ne var?’ sorusuna, fiyat istikrarsızlığı cevabını aldıklarını vurguladı. Katılımcıların fiyat istikrarsızlığındaki en önemli nedeni, güçlü üretici örgütlerinin olmaması olarak açıkladıklarını vurgulayan Uzmay, “Türkiye’nin bugünkü koşulları düşünüldüğünde fiyatların serbest piyasada oluşmaması gereği katılımcıların öncelikli görüşleri arasındadır” dedi.
 
Türkiye süt üretiminde 8. sırada
Sonuç bildirgelerinin sunulmasının ardından Türkiye süt sektör istatistikleri açıklandı. Dünyada toplam süt üretiminin 730,1 milyon ton olarak görüldüğü istatistiklerde, Türkiye inek sütü üretiminde IDF üyesi ülkeler arasında 8. sırada. Türkiye’de 2002-2012 yılları arasında süt üretim miktarı artış oranı yüzde 100,5 iken 2011-2012 içme sütü üretim miktarındaki artış yüzde 7,3.
Sonuç bildirgelerinin açıklanmasının ardından dünya ve Türkiye süt sektör istatistikleri açıklandı. Zirvenin kapanışında sponsorlara ve destekçilere plaket verildi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sibel Zorlu, güven tazeledi

Ambalajlı ihracata ödül

2024 hedefi 1 milyar dolar

Azerbaycan’dan İzmir Zirvesi

Singapur üzerinden Asya Pasifik pazarında büyüyecek

Bedavaya versekte alan yok

Arşiv