Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın ilk çevre desteği AKG Gazbeton’a

  • 0
  • 767
Yazı Boyutu:

Üretim süreçlerindeoluşan firenin geri kazanılması yolu ile yaklaşık 5 bin tonluk malzemeyi atıkolmaktan kurtaran AKG Gazbeton, yıllık 100 bin Dolar’lık tasarruf sağlayanproje ile Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı’nın (TTGV) desteklediği ilk çevreprojesi oldu.

Türkiye’nin en büyük gazbeton üreticilerinden AKG Gazbetonİşletmeleri’nin, AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği geri dönüşüm projesi,Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı tarafından desteklenen ilk “ÇevreTeknolojileri” projesi olma başarısını gösterdi. Gazbeton üretimi sırasındameydana gelen fireyi üretime geri kazandırarak hammadde tüketimini azaltan AKGGazbeton, proje ile 5 bin tonluk malzemeyi kurtararak yıllık 100 bin Dolartasarruf etti.

AKG Gazbeton tarafından 2007 yılında AR-GE çalışmalarınabaşlanan “Gazbeton üretiminde oluşan kırık gazbeton firelerinin, üretim süreciiçinde geri kazanılarak hammadde tüketiminin azaltılması” projesi ile üretimsürecinde ortaya çıkan gazbeton firesini en aza indirmek, geri kazanılmasıylada çevreye verilen olumsuz etkilerin azaltılması amaçlanıyor. AKG Gazbeton’untemiz üretim prensibi ile geliştirdiği proje, yaklaşık 243 bin Dolar’lık bütçeile 12 ayda tamamlandı. Projenin getirdiği en önemli kazanımlar ise atıklarınüretime geri döndürülmesi oldu. Diğer taraftan tasarruf edilen malzemeninçimento olması da çimento üretiminden kaynaklı enerji kullanımı ve sera gazısalımlarının dolaylı olarak azaltılmasını sağladı.

“Fire kaybınıönleyerek 100 bin Dolar tasarruf sağladık”
Günümüzde şirketler, sektörler ve ülkeler için ilk sırada gelen geridönüşümün, sürdürülebilirlik konusundaki katkısına değinen AKG Gazbeton YönetimKurulu Üyesi Levent Akgerman, “Projemizin çıkış noktası sürdürülebilir çevreyesağlanacak katkı ve hammadde tüketiminin azaltılarak ürün maliyetinindüşürülmesidir. AR-GE ekibimiz bu proje içinyatırımlarıyla birlikte yaklaşık 6 yıl firenin üretime geri kazandırılmasınısağlayarak hammaddeden tasarruf sağlayabilecek metodlar ve uygulama yöntemleriüzerinde özenle çalıştı. Amacımız, üretimde meydana gelen yüzde 2.5 oranındakigazbeton firesini üretimde yeniden değerlendirerek, çimento tüketiminde yüzde 5’likbir tasarruf sağlamaktı. Bu proje ile yıllık 2 bin ton çimento karşılığı toplam5 bin ton malzeme geri kazanılarak bu amaca ulaşıldı. Buradaki asıl kazancımızmaddi olmaktan öte, firenin çevreye verdiği zararın en aza indirilmesidir”dedi.

Yenilikçi yaklaşımının yanı sıra çevreye verdiği değerleyeşil dostu üretim gerçekleştiren AKG Gazbeton, 2013 yılında Alman IBU kuruluşuonaylı Çevresel Ürün Beyanı olan EPD Belgesi’ni de aldı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’ne Mehmet Emre Uygun başkan

Bine Yakın İş İnsanı İş Bağlantıları Kurdu

Ata’nın adayı ezdi geçti…

İhracatçıları AB pazarında daha rekabetçi hale getirecek

İhracat, üretim ve istihdamdaki rolü artıyor

Dalları bastı kiraz

Arşiv