Uzun süreli uykusuzluk sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor

  • 0
  • 680
Yazı Boyutu:

Güzel bir uykunun önemini en iyi uykusuzluk çekenler bilir.Güzel, dinlendirici bir uyku, sağlıklı yaşam için gereklidir; kişinin ruhhalini, hormon düzeylerini ve kilosunu etkiler. Gece uykusu 1,5 saat bilekısaltılsa, gün içindeki uyanıklık üçte bir oranında azalır. İzmir Kâtip ÇelebiÜniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. AybalaSarıçiçek Aydoğan uykusuzluğun, gün içindeki uyku hali bellek, düşünme ve bilgiişleme süreçlerini bozduğunu ve iş kazaları için büyük risk oluşturduğunukaydetti.  

“Uyku hijyenini sağlayın”
 Sarıçiçek Aydoğan, uzun süreli uykusuzluğun yüksektansiyon, kalp krizi ve inmelerde rol oynayabileceği belirtti. Yrd. Doç. Dr. SarıçiçekAydoğan, kaliteli bir uyku uyumak ve gün boyu zinde, uyanık hissetmek için“uyku hijyeni” olarak adlandırılan alışkanlıkların edinilmesinin önemine vurguyaptı. 

Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan, “Uyku hijyeni için belkide en önemlisi haftanın yedi günü düzenli bir uyku-uyanıklık döngüsünüsürdürebilmektir. Yatakta geçirilen süre ne çok fazla, ne de çok az olmalıdır.  Örneğin kendini gün içinde uykulu hissedenbirinin günde en az 8 saat uyuması gerekliyken, gece uyumakta zorlanan birigünde en çok 7 saat uyku ile kendini sınırlandırmalıdır” dedi.

“Kafeinli içecekleri fazlatüketenler dikkat”
Bunlara ek olarak; normal uyku veuyanıklık düzenini bozduğu için gün içinde şekerleme yapmaktan kaçınılmasıgerektiği uyarısında da bulunan Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan, kafeinli yiyecekve içeceklerin de uykuyu etkilediğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan,“Kafeinin 14 saate kadar vücutta kaldığı, uykuyu düşünüldüğünden daha fazlabozabileceği de akılda tutulmalı. Çay, kahve, kola, çikolata gibi kafein içerenyiyecek ve içecekler, nikotin ve alkol yatma zamanına yakın tüketilmemeli.Alkol başlangıçta uykuya dalmayı kolaylaştırsa da, uykunun devamlılığını bozar,canlı rüyalara, baş ağrısına, terlemeye neden olabilir. Kafein içeren içeceklerya da alkol sigara ile birlikte tüketildiğinde uykuyu çok daha fazla etkiler”diye konuştu.

“Yaşadığınız sorunları yatağataşımayın”
Egzersiz yapmanın iyi uyumayayardımcı olduğunu, uyku öncesinde yavaş tempolu, dinlendirici egzersizlerindestekleyici olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan, stresli ruhhalinin uykuyu doğrudan etkilediğini de belirtti. Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan,“Egzersiz yapmak iyi uyumaya yardımcıdır. Her gün yatmadan önce yapacaklarınızıbir düzene koymakta fayda var. Uyumadan önce moral bozucu konuşmalardan veetkinliklerden uzak durulmalı. Sorunlarınızı yatağa götürmeyin” şeklindekonuştu.

“Yatak odası da etkili”
Uyku ortamının ve yatağın uykukalitesi üzerindeki etkilerine dikkat çeken Yrd. Doç.Dr.Sarıçiçek Aydoğan,ortamın hoş ve dinlendirici bir ortam olması gerektiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr.Sarıçiçek Aydoğan, “Yatak odası gürültüsüz olmalı, aydınlık olmamalı. Kulaktıkaçları, koyu renk perdeler kullanılabilir. Yatağınız rahat olmalı, yatakodanız çok soğuk ya da sıcak olmamalı” dedi.

“Uyumadan önce yemek yemeyin”
Uyumadan hemen önce yemek yemeninuykuyu bozabileceğini, yatma zamanına yakın büyük öğünler yenilmemesinisöyleyen Yrd. Doç. Dr. Sarıçiçek Aydoğan, “Beslenme değişiklikleri de uykusorunlarına yol açabilir. Küçük atıştırmalar için süt, ayran, yoğurt tercihedilebilir. Uyku sorunu olanlar için baharatlı yiyecekler ve çikolata iyiseçimler değildir” diye konuştu.

Bu öneriler dikkate alındığındauykusuzluk sorununun büyük ölçüde düzeleceğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. SarıçiçekAydoğan, tüm bunlara rağmen hala uyku sorunu çeken kişilerin psikiyatristdesteği alması gerektiğini sözlerine ekledi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Yeni Teknolojiler Hayat Kurtarıyor

5 yıl sonra, kalbinin normal atışını duydu

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Arşiv