Yaşlılara su ve ilaç takibi şart

  • 0
  • 998
Yazı Boyutu:

Kalp ve Damar CerrahıProf. Dr. Suat Büket, özellikle sıcak yaz günlerinde terle kaybedilen sıvınınkarşılanmamasının yaşlılarda böbrek yetmezliğine ve kanın yoğunlaşmasına yolaçtığını bildirdi. Kanın pıhtılaşma eğiliminin artmasının yaşamsal riskyarattığını belirten Prof. Dr. Büket, “Kan konsantre hale geldiğinde vücudunherhangi bir yerinde damar sertliği (ateroskleroz) varsa pıhtılaşmaya yolaçıyor. Ateroskleroz darlıklar vücudun neresindeyse kalp damarlarındaysa kalpkrizine, beyinde ise inmeye neden oluyor. Yaşlılarımızın bol sıvı almalarını veilaçlarını düzenli içmelerini mutlaka sağlamamız gerekiyor” dedi.


SIVI TÜKETMİYOR, İLAÇLARI KAFALARINA GÖRE KESİYORLAR
Ülkemizde ortalama yaşam süresinin uzayıp, yaşlıpopülasyonun arttığına, buna paralel yaşlıları kendilerini bekleyen hayatitehlikelerden korumanın zorlaştığına dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi KalpDamar Cerrahı Prof. Dr. Büket, “Yaşlılarımız sık tuvalete çıkmamak için  almaları gerekenin çok altında sıvı alıyor,su içiyor. Bir de kullandıkları ilaçları hekimin önerisi olmadan ve kimseyedanışmadan kesiyorlar. 5 yıl, 10 yıldır içtikleri ilaçları ‘bunlar bana fazla’diyerek, bırakıyor ya da dozunu azaltıyorlar. Ya da içmiyor, atıyor, amaiçtiğini söylüyor. Artık büyük aileler yok. Yani büyükannelerle, büyükbabalarlabirlikte yaşayanların sayısı çok az. Bu nedenle yaşlılarımızın yanındaolamıyor, kontrol edemiyoruz. Ama mutlaka onların ilaçlarını düzenlialmalarını, bol sıvı tüketmelerini sağlamamız gerekiyor, ilaçlarınıiçtiklerinden de emin olmalıyız” dedi. Büket, aşırı sıcaklarda yeterli sıvıalınmamasının yaşlılarda yol açtığı sorunlarla ilgili şöyle konuştu:


BÖBREK YETMEZLİĞİ, KALP KRİZİ, İNME
“Aşırı sıcaklarda vücudun sıvı kaybı artıyor. Terle birlikteyaz aylarında yaygın görülen gastroenterit dediğimiz kusma ve ishale neden olanbağırsak enfeksiyonları da bu sıvı kaybını artırıyor. Sıvı kaybının artmasıöncelikle böbrekleri vuruyor. Yaşlılar en çok böbrek yetmezliğine giriyor.Yeterli sıvı almıyor, denge bozuluyor. Terle atılan sıvı yüzünden böbreklereçıkartacak idrar kalmıyor. Terleme böbreklerin yükünü artırıyor. Böbreklerinçalışması için bol sıvı almak gerekiyor. Kronik böbrek yetmezliği olmadıkçavücut fazla sıvıyı atar, bol su imekten kaçınılmamalı. Yaşlıları bekleyen diğerhayati tehlikeler ise; kalp krizi, inme ve bacaklarda damar tıkanıklıkları.Çünkü yeterli sıvı alınmadığında kanın sıvı kısmı azalıyor, kanın şekillikısmının yoğunluğu artıyor. Bu kanın akmasını daha zorlaştırıyor, kan yavaşaktığı için pıhtılaşma eğilimini artırıyor. Konsantre hale gelen kan, vücudun herhangi bir yerinde ateroskleroz yanidamar sertliği varsa yaşlıyı oradan vuruyor. Kalp damarlarında ise kalpkrizine, beyin damarlarında ise beyin infaktüsüne (inme), bacak damarlarındaise damar tıkanıklığına neden oluyor. En çok da kalp ve beyin damarlarındagörülüyor. Yaşlılar kışın zatürreden ölüyor, yazın da yetersiz sıvı alımıyüzünden böbrek yetmezliği, kalp krizi ve inme yaşlıların yaşamını tehditediyor. “

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Medical Point, çocuk sesleriyle şenlendi!

Rakiplerini geride bıraktı!

Araç tercihi çevreden yana

Eşrefpaşa Hastanesi’ne ek hizmet binası

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Arşiv