Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek

Yapay zekanın iş dünyası ve çalışma hayatında köklü değişimlere yol açacağına dikkat çeken Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, eğitim sistemlerinin de buna göre yeniden düzenlenmesi konusunda uyardı: “Aksi takdirde, yetenek açığı iş dünyası ve ülkelerin rekabetçiliği için ciddi bir tehdit oluşturabilir.”

  • 0
  • 268
Yapay zeka eğitim sistemini büyük ölçüde etkileyecek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İş ve ekonomi dünyası temsilcileri ile akademisyenlerin biraraya geldiği Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde düzenlenen “Yapay zeka iş dünyasını nasıl değişterecek?” konulu panelde konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, yapay zekanın iş dünyası ve çalışma hayatında yol açacağı değişimlere ayak uydurabilmek için eğitim sistemlerinde köklü değişiklikler yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Esra Hatipoğlu, yapay zekanın iş dünyası ve çalışma hayatı üzerinde şimdiden önemli bir etkiye sahip olduğunu, önümüzdeki yıllarda bu etkinin daha da artacağını vurguladı. Özellikle ofis işlerinde büyük bir dönüşüm olacağını belirten Hatipoğlu, gelecekte iş gücünün ihtiyaç duyacağı becerileri kazandırmak için eğitim sistemlerinde yapılacak değişikliklerin tespitinin önem kazandığını söyledi. Yapay zekanın yaygınlaşmasının, bazı iş kollarında otomasyona ve işgücü azalmasına yol açabildiğini belirten Hatipoğlu, şöyle konuştu:

“Öte yandan yeni iş alanları da ortaya çıkacak. Bu durum, işgücü piyasasında bir yetenek açığına yol açabilir. Mevcut eğitim sistemleri, yapay zeka ve diğer yeni teknolojilerle uyumlu hale getirilmezse, iş dünyası bu alanda kalifiye eleman bulmakta zorlanacaktır. Dolayısıyla her öğrenciyi geleceğin tüm teknolojilerine adapte olmaya hazır ve çağın gerekliliğini gerçekleştirebilecek şekilde yetiştirmek birinci önceliğimiz. Aksi taktirde yetenek açığı oluşabilir. Bu da üretkenlikte düşüş, işsizlik artışı ve uluslararası rekabette gerileme anlamına gelir. İş dünyası ve ülkelerin rekabetçiliği için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Yapay zekayı doğru ve etik bir şekilde eğitime entegre etmek istiyorsak aşamalı olarak sistemimiz içerisine koymalı ve yapay zekanın nerede ne ölçüde olacağına da bizlerin karar vermesi gerekir.”

EĞİTİMDE KALİTEYİ ARTIRIR
Yapay zekanın kişiselleştirmiş öğrenmede her öğrencinin bireysel olarak ihtiyaçlarına ve öğrenme stillerine göre uyarlandığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Sağladığı deneyim ile öğrencilerin motivasyonunun ve katılımının artmasını ve bireysel olarak daha doğru ve verimli öğrenmenin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Geliştirilmiş geri bildirimler sayesinde ise öğrenen kişi anında ve kapsamlı şekilde yapmış olduğuna ilişkin geri bildirim almaktadır. Hatalarından anında öğrenme ve beceri geliştirme söz konusu olmaktadır” dedi. Hatipoğlu, yapay zekanın testlerin ve ödevlerin değerlendirme sistemini otomatikleştirerek öğretmenlerin yükünü hafiflettiğini ve öğrencilere daha fazla bireysel ilgi göstermeleri için zaman kazandırdığını söyleyerek, “Yapay zekanın etik ve doğru kullanımı eğitimde süreçlerin kolaylaştırılmasına, öğrenme yolculuklarının iyileştirilmesine ve zaman sıkıntılarının en aza indirgenmesine olanak tanıyacak” diye konuştu.

Moderötürlüğünü United Payment Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sılac’ın yaptığı panelde Figopara kurucu ortağı Bulut Arukel, sahibinden.com CEO’su Burmak Ertaş, Unsupervised kitabının yazarı Daniel Doll Stenberg, Hepsipay CEO’su Ozan Bayülgen de yapay zekanın iş dünyasına etkileriyle ilgili görüşlerini açıkladı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Ege’ye Vefa Yılı Şenlik Yürüyüşü

Hemşireler Geleceği Şekillendiriyor

Okuyan Bir Gelecek’ inşa ediliyor

‘Tescilli’ başarı

Annesinden esinlendi, birinci oldu

Bilinçli tarım için eğitim seferberliği

Arşiv